Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már a vénkerti iskolában is mozoghatnak a debreceniek

Cívishír | 2024. 03. 01. | 15:54:04
Ingyenesen nyújtanak rendszeres mozgási lehetőségeket minden városlakónak.
Már a vénkerti iskolában is mozoghatnak a debreceniek
A kezdeményezés elmúlt két és fél éve alatt több mint 55 ezren vettek részt összesen több mint 2 ezer programon (Fotó: önkormányzat)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom mozgásos programjai újabb helyszínre találtak a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Erről sajtótájékoztató keretében számolt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, Barcsa Lajos, a terület önkormányzati képviselője, Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója és Tarsoly Andor, az iskola intézményvezetője március 1-jén.

Széles Diána elmondta, hogy Barcsa Lajos, mint a lakókörzet egyéni önkormányzati képviselője kérése volt az, hogy a Mozdulj, Debrecen! mozgalom ingyenes programjait hozzák közelebb a vénkertiekhez. Ennek a feltételeit mostanra sikerült megteremteni, hiszen a Debreceni Tankerületi Központ is támogatta a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedig befogadta a programokat. Amint azt Széles Diána kiemelte: egy a Mozdulj, Debrecen! mozgásos programjainak oktatóival folytatott minapi beszélgetés témája az elmúlt két és fél év tapasztalatairól szólt, s jó volt hallani, hogy az oktatók szerint azok, akik rendszeresen részt vesznek a programokon, mindig nagyon várják ezeket az alkalmakat – akár ha kedvenc tévésorozatuk következő epizódját várnák.

S valóban ez a cél: az, hogy a debreceniek jöjjenek és rendszeresen mozogjanak – akár a tévésorozatok nézése helyett is –, mert a városlakók jellemzően még mindig keveset mozognak.

A Mozdulj, Debrecen! mozgalom lényege pedig az, hogy ingyenesen nyújt rendszeres mozgási lehetőségeket minden városlakónak. A kezdeményezés elmúlt két és fél éve alatt több mint 55 ezren vettek részt összesen több mint 2 ezer programon, ami óriási szám. Kezdetben jellemzően az önkormányzati tulajdonban lévő közterületi sportparkokban, közösségi házakban voltak a programhelyszínek, a múlt év ősze óta azonban – köszönhetően az oktatási intézmények fenntartóinak – elindulhatott a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram is, melynek keretében hetente több mint 1500 gyerek vehet részt mozgásfejlesztő foglalkozásokon. A Mozdulj, Debrecen! mozgalom minden programja ingyenes a debreceniek számára, viszont ennek természetesen vannak költségei is, amit a város költségvetéséből, Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet működésének támogatása keretében fedez az önkormányzat. Erre a város egyre erősödő gazdasága, gyarapodó helyiadó-bevételei jóvoltából van lehetőség. Ahogyan nőnek a bevételek, a város úgy tud egyre többet költeni a polgárok jólétét erősítő közösségi szolgáltatásokra.

Barcsa Lajos alpolgármester, mint a lakókörzet egyéni önkormányzati képviselője reményének adott hangot annak kapcsán, hogy a vénkertiek is örülni fognak a Mozdulj, Debrecen! által biztosított új mozgási lehetőségeknek.

Az elmúlt időszakban ebben a városrészben több új sportcélú fejlesztést is sikerült megvalósítani: kondiparkok épültek, köztéri pingpongasztalokat állítottak fel, sportpályák újultak meg. E fejlesztések megvalósításához Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója mint önkormányzati képviselő – akinek körzete a Vénkert egy részét is érinti – munkájával szintén hozzájárult. Nem csak a közterületeken történt azonban előrelépés, hiszen nemrég sikerült felújítani a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola uszodáját is, amit a gyerekek nagy örömmel vettek birtokba és használják is nap mint nap az egészségük megőrzése érdekében. Azonban – mint azt Barcsa Lajos is kiemelte – nagyon sok városlakó még továbbra sem mozog rendszeresen, ezért van nagy jelentősége annak, hogy ez a nagyon jól megközelíthető helyen lévő iskola befogadta, s így még többek számára elérhetővé tette a Mozdulj, Debrecen! mozgalom programjait. – Mozogjunk, mert erős Debrecenre, erős debreceniekre van szükségünk! – hangsúlyozta Barcsa Lajos.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója kiemelte, hogy a vénkerti iskola immár a kilencedik beltéri programhelyszíne a Mozdulj, Debrecen! mozgásos foglalkozásainak.

Két és fél évvel ezelőtt négy helyszínnel indultak, amit egy esztendő után sikerült fokozatosan bővíteni – ugyanis egyre többen ismerték meg a programlehetőségeket, egyre többen kívántak rendszeresen mozogni. A Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tornaterme valamint prevenciós terme a 2024. március 4-én kezdődő héttől heti három délutánon áll nyitva a mozogni vágyók előtt. Minden olyan beltéri mozgásos program elérhető lesz itt is, amit a Mozdulj, Debrecen! kínál. Hétfőnként 16.30 és 17.30 óra, valamint péntekenként 17.00 és 18.00 óra között a tornateremben gerinctornára, hétfőként 17.30 és 18.30 óra között szintén a tornateremben alakformáló aerobikra lesz lehetőség. Szerdánként 16.30 és 17.30 óra között a prevenciós teremben jógán, 17.00 és 18.00 óra között pedig a tornateremben zumbaórán lehet részt venni. Újdonság és különlegesség, hogy hétfőnként a prevenciós teremben 17.00 és 18.00 óra között kimondottan férfiak számára – mivel ők más izomzattal rendelkeznek, mint a hölgyek – lesz jógafoglalkozás. Szerdánként ugyanebben a teremben 17.30 és 18.30 óra között szintén férfiak számára lesz erősítő edzés. A Vénkert lesz tehát az első olyan lakóterület a városban, ahol a Mozdulj, Debrecen! mozgalom keretében kimondottan férfiak számára is szerveznek foglalkozásokat. Papp Csaba azt is elmondta, hogy az oktatók beszámolója szerint a foglalkozásokon rendszeresen részt vevők körében jól látható, hogy fizikailag egyre erősödnek, sőt, már ők maguk kérik a mozgás intenzitásának fokozását. Mint hangsúlyozta: a betegségek alapja a mozgáshiány, ezért is van különös jelentősége annak, hogy minél többen éljenek a lehetőségekkel és mozogjanak rendszeresen annak érdekében, hogy majdan idősen is egészséges éveket élhessenek.     

Tarsoly Andor, a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője elmondta, hogy iskolájuk már a múlt év őszén bekapcsolódott a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramjába. Ennek keretében jelenleg két csoportban összesen 160 diákjuk próbál ki nagy örömmel változatos mozgásformákat, s úgy tűnik, hogy ennek további hatása is van, hiszen a résztvevő gyerekek baráti köre számára is mintaadó ez a program. Sőt, már a szülők és a nagyszülők is érdeklődtek, hogyan mozoghatnának ők is. Most erre lesz lehetőség: nap közben a gyerekek mozognak az iskolában, délután a szülők, nagyszülők.

Az intézményvezető bízik abban, hogy nagyon jó házigazdái lesznek ennek a programnak, s ha bővülnek az igények, azokat is ki fogják tudni szolgálni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Változékony időt hoz az utolsó áprilisi hét
Szél, eső, időnként napsütés is várható.
Hirdetés
Hirdetés
Otthon kapott ki a kis Loki
Otthon kapott ki a kis Loki
Újpesti siker született az NB III-ban.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés