Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Harminc éve ölték meg Pablo Escobart, a kolumbiai drogbárót

wikipedia | 2023. 12. 02. | 15:45:22
Halála előtt 16 hónapig bujkált.
Harminc éve ölték meg Pablo Escobart, a kolumbiai drogbárót
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

44. születésnapja után egy nappal, 1993. december 2-án ölték meg Pablo Escobar kolumbiai drogbárót, aki hatalmának csúcsán az egész világon megtermelt kokainmennyiség kereskedelmének 80 százalékát tartotta a kezében, és aki ezzel évente közel kétmilliárd dolláros forgalmat bonyoított. Pablo Emilio Escobar Gaviria 1989-ben a világ 7. leggazdagabb embere volt.

A Medellín kartell irányítójaként legszebb éveiben napi 60 millió dolláros profitot termelt.

Gyilkolással teli élet

Pablo Emilio Escobar Gaviria Antioquia megyében, a Rionegro nevű, közepes méretű városban született, Abel de Jesús Escobar állattenyésztő és Hermilda Gaviria tanárnő hét gyermeke közül harmadikként. Gyerekkorában sokan lógott az utcán, fiatalon lőfegyverekre tett szert, ezzel kivívta a bandák tiszteletét. Egy marihuánát csempésző bandához csatlakozott, rablótámadásokban vett részt, emellett cigarettát csempészett. 20 évesen már autókat lopott, gazdag embereket rabolt el társaival, akiket gyakran meg is öltek a váltságdíj kifizetésének ellenére is.

A 70-es években hatalmas drogbirodalmat épített fel, egy nap alatt 1,5 millió amerikai dollárt keresett a kokain eladásával. Ekkor már Kolumbia drogbárójaként ismerték.

1975-től már repülőgéppel szállíttatta a kokaint Miamiba. Kegyetlensége nem ismert határokat: legalább 250 rendőrt öltetett meg, emberei elnökjelölteket és egy belügyminisztert is kivégeztek. Saját magánhadsereget alapított a 80-as évek elején, majd 82-ben Escobar megválasztatta magát a kolumbiai kongresszus képviselőjének. Amikor a neve nyíltan összefüggésbe került a drogkereskedéssel, kényszerítették, hogy lemondjon mandátumáról. Pénzügyi hatalma és összeköttetései révén azonban továbbra is nagy befolyása volt a politikára, és politikusok tucatjait tartotta markában megfelelő összegű kenőpénzek fejében.

1984-re a világ legsikeresebb kokainkereskedőjévé vált, 88-ban az Egyesült Államok elnöke egymilliárd dollárt fektetett a Kolumbiából származó drogkereskedelem elleni harcba. Ennek ellenére Escobart Medellínben istenként tisztelték, mert szociális lakásokat és iskolákat építtetett, kórházakat tartott fenn.

Fényűző életet élt: egy 3000 hektáros farmon kastélyt épített fel, a birtoknak saját repülőtere, helikopterleszállója volt, továbbá bikaviadal-arénája, hat úszómedencéje; állatakertjében elefántokat, orrszarvúkat, vízilovakat, oroszlánokat tartott. Szépségkirálynőkkel szórakozott, barátainak drága sportautókat adott.

Escobar halála

A kolumbiai kormány a drogkereskedők ellen az Egyesült Államok felé kiadatási törvényjavaslattal állt elő. Ez véres leszámolásba és kartellháborúba vezette az országot. Escobar rendőrök, bírók és ügyészek százait gyilkoltatta meg, és a fővárost, Bogotát bombaterrorral árasztotta el. 1991-ben Escobar végül fegyverszünetet kötött a kormánnyal, és feladta magát a rendőrségen, miután az Egyesült Államokba való kiadatási törvényjavaslatot nem szavazta meg a parlament. „Börtönbüntetését” a saját maga által építtetett és luxus módon berendezett La Catedral börtönben kezdte meg. Több botrány után a kormány állami börtönbe akarta áthelyezni, ekkor a szökés mellett döntött, amelyet sikeresen végre is hajtott.

16 hónappal a szökését követően, 1993. december 2-án, a 44. születésnapja utáni napon Escobar a fiával telefonon beszélgetett, így a rendőrség vissza tudta követni a hívást és azonosította a rejtekhelyet.

A hivatalos jelentés szerint, egy amerikai-kolumbiai elit alakulat Hugo Aguilar műveleti parancsnok vezetésével rajtaütött a testőrével bujkáló Escobaron és egy rövid tűzharc során lelőtte. A rendőrség becslése szerint az agyonlőtt drogkereskedő temetésén 20 000 ember vett részt a Medellín külvárosában lévő temetőben.

Victoria Eugenia Henao Vallejo 1976-ban ment hozzá Pablo Escobarhoz, két gyerekük született, Sebastián és Manuela. Victoria és Sebastián jártak már Magyarországon könyveik népszerűsítése miatt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Olyan, mintha a debreceni banda énekelné, pedig nem...
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gondola Zsolt Zoárd: ezzel a költségvetéssel a távol-keletiek járnak jól
Szerintük a tervezet nem felel meg a debreceniek érdekeinek.
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés