Ide süss! Szilvalekváros fánk
![Ide süss! Szilvalekváros fánk](https://civishir.hu:10013/media/c4a8e299-36be-45ef-8a27-dadcc746ff3f.jpg?size=850)
Hozzávalók:
• 1 kg liszt
• 1 csomag élesztő
• ½ liter tej
• 1 evőkanálnyi disznózsír
• só,
• cukor
Elkészítés:
A fánk tésztája tojás nélkül készül. Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. A többi tejjel kidolgozzuk szép simára a tésztát. A zsírt a vége felé dolgozzuk a tésztába. Melegebb helyre tesszük és duplájára kelesztjük. Nyújtódeszkára öntjük, kézzel széthúzzuk, négyszögletesre szeljük a tésztát, a közepébe lekvárt töltjük, és hengeresre összecsavarjuk, majd forró olajban aranyszínűre sütjük. Különlegessége – szokatlan, hosszúkás formáján túl – a híres szatmári szilvalekvár volt. Ebben nincs hozzáadott cukor, 24 órán át folyamatosan kavargatják a szilvát egy üstben, ennek során a gyümölcs saját cukortartalma sűríti be a lekvárt.
Jó étvágyat!
![Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat](https://civishir.hu:10013/media/44d719cb-c326-408f-9914-f7bdaba8162d.jpg)
![Vályogház teteje lángolt Gáborjánban Vályogház teteje lángolt Gáborjánban](https://civishir.hu:10013/media/e2085b56-2420-4804-800c-71531be423ef.jpg)
![Jubilál a Strandok Éjszakája Jubilál a Strandok Éjszakája](https://civishir.hu:10013/media/f9edfb5a-cfb7-4ba2-9900-23357a2a6089.jpg)
![Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben](https://civishir.hu:10013/media/e1ecf89d-cca1-4bc8-bdee-49a0c0002c19.jpg)
![A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket](https://civishir.hu:10013/media/f32baf14-1c95-4771-b566-daae8b677c35.jpg)