Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így hozzák el a Tisza vizét Debrecenbe!

| 2022. 11. 29. | 17:02:00
Beszámoló a munkálatokról.
Így hozzák el a Tisza vizét Debrecenbe!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Félidejénél tart a CIVAQUA program első ütemének megvalósítása Debrecenben. A15,748 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból zajló CIVAQUA-Tócó projektről tartottak bemutató rendezvényt a Debreceni Egyetem Innovációs Központjában. A rendezvényen Papp László Debrecen polgármestere és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd a munkálatok előrehaladását Kincses Dániel, a TIVIZIG igazgatója mutatta be - közölte Szegi Attila, PR-referens.

A tavaly ősszel a tervezéssel megkezdődött kivitelezési munkálatok jó ütemben haladnak, egy évvel a tervezett befejezés előtt 50 százalékos a készültség – hangzott el a keddi projektbemutató rendezvényen Debrecenben.

Debrecen és környéke vízhiányának mérséklésére, illetve a vizek térségben tartására irányuló törekvések évtizedekre nyúlnak vissza. Ennek egyik legjelentősebb állomása a Keleti-főcsatorna megépítése volt (átadása: 1956. július 14.), amely a Tisza vizét, ha nem is Debrecenbe, de elérhető közelségbe (18-20 km) hozta. Ennek a távolságnak a leküzdésére indult el a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) kiépítése a ’70-es évek elején, de a beruházást gazdasági okok miatt a ’80-as években leállították. Az elmaradt műszaki beavatkozásokból fakadó hátrányokat célozza felszámolni a CIVAQUA program. Ez egy olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését.

A mostani projekt keretében megtörténik a rendszer vízellátását a Keleti-főcsatornából biztosító HTVR szivattyútelep felújítása egy darab új szivattyú beépítésével, valamint az ehhez kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával. A munkálatok mind az udvartéren mind gépteremben folyamatban vannak. H-II és H-II/A néven

egy méter átmérőjű nyomóvezeték épül összesen csaknem 13 kilométer hosszban.

A Keleti-főcsatorna vize ezen az új nyomóvezetéken keresztül jut el a szivattyúteleptől a szintén a projekt keretében megépülő háromezer köbméter térfogatú vasbeton kiegyenlítő tározóhoz, amelyet a térségi magas ponton alakítanak ki Debrecen-Józsa fölött, a Bodai bekötőút közelében. A rendszerben ez a feladat jelenti a legnagyobb kihívást, mivel a Keleti-főcsatorna és a kiegyenlítő tározó közötti szintkülönbség 63 méter. Az egy méter átmérőjű nyomóvezetékből több mint 10 kilométert már lefektettek, a kiegyenlítő tározó kiviteli terveinek készítése még folyamatban van.

A vizet a kiegyenlítő tározótól az ugyancsak most megépülő, mintegy két km hosszú, 600 mm átmérőjű gravitációs vezeték (H-II/B) juttatja majd el a Tócó forrásvidékére, a Mélyvölgyi-érbe. Innen egy csaknem egy kilométer hosszú nyílt földmedrű árok vezeti a vizet a Tócóba. A gravitációs vezetékből 1,6 kilométert már lefektettek. Az összességében 15 km-es vezetékrendszer működtetéséhez elengedhetetlen 20 vasbeton akna megépítése. Ezek kivitelezése a vezetéképítéssel összhangban történik, eddig 13  készült el.

A projekt fontos eleme a Tócó-völgyi felső vízellátó útvonal kiépítése. Ennek érdekében a Tócó mentén megépül 14 duzzasztó műtárgy és négy fenéklépcső. Megtörténik a Tócó medrének rehabilitációja a Józsai városrész mellett, valamint megépül egy 23 ezer köbméter térfogatú tározó a debreceni Vezér út térségében. Ennek a tározónak a kivitelezése már elkezdődött, jelenleg a töltésépítés zajlik, miközben a Tócó műtárgyépítések előkészítéseként a cserje- és fairtási munkák is megindultak.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debrecenben is megválik a Teva attól, amibe nemrég 23 millió dollárt fektetett
Egyelőre nem tudni, hogy csoportos létszámleépítésre kell-e számítani. Papp László szerint nem.
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszlói gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés