Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mikor és miért lehet szükséged arra, hogy nehéz pótkocsival rendelkező személygépkocsit vezess?

| 2023. 06. 19 | 14:35:00
XXX
Mikor és miért lehet szükséged arra, hogy nehéz pótkocsival rendelkező személygépkocsit vezess?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ma már számos különböző megoldás áll rendelkezésünkre, ha közlekedni szeretnénk, ami azt jelenti, hogy abban az esetben is találhatunk megfelelő eszközt, ha tárgyakat - például bútorokat vagy építőanyagokat - szeretnénk szállítani.

Erre a feladatra kitűnően alkalmasak a nehéz pótkocsival rendelkező személygépkocsik, azok ugyanis képesek a nagyobb terhek szállítására. Ezek a járművek speciális vezetési képességeket igényelnek, amiket el lehet sajátítani a BD Autósiskola Pécs “B+E” képzésén. 

Most pedig nézzük, mikor és miért lehet szükséged arra, hogy nehéz pótkocsit használj, egyáltalán mit érdemes tudni erről az eszközről, illetve magáról a jogosítvány megszerzéséről!

Mi az a nehéz pótkocsi?

A nehéz pótkocsi tulajdonképpen egy olyan eszköz, amit egy járműhöz csatlakoztatnak abból a célból, hogy növeljék annak szállítási kapacitását, illetve lehetővé tegyék a nagyobb tárgyak elvitelét. 

Hivatalosan a “nehéz pótkocsi” kategóriába azok a pótkocsik tartoznak, melyek tömege meghaladja a 750 kg-ot, a két jármű össztömege pedig a 3500 kg-ot. Ez lehet tehát egy tréler vagy egy ló- esetleg hajószállításra alkalmas pótkocsi is. 

Mikor lehet szükség arra, hogy nehéz pótkocsit használj?

Egy ilyen eszköz használatára sok esetben szükség lehet, amikor valaminek a biztonságos és hatékony szállítása kerül napirendre.

Például ha olyan munkád van, amihez szükség van arra, hogy rendszeresen nagyobb mennyiségű árut szállíts, vagy ha lakásfelújításba kezdesz, és az építő- vagy szerelőanyagok szállítását magad végzed.

Ha szeretsz kirándulni vagy részt venni hosszabb, akár többnapos utazásokon, melyekhez lakókocsit használsz, akkor annak vontatására is remek választásnak bizonyul. Vagy ha van egy hajód, akkor annak vízpartra történő szállításában is óriási segítséget nyújt.

És akkor még nem említettük a költözést, melynek során a bútorok, nagyobb elektromos készülékek mozgatását, A pontból B pontba szállítását is könnyedén meg tudod oldani vele.

Mit érdemes tudni a jogosítvány megszerzéséről?

Az első és egyik legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy nem elég, ha csak “B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkezel. A nehéz pótkocsival rendelkező járművek vezetésére ugyanis külön jogosítványra van szükség.

Ahhoz, hogy jogosulttá válj a használatára, a “B+E” képzést kell elvégezned, amely erre a járműtípusra vonatkozó speciális ismeretekről ad átfogó és kellőképpen mély tudást a tanulóknak.

Láthatod tehát, hogy ha szükséged van a nagyobb méretű tárgyak szállítására, amik nem férnek el a személygépkocsi csomagtartójában, akkor a nehéz pótkocsi használata óriási segítséget nyújthat. Csak arra kell figyelned, hogy ehhez már “B+E” kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkezned, melyet a BD Autósiskola képzésén meg is szerezhetsz.

Kapcsolódó hírek
Ennyibe kerül majd a 24 órás autópálya-matrica!
Ennyibe kerül majd a 24 órás autópálya-matrica!
Az Európai Parlament döntése nyomán kell bevezetni.
Tizenöt százalékkal is drágulhat a kötelező biztosítás
Tizenöt százalékkal is drágulhat a kötelező biztosítás
Az új tarifákat idén is legkésőbb november 2-ig hirdetheti ki az érintett 12 biztosító.
Újabb párt szigorítana a B-jogosítvány megszerzésén
Újabb párt szigorítana a B-jogosítvány megszerzésén
Évente több mint félezer ember veszíti életét a közutakon - mondta a párt társelnöke.
Autóvásárlási programot hirdet a kormány
Autóvásárlási programot hirdet a kormány
A töltőhálózatot is fejlesztik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés