Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Huszonkét tonna „csodaszert” semmisítettek meg

| 2023. 06. 08. | 14:54:00
Ön is vett már neten gyógyszert vagy étrendkiegészítőt? Vásárlás előtt tájékozódjon!
Huszonkét tonna „csodaszert” semmisítettek meg
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még két évvel ezelőtt indult nyomozás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztályán különböző étrendkiegészítők és gyógyhatású készítmények internetes terjedésével kapcsolatban. A csodaszerként hirdetett termékeket ugyanis elismert és nagy szaktekintélyű professzorokkal, neves szakemberekkel és orvosokkal reklámozták. Tették mindezt úgy, hogy az érintett személy hozzájárulását egyrészt nem kérték, másrészt a hirdetésekben valótlanságokat állítottak. A többségében közösségi oldalakon terjedő promóciókban egy idő után már megjelentek ismert emberek, celebek nevei és arcképei is.

Olyanoké, akik a forgalmazóval semmilyen szerződéses viszonyban nem álltak, sőt magáról a termékről sem tudtak semmit. Nevüket, fotójukat úgy használták fel, hogy egyáltalán nem kértek rá engedélyt, és nem is egyeztettek velük.

Mint az a nyomozás előrehaladtával kiderült, az ilyen módon reklámozott termékeknek igen széles volt a spektruma. A fogyást elősegítő étrendkiegészítőktől kezdve az immunerősítő gyógyszereken és a körömgomba elleni készítményeken át a magasvérnyomásra, érrendszeri problémára, valamint cukorbetegségre pozitívan ható tablettákig volt minden. Az internetes ablakokban felugró egyes reklámok pedig általában más-más webfelületre navigálták el a potenciális vevőt. Ezek pedig különböző külföldi forgalmazókhoz voltak köthetők.

Az idő múlásával egyre több ilyen feljelentés érkezett a rendőrségre, és egyre több eljárás indult a KR NNI-n belül.

Több ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat tett feljelentést. Ezen büntetőeljárások mindegyike fogyasztók megtévesztése és személyes adattal visszaélés miatt indult. Van olyan eljárás, amiben a nyomozók már konkrét céghez is eljutottak, és kutatások során mintegy 150 raklapnyi terméket foglaltak le. A 130 fajta készítményt szakértői vizsgálatnak vetették alá. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a termékek többségénél azt állapította meg, hogy bár természetes, növényi eredetű komponenseket tartalmaznak, de

a forgalmazók által ígért hatások kiváltására alkalmatlanok.

A fenti termékek forgalmazásának szálai külföldre vezetnek, így a KR NNI már fel is vette a kapcsolatot a külföldi tárhatóságokkal. A nagy mennyiségű bűnjelet pedig a bírósági döntés értelmében elkobozták, majd megsemmisítésükről határoztak. Így került sor múlt héten mintegy 22 tonna termék raktárból történő elszállítására és összezúzására.

A KR NNI és az NVSZ ezúton hívja fel a lakosság figyelmét arra, hogy ismeretlen eredetű és összetételű, be nem vizsgált, forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező termékeket ne vásároljon! Az ilyen típusú, ismeretlen forrásból származó készítmények fogyasztásának legfőbb veszélye az, hogyha egy betegség esetén a már beállított gyógyszeres kezelést felfüggesztik, az a szervezetben akár súlyos és életveszélyes következményekkel is járhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Joe Biden visszalépett; Kamala Harrist támogatja
Joe Biden visszalépett; Kamala Harrist támogatja
Ha legyőzi Trumpot, az Egyesült Államok első női elnöke lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.