Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milyen fejlesztések várhatóak Debrecenben?

| 2023. 06. 02. | 10:16:00
Városfejlesztés és élhető környezet.
Milyen fejlesztések várhatóak Debrecenben?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenről sokat lehet olvasni mostanában a magyar sajtóban. Akár megvalósul a gigaberuházás, akár nem, a kétszázezres város minden lakott részében szükség van boltokra, játszóterekre és még sok másra. Mire számíthatunk a közeljövőben?

Mi az első gondolat, ami eszünkbe jut, ha meghalljuk: Debrecen? Feltételezhetően a virágkarnevál, ami 1905 óta színesíti a város életét. Tudtuk-e, hogy a Debreceni Mentő Egyesület hozta létre a rendezvényt, annak érdekében, hogy a bevételből egy új mentőkocsit vehessenek a város számára. Ezenkívül ott van a debreceni virsli, illetve a különböző híres zenekarok, és humoristák, mint a Tankcsapda vagy Hadházi László.

A zenekar ismert énekese, Lukács László mai napig büszke arra, hogy ebben a városban nőtt fel. A Médiaklikk ‘Nyaralj Itthon’! műsorában az alábbi nyilatkozatot tette: 

„Oka van annak, hogy a mai napig itt élek. Méretéből fakadóan elég nagy ahhoz, hogy minden meglegyen benne, amire szükségem van, viszont kisvárosias hangulata van, amitől nem érzem magam összenyomva. Debrecenben sok a látnivaló, de kevesen tudják, hogy az egyik fellegvára a salakmotorozásnak, aminek nagy rajongója vagyok kisiskolás korom óta” – árulta el Lukács Laci, aki nemcsak villamosozni, hanem motorozni is elvitte Molnár Csillát a debreceni salakmotor stadionba.

Debrecen városrészei közé tartozik a történelmi belváros, aminek fontos része a Piac utca. Ezenkívül gyakran szerepel az elnevezések között a kert és a telep szó, például: Libakert és Dobozi lakótelep. A Napló egyik nézőjének a panasza szerint Debrecen keleti városrésze egyfajta mostohagyereknek számít, mivel ezen a részen kevésbé figyelnek a fejlesztésekre. A városháza kitért arra válaszában, hogy 2016-ban több út is felújításra is került, illetve a keleti városrész csapadékvíz- elvezetéséről is gondoskodott. A dehir.hu cikke alapján egyre többen élnek ebben a városrészben. Ez további fejlesztéseket kíván több szempontból is.

Kérdés, hogy új boltokat, bevásárlóközpontot is szeretnének-e a kialakítani. A Lidl Debrecenben három üzlettel képviselteti magát, a legközelebbi a Faraktár utcában található, mint nagyobb kereskedelmi egység, ami jelentősen túlzsúfolt a nap jelentős részében. Szükség van több vásárlási opcióra.

A polgármester elismerte, hogy a gazdasági fejlesztések miatt teljesen jogos a kereskedelmi egységek növelésének igénye. Ezt nyilatkozta ezzel kapcsolatban: “A plázastop miatt az elmúlt években új kereskedelmi fejlesztések nem voltak, de a következő években Debrecen számára ezek nagyon fontosak lesznek, hiszen a gazdasági fejlődésnek van egy olyan hatása, ami a kereskedelmi területen csapódik le, ezért a város szabályozási eszközökkel támogatja az ilyen fejlesztéseket, itt a fejlesztőt kell megtalálni.”

Korábbi nyilatkozatok alapján megnehezíti a helyzetet, hogy az ilyen jellegű fejlesztések nem az önkormányzat feladatköréhez tartoznak: “Azt szeretném azonban rögzíteni, hogy a város nem épít áruházakat, kereskedelmi egységeket, az önkormányzatnak nem ez a feladata. A város szabályozási eszközökkel, a helyi szabályozási tervvel mozdíthat elő ilyen típusú fejlesztéseket”.

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a fejlesztések során melyik kedvenc áruházunkat látnánk a közelünkben a legszívesebben, s vajon melyik lehet a közönségkedvenc.

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem erre a kérdésre kereste a választ a közös felmérésünkben. Megkérték a kitöltőket, hogy rendezzék sorba az alábbi FMCG (Fast moving consumer goods, azaz szabadfordításban: gyorsan forgó fogyasztási áruk) áruházakat aszerint, hogy melyik helyen lehet a legolcsóbban és a legdrágábban bevásárolni az alábbi üzletek közül: Aldi, Lidl, Penny Market, CBA, Coop,  Reál, Spar, Tesco, Auchan. Az online kérdőívet bárki kitölthette, összesen 17 ezer válasz érkezett. Eredményként azt kapták, hogy 2023-ban a Lidl a legolcsóbb üzlet, ahol be tudunk vásárolni Magyarországon. Ezt követi a Penny Market és az Aldi. A külföldi áruházláncok közül a Spar kapta meg a legutolsó helyet, előtte a Tesco és az Auchan következett. Megállapíthatjuk, hogy a legolcsóbb árakat a németországi telephelyű boltokban találhatjuk. A magyar láncok, mint a Coop, Reál és a CBA az utolsó helyeken végeztek. A megkérdezettek szerint ezek a legdrágább üzletek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.