Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatezer-ötszáz debreceni vehet át esővízgyűjtő tartályt

Cívishír | 2024. 05. 22. | 20:22:29
E-mailben értesítik a regisztráltakat.
Hatezer-ötszáz debreceni vehet át esővízgyűjtő tartályt
A víz a közös kincsünk (Fotó: önkormányzat)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen önkormányzata 2023 őszén a Future of Debrecen mozgalommal közösen életre hívta „A víz a közös kincsünk” elnevezésű programot, amelynek célja a lakosság figyelmének felhívása az esővízgyűjtés fontosságára. A Zöld Kódex intézkedéseként most ismét elindul az esővízgyűjtő hordók osztása – olvasható az önkormányzat közleményében.

Amint azt Papp László május 22-én, a vénkerti közösségi kertben elmondta, 2022 például igen csapadékszegény esztendő volt, ami felhívta a figyelmünket arra, hogy nekünk is van lehetőségünk, módunk tenni annak érdekében, hogy a csapadékot, az esővizet megbecsüljük, megőrizzük és a város szolgálatába tudjuk állítani. Egy-egy nagyobb eső, felhőszakadás esetén több tízezer köbméternyi csapadék hullik le a város különböző területein. Mivel nagyon sok a burkolt felület, ez a csapadékmennyiség akár pillanatok alatt is elhagyhatja a város területét. De nem feltétlenül kell, hogy ez így legyen. Éppen ezért született meg a gondolat a Zöld Kódex előkészítése során, hogy próbáljuk megtartani és hasznosítani a csapadékvizet a város területén.

Ennek többféle módja van.

A legegyszerűbb, ha esővizet gyűjtünk otthon, és azt a kert locsolására használjuk. Tavaly nyáron egy új kezdeményezés keretében 500 esővízgyűjtő edényt juttatott el az önkormányzat a déli városrészben élőkhöz. Ennek a programnak olyan sikere volt, hogy a város 2024-ben már úgy tervezete a költségvetését, hogy abból jusson költségkeret egy hasonló, de jelentősebb mértékű akció indítására. Jelenleg 6500 esővízgyűjtő hordó kiosztására van lehetőség, s erre összesen 117 millió forintot fordított a város. Az érdeklődés ezt a mennyiséget is számottevően meghaladta, de a közbeszerzési keretek jelenleg ennyi esővízgyűjtő megvásárlására adtak lehetőséget. Így akik most nem tudnak esővízgyűjtőhöz jutni, azok jövőre számíthatnak arra, hogy megkapják. Papp László szavai szerint a múlt évben kiosztott és idén kiosztandó esővízgyűjtő hordókban egyszerre összesen közel 2,2 millió liter vizet lehet tárolni. Ezzel hatalmas mennyiségű, eddig locsolásra használt vezetékes vizet tudnak megtakarítani a debreceni háztartások. Ez a kezdeményezés a felelősségtudatot is erősíti az emberekben: sokkal inkább oda fognak figyelni a vízfelhasználással kapcsolatos magatartásukra.

Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője felelevenítette, hogy az esővízgyűjtő hordók idei igénylésének folyamata április 18-án indult, s az akkor tervezett 5500 darabos mennyiséget már április 20-ra lekötötték a debreceniek. Végül a megemelt, 6500 darabos mennyiség is kevésnek bizonyult, hiszen az április 30-ig tartó igénylési lehetőség ideje alatt összesen 8800 regisztráció futott be.

Május 22-én mind a 6500 sikeresen igénylő a regisztrációkor általa megadott e-mail címre megkapja az értesítést arról, hogy – napra és órára pontosan – mikor és hol veheti át az esővízgyűjtőt.

Az átadásra a május 27. és június 8. közötti időszakban, összesen 25 helyszínen kerül sor. Ha valaki számára nem alkalmas a számára kijelölt időpont, az a szintén e-mailben megkapott meghatalmazást kitöltve a meghatalmazottját megbízhatja az esővízgyűjtő átvételével. Papp Viktor azt kérte az átvevőktől, hogy a folyamat gördülékenysége érdekében a számukra meghatározott időpontban és megfelelő módon előkészített szállítójárművel érkezzenek, hogy a bepakolás ne vegyen sok időt igénybe. A frakcióvezető hangsúlyozta: 1998 óta mindig olyan kezdeményezéseket indítottak útjukra, melyek a debreceniek érdekét és javát szolgálták és szolgálják, s bízik abban, hogy ezt a munkát folytatni tudják.

Megköszönte a debrecenieknek, hogy együtt tudjuk szépíteni és tisztán tartani Debrecen városát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Budapest Pride: több ezren vonultak szivárványos zászlók alatt
Budapest Pride: több ezren vonultak szivárványos zászlók alatt
Karafiáth Orsolya költő, műfordító beszédében bírálta a kormányt.
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni zsinagógában kapott díjat Dzsudzsák Balázs
A debreceni zsinagógában kapott díjat Dzsudzsák Balázs
Egy sportoló és egy építész veheti át a sportot kedvelő egykori debreceni építészről elnevezett díjat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
645 ezer forint a bruttó átlagkereset
A KSH adata, és a kormány embere kommentálja.
Nagy Márton bejelentette: 2024 végéig biztosan marad a kamatstop
A kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke meghaladja az 1250 milliárd forintot.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.