Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megújul a Hatvan utca egyik legmeghatározóbb épülete

Cívishír | 2024. 06. 07. | 17:17:55
A cívisház tulajdonosai egyöntetűen kiálltak a korszerűsítés mellett.
Megújul a Hatvan utca egyik legmeghatározóbb épülete
Már elkezdődött a munka (Fotó: önkormányzat)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megkezdődött a debreceni Hatvan utca 37. alatti épület felújítása. A részletekről június 7-én tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester, Gábor István főépítész, Harmann András, a lakóház egyik tulajdonosa, Riskó Mihály Gergely ingatlanmenedzser és Papp Csaba, a városrész önkormányzati képviselője.

Papp László polgármester elöljáróban azt mondta, hogy a városépítészet szempontjából rendkívül nagy jelentősége van az eseménynek, hiszen különösen az elmúlt hónapokban nagyon sok civil és szakmai kezdeményezés érkezett azzal kapcsolatban, hogyan lehet megvédeni a Debrecenben lévő régi, a város építészeti karakteréhez hozzátartozó épületeket, amelyek nem lakóépület minősítéssel rendelkeznek, vagy adott esetben még helyi védettség alatt sem állnak.

A polgármester hozzátette, hogy az elmúlt időszakban pont ebben a tekintetben komoly előrelépést tettek, hiszen helyi védettség alá most már több mint 300 ingatlan tartozik Debrecenben, és többek között a Hatvan utca 37. szám alatti eklektikus stílusú épület is a közeljövőben helyi védettséget fog kapni, hiszen ennek az értékvédelmi eljárása elindult.

Papp László kiemelte, számos magántulajdonban lévő régi cívis épület van Debrecenben, és sokszor szembesülnek azzal a kihívással, hogy egy múlt századi, nagyon régi építési technológiával, – gyakorlatilag gépészet nélkül – épült épületeket úgy újítsák meg, hogy a XXI. század követelményeinek is meg tudjon felelni, de megőrizze azt az építészeti értéket, amelyet a létrehozásakor adtak az adott épületnek. A városvezető példaként említette a Hatvan utca 37. szám alatt álló épületet is, amely valamikor 1882 és 1911 között épült, és az 1970-es évekből vannak fotók az épület homlokzatáról. Az elmúlt 50 évben bizonyosan nem volt átalakítás az épületen, tehát a régi karakterét, a régi stílusát ez a ház megőrizte.

Papp László aláhúzta, hogy olyan magántulajdonosai vannak ennek az épületnek, akik fontosnak tartották azt, hogy ennek az épületnek a megóvásáról gondoskodjanak, ezért egyelőre önkormányzati részvétel nélkül hozzákezdtek ennek az épületnek a felújításához.

Papp László az önkormányzat szerepével kapcsolatban elmondta, hogy döntési helyzetbe kerülnek a felújítás támogatásának mértékéről, illetve esetleg fölmerülhet az önkormányzati tulajdonrésznek a későbbi értékesítése is. A felújítás részleteiről azt mondta, hogy négy ütemre van bontva az épületnek a rendbe tétele. Jelen pillanatban a tető megújítása zajlik, majd a külső homlokzat kerülhet sorra az egyeztetéseket követően. A munkáknak köszönhetően a Hatvan utcának az egyik legmeghatározóbb épülete újul meg, amely egészen új hangulatot ad majd ennek a környéknek.

Gábor István főépítész arról beszélt, hogy az épület teljes mértékben meg tudta őrizni a régi cívis hangulatát, amely valamikor az egész városra jellemző volt. Az épület frekventált, nagy forgalmú helyen található, a Hatvan utca szívében, rendkívül nagy, 50 méter hosszú utcafronttal. Az épület értéke, hogy olyan tulajdonosok lakják, akik szívükön viselik az épület értékeit, ezért nemcsak múltja, hanem jövőbeli lehetőségei is vannak.

Harmann András, a lakóház egyik tulajdonosa a lakóközösség erejét hangsúlyozta, akik egyöntetűen kiálltak a felújítás mellett, és amennyiben az önkormányzat is hozzá tudja tenni a forrásokat, akkor mostani ütemet követően a teljes körű felújítás is megvalósulhat a közeljövőben.

Riskó Mihály Gergely ingatlanmenedzser, az épület közös képviselője is a lakóközösség közös összhangját emelte ki, hiszen a mostani munkálatok az elmúlt egy év szoros együttműködésének eredménye, amivel sikerült egészen a tervezéstől a kivitelezés első üteméig eljutniuk. A második ütem várhatóan az év második felében történik meg, amely az épület külső homlokzatának a megújítása lesz.

Papp Csaba, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, hogy a belváros régi épületeinek történelmi értéke van, és köszönetet mondott a tulajdonosoknak, hogy az épület felújítása során a történelmi értékek megőrzését, az épített örökség védelmét tartották szem előtt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Két autó karambolozott a 4-esen, Debrecennél
Két autó karambolozott a 4-esen, Debrecennél
Az M35-ös autópálya felhajtójánál történt a baleset.
Hirdetés
Hirdetés
A DVSC azzal a csapattal mérkőzik, amelyik tavaly kiütötte Debrecenben
A DVSC azzal a csapattal mérkőzik, amelyik tavaly kiütötte Debrecenben
A második ausztriai edzőmérkőzését vívja a Loki.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Biztosítás: néhány társaság uralhatja a rollerpiacot
Magyarországon körülbelül 30-40 ezer elektromos rollert érinthet a biztosítási kötelezettség.
Babaváró: fontos levelet kapnak az ügyfelek
2026. július 1-jéig meghosszabbították a 2019 és 2021 között felvett támogatásoknál a gyermekvállalási határidőt.
Hirdetés
Hirdetés