Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Harminc éve ölték meg Pablo Escobart, a kolumbiai drogbárót

wikipedia | 2023. 12. 02. | 15:45:22
Halála előtt 16 hónapig bujkált.
Harminc éve ölték meg Pablo Escobart, a kolumbiai drogbárót
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

44. születésnapja után egy nappal, 1993. december 2-án ölték meg Pablo Escobar kolumbiai drogbárót, aki hatalmának csúcsán az egész világon megtermelt kokainmennyiség kereskedelmének 80 százalékát tartotta a kezében, és aki ezzel évente közel kétmilliárd dolláros forgalmat bonyoított. Pablo Emilio Escobar Gaviria 1989-ben a világ 7. leggazdagabb embere volt.

A Medellín kartell irányítójaként legszebb éveiben napi 60 millió dolláros profitot termelt.

Gyilkolással teli élet

Pablo Emilio Escobar Gaviria Antioquia megyében, a Rionegro nevű, közepes méretű városban született, Abel de Jesús Escobar állattenyésztő és Hermilda Gaviria tanárnő hét gyermeke közül harmadikként. Gyerekkorában sokan lógott az utcán, fiatalon lőfegyverekre tett szert, ezzel kivívta a bandák tiszteletét. Egy marihuánát csempésző bandához csatlakozott, rablótámadásokban vett részt, emellett cigarettát csempészett. 20 évesen már autókat lopott, gazdag embereket rabolt el társaival, akiket gyakran meg is öltek a váltságdíj kifizetésének ellenére is.

A 70-es években hatalmas drogbirodalmat épített fel, egy nap alatt 1,5 millió amerikai dollárt keresett a kokain eladásával. Ekkor már Kolumbia drogbárójaként ismerték.

1975-től már repülőgéppel szállíttatta a kokaint Miamiba. Kegyetlensége nem ismert határokat: legalább 250 rendőrt öltetett meg, emberei elnökjelölteket és egy belügyminisztert is kivégeztek. Saját magánhadsereget alapított a 80-as évek elején, majd 82-ben Escobar megválasztatta magát a kolumbiai kongresszus képviselőjének. Amikor a neve nyíltan összefüggésbe került a drogkereskedéssel, kényszerítették, hogy lemondjon mandátumáról. Pénzügyi hatalma és összeköttetései révén azonban továbbra is nagy befolyása volt a politikára, és politikusok tucatjait tartotta markában megfelelő összegű kenőpénzek fejében.

1984-re a világ legsikeresebb kokainkereskedőjévé vált, 88-ban az Egyesült Államok elnöke egymilliárd dollárt fektetett a Kolumbiából származó drogkereskedelem elleni harcba. Ennek ellenére Escobart Medellínben istenként tisztelték, mert szociális lakásokat és iskolákat építtetett, kórházakat tartott fenn.

Fényűző életet élt: egy 3000 hektáros farmon kastélyt épített fel, a birtoknak saját repülőtere, helikopterleszállója volt, továbbá bikaviadal-arénája, hat úszómedencéje; állatakertjében elefántokat, orrszarvúkat, vízilovakat, oroszlánokat tartott. Szépségkirálynőkkel szórakozott, barátainak drága sportautókat adott.

Escobar halála

A kolumbiai kormány a drogkereskedők ellen az Egyesült Államok felé kiadatási törvényjavaslattal állt elő. Ez véres leszámolásba és kartellháborúba vezette az országot. Escobar rendőrök, bírók és ügyészek százait gyilkoltatta meg, és a fővárost, Bogotát bombaterrorral árasztotta el. 1991-ben Escobar végül fegyverszünetet kötött a kormánnyal, és feladta magát a rendőrségen, miután az Egyesült Államokba való kiadatási törvényjavaslatot nem szavazta meg a parlament. „Börtönbüntetését” a saját maga által építtetett és luxus módon berendezett La Catedral börtönben kezdte meg. Több botrány után a kormány állami börtönbe akarta áthelyezni, ekkor a szökés mellett döntött, amelyet sikeresen végre is hajtott.

16 hónappal a szökését követően, 1993. december 2-án, a 44. születésnapja utáni napon Escobar a fiával telefonon beszélgetett, így a rendőrség vissza tudta követni a hívást és azonosította a rejtekhelyet.

A hivatalos jelentés szerint, egy amerikai-kolumbiai elit alakulat Hugo Aguilar műveleti parancsnok vezetésével rajtaütött a testőrével bujkáló Escobaron és egy rövid tűzharc során lelőtte. A rendőrség becslése szerint az agyonlőtt drogkereskedő temetésén 20 000 ember vett részt a Medellín külvárosában lévő temetőben.

Victoria Eugenia Henao Vallejo 1976-ban ment hozzá Pablo Escobarhoz, két gyerekük született, Sebastián és Manuela. Victoria és Sebastián jártak már Magyarországon könyveik népszerűsítése miatt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés