Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy és erős „őrangyalt” kapott Debrecen, a régió

Cívishír | 2024. 06. 03. | 16:46:40
A gépbeszerzések után az év második felében kezdi meg működését a Gyermeksürgősségi Központ.
Nagy és erős „őrangyalt” kapott Debrecen, a régió
Világszínvonalú infrastruktúra kapott helyet az épületben (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A Gyermeksürgősségi Központ a Debreceni Egyetem Klinikai Központja 2007-ben indult ellátásfejlesztésének újabb fontos lépcsője, ami tovább erősíti a regionális centrumszerepet. Azzal, hogy 2023-ben a Kenézy kórház is a sürgősségi klinika részévé vált, már közel hárommillió felnőtt ellátását biztosítja. Kezdetben háromezren, most évi 60 ezren keresik fel a sürgősségi betegellátást. A kiemelkedő eredmény a most átadás előtt álló intézmény, ami 21. századi feltételt teremt a gyerekek sürgősségi, traumatológiai ellátásához. A most elkészült épületben helyet kapott új infrastruktúra és technikai világszínvonalúvá tette a gyermekek testi- és lelki egészségi ellátását. Ez új dimenziót, kiszélesedő szakmai és kutatási lehetőséget jelent, hidat képezve a gyermek- és a felnőttgyógyítás között – fogalmazott köszöntőjében Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke a Debreceni Egyetem új Gyermeksürgősségi Központjának június 3-i avatásán.

Az eseményen ott volt Takács Péter egészségügyi államtitkár is, aki elmondta, ő három ok miatt is támogatta a gyermeksürgősségi központ megvalósulását. Először is a projektet Nagy Anikó államtitkárral közösen indították el. Másodsorban azért, mert Budapesten egy olyan kórházat vezetett, amelyik egyben nagy gyermekellátó is. Ennek okán ő igazán tudja, hogy a gyermek nem kis felnőtt, az egészségügyben a kicsiknek speciális ellátásra van szükségük. A harmadik ok pedig személyes, feleségével az ötödik gyermeküket várják. 

Elmondta, hogy a gyermeksürgősségi központ egy 14 milliárd forintból megvalósuló országos, Budapestet, Győrt, Debrecent, Szegedet és Pécset magába foglaló, magas szakmai színvonalú centrumhálózat része. A Debreceni Egyetemen létrehozott gyermeksürgősségi több mint hárommilliárd forint támogatást kapott. Kiemelte, hogy a város mintaszerű programot visz a gyermekek egészségügyi ellátásában, és ebben mindenki tudja a feladatát. Megjegyezte, szinte haza jár Debrecenbe, hiszen a városban olyan sok egészségüggyel kapcsolatos átadási ünnepség volt az elmúlt hónapokban. Zárszóként azt kívánta, maradjon meg a kormány, a város és a modellváltó egyetem egysége, hogy még sok dolgot adhassanak át Debrecen és a térség polgárai egészsége érdekében.

Köszöntőjében Papp László polgármester is kiemelte: az új gyermeksürgősségi központtal a lehető legmodernebb technikával rendelkező, életet mentő, egészséget megőrző központ jött létre, ami nemcsak az azonnali ellátást, hanem a megelőzést, a rehabilitációt és az oktatást is segíti. 

Debrecen egyik büszkesége lesz ez az intézmény, ami a város és a régió számára is kiemelkedő fontosságú, mert szavatolja a gyermekek életét, egészségét és biztonságát. Nagy és erős őrangyalunk lett, amivel szolgáljuk a várost, a környéket. Debrecen perspektivikus időszakát éli az egészségügyben is. Célunk, hogy gyermekzsivajtól hangos környezetben éljünk, mert ahol sok gyermek születik, a jövő is boldogabbnak, sikeresebbnek látszik. A város vezetése mindent megtesz azért, hogy a gyermekek és a családok biztonságban élhessenek, hiszen minden az egészséggel kezdődik 

– mondta Papp László, majd köszöntőjét azzal zárta, hogy az utóbbi években az önkormányzat sokat fordított az egészségügyi intézmények épületeinek felújítására, új megoldásokat alkalmaztak az egészségügy hatékonyabb működése érdekében, a gyermekorvosi hálózat mellé elkészült sürgősségi központ, és vannak további terveik is ahhoz, hogy Debrecen megerősítse vezető szerepét a Közép-európai régióban.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke miután köszönetet mondott a gyermeksürgősségi központ létrehozásában közreműködőknek, részletezte, hogy a város és a Debreceni Egyetem szimbiózisa biztosítja a modern, de hagyományokra épülő erős közösség létrejöttét, amely végső soron meghatározó az itt élők egészsége érdekében. Az új központot mérföldkőnek nevezte az egyetem, a város, az ország gyermekgyógyászata számára abban a tekintetben, hogy a lehető legrövidebb időn belül a lehető legjobb helyre jusson el beteg gyermek. Az öt regionális központ egyike a debreceni gyermeksürgősségi ellátás, ami teljesen más eszközöket és felkészültséget igényel, mint a felnőtteké.

Balla György akadémikus az 1760-ban és 1770-ben Debrecenben megjelent, a gyermekek gyógyításáról szóló könyvektől kezdve ismertette a város gyermekgyógyászatának történetét azzal zárva, hogy a Debreceni Egyetem a gyermeksürgősségi központja több mint 2 ezer 200 négyzetméterén 33 betegággyal, MR-rel, CT-vel, intenzív szobával, továbbá két műtővel és két vizsgáló-műtőelőkészítővel várja a betegeit. Az egység zárt folyosós összeköttetésben van a klinikával.

Szabó Tamás, a gyermekklinika igazgatója szimbolikusnak nevezte a sürgősségi központ átadását, hiszen az anyaintézmény épületét éppen 100 éve avatták. A gyermeksürgősségi központ stratégiai jelentőségű, mert ez az a „kapu”, amelyen keresztül bejön a gyermek, és eldől, hogy csupán egy ambuláns vizsgálatról lesz-e szó, avagy egy hosszabb kezelés vár a páciensre. A multidiszciplináris klinikai egység túlmutat az egyetem, a város határán, hiszen regionális szerepet tölt be, és az intézményben családbarát ellátás valósul meg.

– Mindent elmondtak előttem, nekem az emóciók maradtak – kezdte köszöntőjét Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. – Olyan, mint a szerelem; gyönyörű épület, csodálatos tervek. Azt azonban jegyezzük meg, hogy sem a falak, sem a műszerek nem fognak gyerekeket gyógyítani. Itt minden megvan, ami a gyermekek kor színvonalán álló gyógyításához szükséges – mondta, majd felidézte azt a küzdelmet, amit Bács Zoltán egyetemi kancellárral közösen vittek végig az elmúlt kilenc évben a gyermeksürgősségi központ létrehozásáért.

Bács Zoltán kancellár újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szokásosnál is komolyabb erőfeszítésekre volt szükség, hogy az eredeti szándéknak megfelelő formában valósuljon meg a létesítmény. 

Nagyon örülök, hogy a Gyermeksürgősségi Központ eljuthatott az ünnepi átadásig. Külön öröm és büszkeség, hogy egy olyan egységet vezethetek a Debreceni Egyetemen belül, amelynek a munkatársai azt is megvalósítják, amit mások lehetetlennek tartanak. A beruházás során számos kihívásra kellett választ adni, annak érdekében, hogy az országos komplex gyermeksürgősségi és traumatológiai projekten belül egyedül Debrecenben – kompromisszumok és csökkentések nélkül – megvalósulhasson az eredeti álom. Ehhez az egyetem komoly kockázatokat vállalva, elsőre lehetetlennek tűnő munkát végzett és saját anyagi forrásból is áldozott, a kivitelezőnek pedig 12 hónapja volt megépíteni ezt a világszínvonalú létesítményt. Köszönet érte mindenkinek 

– fogalmazott Bács Zoltán.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyorsváltó: Senenánszkyék lemaradtak a döntőről
Gyorsváltó: Senenánszkyék lemaradtak a döntőről
Összesítésben tizedikként végeztek.
Hirdetés
Hirdetés
2025-ben megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt
2025-ben megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt
Gyógyír lehet a demográfiai hanyatlásra?
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés