Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közösen döntik el, mi kerüljön Debrecen új tavának partjára

Cívishír | 2024. 04. 15. | 19:44:09
A Civaqua-program első nagy víztározója sok lehetőséget rejt magában.
Közösen döntik el, mi kerüljön Debrecen új tavának partjára
A lakosság véleményét is várják a város vezetői (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceniekkel együtt gondolkodva, a környéken élők ötleteit, elképzeléseit meghallgatva, azok megvalósítható elemeit beépítve tervezi meg a város a Vezér utcai tó környezetét, annak hasznosítását – erre utalt a környéken élők által tónak nevezett víztároló partján megtartott április 15-i, hétfői sajtótájékoztató. Az esemény nyilvános volt, meghívták a környéken élőket is, így legalább ötvenen várták, hogy a városvezetők tájékoztassák őket a lehetőségekről.

Mindezek előtt Aradi Csaba ökológus, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának nyugalmazott igazgatója mondott néhány gondolatot a nemrégiben létesített tóról. 

Létrehoztunk egy tavat, amiről kötelesek vagyunk gondoskodni. Tapasztalható, amint megjelenik egy vízfelület, halakkal próbálják benépesíteni, esetleg egy-egy megunt ékszerteknős is kerül a tóba. Ettől azonban próbáljunk tartózkodni. Először is a víznek kell magához térni, folyóvízből tavi vízzé alakul át. Itt is lehetne javaslatokat tenni, hogy ez a víz hogyan nézzen ki egy év múlva, két év múlva, tíz év múlva

 - fogalmazott, hozzátéve, hogy ő mint ökológus, úgy látja, hogy a folyamat jelentős részét a természet végzi el, és ez 25-50 év.

Papp László azzal kezdte, hogy a városban a víz különösen fontos, hiszen Debrecen felszíni vizekben nem bővelkedik. Ez volt a mozgatórugója a a Civaqua-programnak, és annak első ütemében, tavaly novemberben, létrejött a tó a Vezér utcán. Hangsúlyozta, a környezet kialakításában tükröződnie kell az itt élők gondolatainak, elképzeléseinek, igényeinek. A város más részein is akarnak még ehhez hasonló tavat, például a Tócó-völgyben és Józsán, ezzel is tehermentesítve a Nagyerdőt. Hogy mi legyen a vezér utcai tó környékén, arról már volt szó az interneten. Az bizonyos, hogy sziget nem lesz rajta, hiszen az nem egy reális elképzelés, de emellett van sok más lehetőség, amivel élhetőbbé, jobbá, vonzóbbá tudják tenni ezt a természeti környezetet. Szolgálja ez az itt élők pihenését, rekreációját. Kíváncsiak a javaslatokra, azok megvalósítására van pénz, a város költségvetésében erre különített el forrást - mondta a polgármester.

Katona Erzsébet, a városrész önkormányzati képviselője is az interneten végzett közvéleménykutatásról beszélt. Ebben a főzőhelytől kezdve, a pelenkázón keresztül a szemetesig minden van, beleértve például a piknikparkot, a tollasozási lehetőséget, játszóteret, kondiparkot, büfét, fagyizót, kávézót is. És ha esetleg a városvezetés nem gondolt valamire, a lakosok az igényeiket az interneten tudathatják - jelezte. A tó és környéke ugyan még nincs nyitva a látogatók előtt, de, mint fogalmazott a képviselő, azt a városrészen élők már megnyitották maguknak. Sokan sétálnak a partján, a kutyák fürdenek a vízben, télen pedig már korcsolyáztak is a tó jegén. Ezt a lehetőséget sem zárják ki, de csak ellenőrzött körülmények között tehetik majd meg - hangsúlyozta.

Kuhn András városi főkertész szerint, aki javaslatot tesz a terület hasznosítására, maga is tervezővé válik. Azt kérte, hogy akik így tesznek, először helyezzék bele magukat a tájba, próbáljanak más szemével is látni, más fejével is gondolkodni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Tíz bajnoki mérkőzésen lépett pályára.
Hirdetés
Hirdetés
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a rendőrség.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.