Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még szorosabb kapcsolat a Debreceni Egyetem és a BMW között

unideb.hu | 2024. 03. 20. | 11:02:05
Módosították a korábbi szerződést.
Még szorosabb kapcsolat a Debreceni Egyetem és a BMW között
Bővítették az együttműködést a felek (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar csatlakozásával bővült a BMW és a Debreceni Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás. A szerződésmódosítást március 20-án, kedden írták alá az egyetem és az autógyár vezetői.

Tavaly júniusban kötötték meg a Debreceni Egyetem és a városba települő BMW autógyár vezetői a szakemberképzésre és a kutatás-fejlesztésre is kiterjedő stratégiai együttműködést. A megállapodás első körben az Általános Orvostudományi Karra, az Egészségtudományi Karra, az Informatikai Karra, a Műszaki Karra, valamint a Természettudományi és Technológiai Karra terjedt ki. A kedden aláírt módosítással pedig az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK), valamint a Gazdaságtudományi Kar (GTK) részvételével bővítették a partnerségi szerződést.

A megállapodást a Debreceni Egyetem részéről Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Szikora Veronika, az ÁJK dékánja és Fenyves Veronika, a GTK dékánja, míg a BMW részéről Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója és Liv-Eske Herrström pénzügyi igazgató írta alá.

Szilvássy Zoltán az aláírás kapcsán a hirek.unideb.hu-nak elmondta: nagy öröm, hogy a világ egyik vezető autógyártója elismeri a Debreceni Egyetem oktatási, kutatási és innovációs területen nyújtott teljesítményét, és ennek jegyében tovább bővülhet az intézmény és a vállalat között már meglévő együttműködés.

A számos területet lefedő megállapodás különleges lehetőséget nyújt a Debreceni Egyetem számára, hogy a járműipar egyik nemzetközi szinten kimagasló kutatási-fejlesztési hálózatának részévé váljon 

– tette hozzá a rektor.

Az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, Szikora Veronika kifejtette: a tervek között szerepel, hogy a BMW bekapcsolódik az oktatásba, így az európai és nemzetközi üzleti jog (European and International Business Law) LLM-képzésbe, valamint a jövőben induló compliance szakirányú továbbképzésbe.

- Angol és német nyelvű előadásokat is tartanának az autógyár szakemberei az ÁJK graduális hallgatóinak. Emellett jogi gyakornoki program indítása is felvetődött – foglalta össze a kari vezető.

A Gazdaságtudományi Kar dékánja, Fenyves Veronika a hirek.unideb.hu-nak arról beszélt, hogy a BMW több kontinenst behálózó nemzetközi vállalati struktúrája számos olyan kérdést vet fel, amelyekre közös válasz adható. Ide tartoznak a nemzetközi adózás, a gyorsan változó kereskedelempolitika (vámok- és nemvám-jellegű akadályok) és a vállalati kontrolling-gyakorlat által teremtett kihívások, illetve mindazok a közgazdaságtani és üzleti jelenségek, amelyek nemzetközi termelési-szolgáltatási hálózatokhoz kapcsolódnak.

A BMW debreceni üzeme már jelenleg is foglalkoztat a GTK-n végzett szakembereket, nyilvánvaló cél a szakmai utánpótlás biztosítása, közös gyakornoki programok kialakítása és a duális képzés további kiterjesztése is. A Gazdaságtudományi Kar számít a BMW-től érkező előadók gyakorlati tapasztalataira nem csak előadások, hanem akár teljes kurzus formájában is 

– mondta el Fenyves Veronika.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
A rektor szerint a lehető legjobb helyen vannak a hallgatók.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.