Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Macaristan

| 2011. 08. 03. | 12:10:43
Így hívja Magyarországot egy török ismerősöm: Macaristan. Ali barátom soha nem járt nálunk, de rengeteg magyart ismer, sokat hall a kies hazánkban zajló dolgokról. Főleg zokszót, mert mi ilyenek vagyunk, szeretünk panaszkodni.
Macaristan
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A férfiember meg ráadásul minduntalan kifecseg mindent, azt is, amit bölcsebb lenne magában tartani. Ali persze nemcsak magyaroktól hall mindenfélét Magyarországról. Törököktől is, és mivel Isztambulban lakik, külhoni turistáktól is. Úgyhogy informálva van. Elismerően csettintett a nyelvével például akkor, amikor a Keleti pályaudvar nemzetközi jegypénztárának a felújításáról hallott. Gyönyörű épület, mármint az lehetne, ha nem fedné el barkácsolt állványerdő a látványt a szemek előtt. Habár, azok a szemek mostanság a legkevésbé sem törődnek a látvánnyal. A dühtől párás tekintetek a sorszámkijelzőt lesik, hogy a végletekig kimerült egyetemisták három-négy órás várakozás után végre megvehessék a méregdrága vonatjegyet Isztambulba, ahol majd elmondhatják Alinak a jó hírt: őszre elkészül az új jegypénztár. Tehát, mire vége a turistaszezonnak, megszűnik a várakozás…

Ali örül ennek. Miképpen annak is, hogy még ebben az évben a boltokba kerülnek azok a térképek, amelyekben már nem Moszkva tér, hanem Széll Kálmán tér jelzi Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontját. Merthogy mostanában leginkább tanácstalan külföldieket látni ott, akiknek halovány fogalmuk sincs arról, hogy Tarlós Döbrögi István átnevezési hisztériájában újrarajzolta az utcanévjegyzéket. Ők csak annyit tudnak, amennyi a térképükből kiderül: a Moszkva téren kell átszállniuk a hatosra, de olyan tér a valóságban nincsen. Még szerencse, hogy a Ferenc körútig már biztosan nem jutnak el, mert ott aztán végképp ledobná az agyuk az ékszíjat. Az egyik megállóban az van kiírva, hogy Üllői út, a másikban az, hogy Corvin központ, a harmadikban pedig ez: Ferenc körút.

Ali annak is örül, hogy a Lágymányosi híd végre olyan nevet kapott, ami számára is ismerősen cseng. Mostantól Rákóczi hídnak hívják ugyanis. Hogy ez mikor jelenik meg a térképeken és az útikönyvekben, azt persze nem lehet tudni, mert nálunk az ilyesmiben soha nem lehet biztos az ember. Az első széllkálmánteres térképekből vélhetően még kimarad ez a módosítás, de talán egy-két éven belül megjelennek majd azok is, amelyeken lesz Rákóczi híd is meg Elvis Presley tér is. Addig a külföldieknek és a vidékieknek marad az agytorna.

Amikor e történeteket hallva Ali barátomtól azt hallottam, Macaristan, rögtön rátromfoltam: Nem inkább Abszurdisztán? De azért egy kicsit erőltetnem kellett a nevetést…

Horváth Árpád
 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.