Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ingatlanügyek: mikor szükséges ügyvédet megbízni?

| 2023. 02. 22. | 14:23:00
Hogyan segíthet egy ügyvéd az ingatlanügyekben?
Ingatlanügyek: mikor szükséges ügyvédet megbízni?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor saját ingatlannal rendelkezünk, számos olyan ügy merülhet fel, amelynek lebonyolításához kötelező ügyvédet fogadnunk. Akadnak azonban olyanok is, amelyekhez, habár nem szükséges az ügyvédi jelenlét, mégis segíthet egy ügyvéd közreműködése a kockázatok elkerülésében. A legtöbb esetben ráadásul valamilyen formában magas pénzösszeg is részét képezi a folyamatnak, amit jó szakértő kezekben tudni.

Cikkünkben Dr. Andirkó Balázst, a Dr. Andirkó Ügyvédi Iroda ügyvédjét kérdeztük arról, hogyan segíthet egy ügyvéd az alábbi ingatlanügyekben.

Ingatlan adásvétel

Talán az összes közül a leggyakoribb eset az ingatlan adásvétel. Mindenképp szükséges ebben az ügyben az ügyvédi közreműködés? A folyamat mely részeit bízhatjuk rá?

dr. A. B.: “Ingatlan adásvétele nem valósulhat meg ügyvéd nélkül, ugyanis már magát az adásvételi szerződést is ügyvéd által ellenjegyzett okiratba szükséges foglalni. De számos más feladatot is az ügyben eljáró ügyvédnek kell elvégeznie. Ilyen például a szerződő felek és a szóban forgó ingatlan azonosítása. Emellett a szerződéshez szükséges egyéb dokumentumokat is ügyvéd készíti elő például az ingatlan-nyilvántartási hatóság vagy a NAV számára. Ehhez a szerződő feleknek előzetesen el kell küldeniük személyes adataikat.”

Bérbeadás

Mi a helyzet az ingatlan bérbeadásával?

dr. A. B.: “Ingatlan bérbeadásnál nem kötelező ügyvédnek közreműködnie, de tény, hogy egy ügyvéd segíthet elkerülni a bérbeadással járó kockázatokat. Mivel ebben az esetben is szükséges szerződést kötni, érdemes ügyvéddel átbeszélni annak tartalmát, feltételeit. A szerződés aláírásakor azonban nem szükséges jelen lennie, és a szerződő feleknek sem muszáj egy időben, egy helyen tartózkodnia, azonban én mégis azt javaslom, hogy az internetről letöltött minták helyett érdemes a saját élethelyzetre vonatkozó egyedi szerződést kötni és azt ügyvédi ellenjegyzéssel ellátni.”

Haszonélvezeti jog

Sokaknak a mai napig nem tiszta, hogy mi a különbség az ingatlan tulajdonosának és haszonélvezőjének jogai és felelősségei között. Egy tulajdonos-haszonélvező jogviszonyban milyen szerepe lehet egy ügyvédnek?

dr. A. B.: “Valóban, a legtöbb laikus ember számára nem világos, hogy az egyes felek milyen jogokkal rendelkeznek. Itt máris feladatot kap az ügyvéd, mégpedig, hogy tisztázza ezeknek a jogoknak a jelentéstartalmát. De nem csak ezekkel fontos tisztában lenni. Vannak olyan szabályok is, amit tulajdonosként és haszonélvezőként is jó, ha tudunk. Ilyen többek között, hogy a haszonélvezeti jog nem ruházható át és nem is örökölhető, vagy hogy ez nem akadályozza, hogy a tulajdonos eladja az adott ingatlant. Amennyiben az ügyvédi konzultáció során minden kérdést átbeszéltünk, a szerződés előkészítését is ránk bízhatják ügyfeleink.”

Könnyítse meg Ön is a dolgát ingatlanügyekben, és bízza meg a Dr. Andirkó Ügyvédi Irodát a lebonyolítással!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Tisza vize viszi Tiszacsege nagynevű birkózóedzőjének hamvait
A Tisza vize viszi Tiszacsege nagynevű birkózóedzőjének hamvait
Özvegye felvetésére emlékversenyt rendezett a Tisza-parti kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Baleset a 4-esen, Ebesnél. Az egyik autó felborult
Baleset a 4-esen, Ebesnél. Az egyik autó felborult
A helyszínelés ideje alatt félpályán halad a forgalom.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés