Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy dicséretet kaptak a debreceni bíróságok

| 2024. 05. 28. | 13:08:47
A debreceni a legnagyobb ügyforgalmú vidéki ítélőtábla.
Nagy dicséretet kaptak a debreceni bíróságok
A Debreceni Ítélőtábla (Fotó: Google)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni bíróságok kiváló munkát végeztek 2023-ban, a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék tevékenységét az időszerűség, a szakmaiság, a kiegyensúlyozott ítélkezés jellemezte - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese kedden a városban.

Ocskó Katalin Éva a két bírói testület összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, a múlt évben országosan 1,2 millió ügy érkezett a bíróságokra, 27 ezerrel több, mint egy évvel korábban, ami 2,3-2,4 százalékos növekedés.

A Debreceni Törvényszéken 1,3 százalékos volt az ügyszámemelkedés, miközben a polgári nemperes ügyszakban kiugróan magas, 40 százalékos emelkedés történt - tette hozzá, megjegyezve, hogy az ítélőtáblára is 1700-zal több ügy érkezett 2023-ban, ami 3,1 százalékos növekedés, ugyanakkor a gazdasági peres ügyek száma 35,3 százalékkal nőtt.

Ocskó Katalin Éva jelezte: a debreceni táblabíróságon több mint 1600 ügyet fejeztek be tavaly, és csak öt ügy húzódott hat hónapon túl, az ügyek mindössze 5,4 százaléka, miközben az országos átlag 15,2 százalék. A törvényszéken 57 százalékkal csökkent a két éven túli ügyek száma.

Az OBH elnökhelyettese az egyik legfontosabb ítélkezési mutatónak nevezte az első fokon jogerőssé váló ügyeket, a Debreceni Törvényszéken és bíróságain ez az arány 95,3 százalék.

Ocskó Katalin Éva elmondta azt is, hogy 1,2 milliárd forintért vásároltak ingatlant a Hajdúböszörményi Járásbíróság elhelyezésére, miközben tavaly megtörtént a Berettyóújfalui Járásbíróság épületének fűtéskorszerűsítése, a Debreceni Járásbíróság biztonságtechnikai korszerűsítése, az ítélőtábla épületén pedig napelemeket helyeztek el.

Végezetül az OBH elnökhelyettese jelezte: Debrecenben kilenc tárgyalóterem alkalmas távmeghallgatásokra, a törvényszéken tavaly 1038, az ítélőtáblán 66 távmeghallgatás történt.

Szilágyiné Karsai Andrea, a Debreceni Ítélőtábla  elnöke azt mondta, hogy továbbra is a debreceni a legnagyobb ügyforgalmú vidéki ítélőtábla: tavaly 1714 ügy érkezett hozzájuk, 1653-at befejeztek, a folyamatban lévő ügyek száma 2023. december 30-én 214 volt.

Az ítélőtáblához tartozó négy törvényszék közül a legtöbb nemperes ügyet a debrecenitől, a legtöbb gazdasági büntetőügyet a nyíregyházitól, a legtöbb munkaügyi peres ügyet a miskolcitól, míg a legtöbb polgári ügyet az egritől kapta a táblabíróság - ismertette az elnök.

Elmondta azt is, hogy a büntetőügyek 96,8 százaléka hat hónapon belül, 64 százaléka három hónapon belül befejeződött. A polgári ügyek 95 százaléka ért véget hat hónapon belül, 51,5 százalékuk három hónapon belül, míg a munkaügyi perek 90,1 százaléka fél év alatt befejeződött.

Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke azt közölte, hogy tavaly a törvényszékre 61 137 ügy érkezett, a befejezett ügyek száma 61 495 volt. Tapasztalataik szerint tavaly 30 százalékkal növekedett a közlekedési ügyek száma, elsősorban az ittas és az engedély nélkül vezetők száma emelkedett nagy mértékben - tette hozzá.

A törvényszéki elnöki posztról 12 év, a törvényi maximum után távozó Kahler Ilona Márta - aki büntetőbíróként folytatja munkáját a bíróságon - részletesen ismertette az elmúlt években a munkahelyi körülmények javítása érdekében tett erőfeszítéseket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Elektromobilitás: az EU büntetővámot vetne ki a kínaiakra
Kína nagyon elégedetlen az Európai Unió magatartásával.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Bővítik az ipari területet Bárándon
Műhely, út és parkoló is épül.
A fiatalok átlagosan 37,2 millió forintért vásároltak ingatlant az idén
Az idősebbeknél jelentősen nő az összeg, és sokan készpénzben fizettek.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.