Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Liszt a magyar rocker!

| 2011. 01. 30. | 10:52:50
Debrecen –  Amennyibe Liszt Ferenc 1811 helyett százhetven évvel később 1981-ben születik és netán focista, akkor már ötszörös aranylabdás, ha politikus akkor ő irányítja az EU-t és persze ha 30 éve is zenésznek születik: egyértelmű, hogy lenne Magyarországnak egy rockvilágsztárja.
Liszt a magyar rocker!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Naná, hogy magyar világsztárunk mert végül is Liszt Ferenc magyar. Szülőhelye Doborján csak Trianon után lett Ausztriáé az apukája magyar ...na jó a mama osztrák. Ez esetben had villogjon Ausztria is, ám az már felettébb érdekes, hogy születésének 200-ik évfordulója kapcsán a Szlovákok is előálltak azzal, miszerint Liszt Szlovák. Nem tudom miért nem elég neki Peter Dvorsky vagy Edita Gruberová …

Liszt Ferenc magyar, ezt támasztja alá, hogy 1982-ben életéről filmsorozat is készült Hegedűs D. Géza főszereplésével. Emlékszem jó hosszú haja volt Géza színésznek, amit a legendás Bánfi hajszesszel sietettek nőni, hogy a forgatásra kezdetére vállig érjen. Merthogy Liszt esetében nemcsak az ész, a haj is fontos volt. Nem véletlen, hogy az évforduló kapcsán induló Lisztománia 2011 ürügyén a zsenit mai rocksztárnak ábrázolják. Márkás napszeműveg és dögösen belőtt séró. Hallkan hozzáfűzöm, a bicentenáriumi rendezvénysorozat nem nálunk hanem burgelanban kezdődik. A szupersztár imidzset sem magyar, hanem osztrák kreatívok találták ki.

Az ötlet nem volt öncélú, hiszen a szervezők a mai sztárkultusz és a XIX. századi Liszt Ferenc -imádat párhuzamosságaira akarják felhívni a figyelmet a megoldással. A Lisztománia kifejezés pedig Heinrich Heine német költőtől származik, aki zseniális művész 1841-42-es berlini koncertsorozatát jellemezte ezzel a szóval, utalva a közönség - különösen a nők - szinte hisztérikus rajongására az előadó iránt. Bugyit ugyan nem dobáltak a színpadra, bár az igény valószínűleg megvolt már rá akkor is.

Egy szó mint száz, nagy buli lesz a sógoroknál és még a végén elhappolják tőlünk Lisztet.

Igaz mi is tettünk lépéseket pl. a magyar Unesco Bizottság javaslatot tett, hogy 2011 Nemzetközi Liszt év legyen és persze lesz sok-sok nívós komolyzenei hangverseny hazánkban is. Csak ezek nekem olyan kötelező szagukat. Megszokott művészek megszokott nézőközönséggel unalmas konferálással. Szerintem ha Liszt Ferencnek ma meg kellene néznie a saját bicentenáriumi buliját kimenne a büfébe csajozni, annyira unná vagy ami még rosszabb, átautózna a szomszédokhoz a bulizós, csápolós, nap szeműveges bulira.

Azért a végére pozitív leszek. A jutyubon ezidáig 1.121.953 tekintették meg a hungarian rhapsody!

Szakács Béla debreceni lakos

 

 

Olvassa béla bejegyzéseit a blog.civishir.hu oldalon. KATT IDE

FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Lakóparkot építene Hajdúböszörményben egy debreceni cég
A február 29-i ülésen a helyi idősotthon díjainak emeléséről is dönthetnek a képviselők.
Napelemes pályázat: hamarosan indulnak a kifizetések
Rendkívül népszerű volt a kezdeményezés.
Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Elfogadták az azonnali fizetésről szóló rendeletet
Ez egy lehetőség, teljesítése nem automatikus.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés