Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lelki életünk változatosságát mutatja be az Életfa-kompozíció

Cívishír | 2024. 08. 16. | 14:52:48
A Debreceni Református Egyetemi Templom előtti lépcsősoron közelről is megtekinthető.
Lelki életünk változatosságát mutatja be az Életfa-kompozíció
Az alkotás gazdag szimbolikával bír (Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pikó Sándor készítette el azt az öt méter magas, hungarocellből készült Életfa-kompozíciót, amely a Debreceni Egyetem főépülete mellett lévő református templom előtt látható a karneváli héten. Az alkotás gazdag szimbolikával bír – erről beszélt annak bemutatásán Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke augusztus 16-án.

Elmondta: az ötlet előzménye a reformáció kezdetének 500. évfordulóján, a 2017-es virágkarneválon komponált installáció volt. A 42. zsoltár ismert részletét („Ahogyan aszarvas kívánkozik a folyóvízhez, úgy kívánkozik a lelkem hozzád, Istenem!”) életre hívó művet a Nagytemplom előtt lehetett megcsodálni, most az egyetemi templom a helyszín.

Pikó Sándor és Fekete Károly (Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület)

– A két tér: az egyetem, azaz a tudomány temploma, valamint az Isten háza között van kapcsolat, hiszen már az Édenkertben is egymás mellett állt az Élet fája és a Tudás fája. A mi üzenetünk ezen a virágkarneválon az, hogy a szent és a profán között van átjárás, és a templom kapujában egy olyan hívogató alkotás áll, amely az életről üzen – fogalmazott Fekete Károly. A kompozíció alapja egy mag, ebből nyílik ki az alkotás többi része. A tiszántúli püspök ennek kapcsán kiemelte, hogy az Újszövetség, Jézus szavainak egyik központi eleme a mag, amelyből fakad az élet, és amely új kezdetre biztatja az embert. Fekete Károly rámutatott, hogy az Életfa felső harmadában egy Kálvin-csillag kapott helyet, ez a nyolcágú csillag pedig arra utal, hogy a betlehemi csillag kereszt formává változik: az embernek el kell jutnia a bölcsőtől Jézus Krisztus keresztjéig. Hozzátette: azért kérte Pikó Sándort a színekben gazdag alkotás elkészítésére, hogy bemutassa lelki életünk változatosságát. Végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a kompozíció emberléptékű, mégis fel kell rá nézni. – Ez a felfelé irányultság szeretne még tovább mutatni a Teremtőhöz, aki az élet ura. Ez a feltekintés szülte Kálvin János jelmondatát is, aki azt mondta: szívemet égő hálaáldozatként ajánlom fel neked, Istenem!

Pikó Sándor az alkotása kapcsán azt mondta, a fa a gyümölcsét mindenkinek adja. – Ezek a gyümölcsök telve vannak reménnyel, a remény táplálja a hitet, a hit pedig mutatja az Istenhez vezető utat, míg az út szélén ékesen nyíló virág a szeretet. Azt kívánom, hogy mindenkinek a fája egészséges, szép gyümölcsöt teremjen, és ezt adja mindenkinek – hangsúlyozta Pikó Sándor.

Az alkotás a Debreceni Virágkarnevál végéig megtekinthető a Debreceni Református Egyetemi Templom (Debrecen, Egyetem tér 2.) előtti lépcsősoron.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debrecenben minden megvan, ami a BMW-nek kell
A bajor cég nagy embere beszélt erről.
Több száz millió forintot költ a Debreceni Egyetem a klímák karbantartására
Két céggel kötöttek szerződést a következő három évre vonatkozóan.
Egyszerű oka van a Berettyóújfaluban terjengő bűznek
Az időjárás rá is erősít a szagra.
Jön a légi irtás Debrecenben
Több teendőre figyelmeztet az önkormányzat.
Polgármesterré lép előre Győri Viktor Dávid Folyáson
A falu nemcsak alvótelepülés lenne, hanem munkahelyeket jelentő beruházást is szívesen látnának.