Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lesz-e félárú taxizás Debrecenben?

| 2014. 11. 21 | 15:06:15
Kipróbáltuk az Ubert a pesti éjszakában.
Lesz-e félárú taxizás Debrecenben?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Annyi gyorsan kiderült, hogy a debreceniek a legjobb utasok, és az is, hogy Debrecen utolérte Torontót! Hogy a három földrészt is meghódító olcsó taxi a cívisvárost mennyire fenyegeti, arra egy közlekedésfilozófus adott választ.

Megtettük, mit megkövetelt a haza, az első sorban végigénekeltük a debreceni Acoustic Gallery koncertjét a Rocktogonban (Szép volt Kori, szép volt Norbi!), haza kell jutni a nagy büdös pesti éjszakában. Na, akkor nézzük meg, mit tud ez az Uber! A szintén fővárosba szakadt debreceni közlekedésfilozófusomnak (aki valójában a szakmáját őrülten habzsoló okleveles közlekedésmérnök barátom) elég volt egy provokatív levél (Próbáljuk már ki!), hogy letöltse a hozzá való rendszert. Most pedig már itt bütyköli, nyomkorássza mellettem az okostelefonját, és azzal fenyeget, hogy egy Kálmán nevű fazon fog értünk jönni. Fel is villan Kálmán arca a képernyőn, a filozófusom barátnője meg is állapítja, hogy nem túl bizalomgerjesztő…

Hiába harcolnak ellene, gyorsan hódít

Na de mi a gránát ez az Uber? Lényegét tekintve féláron taxizás, mi például mindössze egy ezresért jutunk a pesti Oktogontól a budai Nap-hegyre. Aki sofőrként belép a rendszerbe, vállalja, hogy egy-egy olyan embert, aki 5 km-en belülről odahívja magához, elviszi az általa megjelölt célba. Nekem félárba kerül, de neki miért éri meg? Mert amíg a taxisok zsebében kb. a fuvardíj 30 százaléka marad meg, addig az Uber sofőrjétől csak a díj húsz százalékát viszi el az Uber működtetője. A dolog az USA-ból indult, de mára Európát is behálózta, Ázsiában is megjelent, több száz nagyvárosban működik, rengeteg utas váltott Uberre, és a taxisok közül is van, aki átáll.

Nyilván komoly érdekeket sért, megy a harc ellene, Európa-szerte tüntetnek miatta az eddig monopolhelyzetben levő (viszont cserébe nem igazán hatékony) taxis társaságok. Brüsszelben már be is tiltották, de a magyar kormány is hadat üzent neki pár napja. Pedig ha valaki egy adott termék piacán tud egy sokkal olcsóbb megoldást, mint az addigiak, annak el kellene vinnie a pálmát a szabad verseny logikája szerint… Persze hiába tanítják ezt a közgázon, ha az a piac monopolizált, akkor más a helyzet.

Van-e jövője a magyar Ubernek?

De vissza a Rocktogonhoz! Állunk a Mozsár utcán, a zászlót leszúrtuk ide a térképen, nagyjából négy perc várakozás után a rendszer jelezte, hogy Kálmán megkapta a hívó szót, és már látjuk is az autója jelét a térképen. Igaz, teljesen rossz irányba megy a Szív utcán. Aztán amikor felhívjuk, megkér, hogy mozogjunk picit arrébb a számára kedvezőtlen egyirányú utcák miatt, személyesen pedig megdicsér, hogy milyen jó utasok vagyunk kezdő létünkre. Merthogy mindenki körbejáratja a háza körül, meg fent várja az ötödiken, szóval van baja bőven… Amúgy nem taxis volt, de nem is főállásban csinálja. Másik nagy baját már a Lánchídon meséli, egyik éjszaka 200 kilométert ment, és még az amortizáció nélküli 35 forintos kilométerköltséggel számolva is csak 7000 forintot keresett. Na, ez hogy lehet, hisz a díjak négyötöde a zsebedben marad?! Hát úgy, hogy hiába ígérte az Uber, nagyon sokszor 5 km-nél sokkal messzebbről hívták, ami rengeteg pénzbe került, ő meg megcsinálta mindet, hogy bennmaradjon a sofőrök közt, de mostantól nem fogja.

Na és mi lesz veletek, most hogy az állam bácsi rátok pirított? A sofőrünk azt válaszolja, bárki beülhet mellé, megnézheti, itt egy fillér nem cserél gazdát (miután minden a neten, az über rendszerén keresztül, bankszámláról megy), bármikor mondhatja, hogy az ismerősét fuvarozza. A barátom minden finomkodás nélkül a földbe döngöli: „Az adóellenőr majd a rendszeren keresztül fog beülni melléd, és akkor azt kérdezi, miért nincs engedélyed erre a tevékenységre! Szóval nagyon szimpatikusok vagytok, és nagyon elegem van a taxisokból, de félek, hogy kinyírják az Ubert.”

Tüntetni nagyon nem éri meg ellene!

Ilyen az, amikor egy közlekedésfilozófus megered. Azt azért hozzátesszük, az Ubernek sok országban üzentek már hadat, mégis él és virul. Sőt, a júniusi európai taxis tüntetések pedig még meg is dobták, az ingyen reklám után 850 százalékkal (!) nőtt az utazások száma. Ráadásul az EU versenyügyi biztosa Neelie Kroes leintette a taxisokat, mondván az Uber betiltásának követelése nem megoldás, ehelyett szembe kell nézni az érkező digitális innovációkkal. Ami a hazai helyzetet illeti, a 444 riportjában Horváth Csaba, a Budapest Taxi vezérigazgatója még júniusban azt ígérte, hogy csírájában fojtják el az Ubert, ehhez képest a rendszer gond nélkül elrajtolt.

Debrecen vajon elbírná-e?

A nagy csatazajban majdnem elvész a legfontosabb kérdés, végül csak bedobom: vajon egy Debrecen méretű városban is tudna ez működni? A sofőr azonnal rábólint, de valamit félreért, mert Torontóval (!) kezd példálózni, lám ott is milyen szépen beindult. A Debrecen méretű Torontó (vagy Torontó méretű Debrecen) mindenkinél újabb témákat ihlet, a nagy kavalkádban nem tudom kicsikarni, hogy a Debrecen témának fussunk neki még egyszer. Az biztos, egyelőre Pesten is elég kevésnek tűnik a sofőrök száma, bár ehhez képest a mi 10 perces várakozási időnk csütörtökön este 11-kor teljesen rendben volt.

Az Uber honlapja szerint a rendszer az USA-ban már Debrecennél kisebb városokban is működik (például a 102 ezres Flint, vagy a 75 ezres Kalamazoo), Európában még csak a nagyobb településeken. Zárásként álljon itt a közlekedésfilozófusunk szakvéleménye a kérdésről. „Ha az Uber-nél úgy gondolják, hogy Debrecent is bevonják, akkor szerintem nincs akadálya, hogy otthon is olcsón autózzunk. A város mérete nem gond, 8-10 aktív sofőrrel már szinte mindig van elérhető autó, és nálunk öt perc alatt elég sok helyre oda lehet érni az utasért. Persze az engedély kérdése ott sincs megoldva, de meglátjuk, Pesten mi lesz a végkifejlet. Egyelőre mindenki kivár. A Közlekedési Hatóság kiadott egy általános állásfoglalást, hogy amíg engedéllyel rendelkezők fuvaroznak, addig nincs vele baja. A taxisok is nézegetik a rendszert, egyelőre inkább bosszúsan, de páran már tervezik, hogy az Uberen keresztül is szereznek fuvart. Az utasok pedig természetesen egyre többen használják, nekik nincs félnivalójuk.”

HeGergAnd

Kapcsolódó hírek
Akár 20 ezer daru is elpusztulhatott madárinfluenzában
Akár 20 ezer daru is elpusztulhatott madárinfluenzában
Ez a madár nagyon érzékeny a fertőzésre.
Elhunyt Vajda Mihály, aki a Debreceni Egyetemnek is ikonikus alakja volt
Elhunyt Vajda Mihály, aki a Debreceni Egyetemnek is ikonikus alakja volt
Tanszékvezető egyetemi tanár volt Debrecenben.
Tüdőgyulladással küzd Ferenc pápa
Tüdőgyulladással küzd Ferenc pápa
Gyengélkedik az egyházfő, levelét munkatársa olvasta fel
Kétnapos sztrájkra készülnek a Volánbusz dolgozói
Kétnapos sztrájkra készülnek a Volánbusz dolgozói
A Volánbusz Zrt. azonban indokolatlannak tartja a szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetést.
Éjszakai tömegkarambol az M3-ason
Éjszakai tömegkarambol az M3-ason
Nyolc jármű ütközött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés