Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdúnánáson a föld szeretetét is hangsúlyozták a nemzeti ünnepünkön

Cívishír | 2024. 03. 15. | 11:54:33
Pajna Zoltán a június 9-ei választásról is beszélt.
Hajdúnánáson a föld szeretetét is hangsúlyozták a nemzeti ünnepünkön
A Kossuth-szobornál is koszorúztak (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több helyszínen is emlékezett az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulójára Hajdúnánás önkormányzata március 15-én. A délelőtti eseménysorozathoz csatlakozott Hajdú-Bihar vármegye önkormányzata is.

Az ünnepi események 9 órakor kezdődtek a Petőfi-szobornál. Innen az ünneplők, emlékezők közös sétával vonultak át a Kossuth-szoborhoz. Ott Szólláth Tibor polgármester mondott ünnepi beszédet. Közölte, a vármegye szintén Hajdúnánáson emlékezik a 176 esztendővel ezelőtt történtekre.

Hangsúlyozta, városában 1848 gondolata olyan erős volt, hogy Kossuth Lajost az elsők között fogadta díszpolgáráva Hajdúnánás, és szobrot is, 1904-ben, ugyancsak az elsők között állíttatott tiszteletére.

Szólláth Tibor (Fotó: Cívishír)

Megemlítette, hogy a Habsburg uralkodó érkezésére – szakítva a kor elvárásával – a város lakosai nem voltak hajlandók feldíszíteni településüket. – Közel 180 év telt el a szabadságharc óta, azóta mindenféle „izmusok” váltották egymást. Az akkori történések mégis elevenen élnek az emberek emlékezetében. Melegség, ami átjárja a szívünket, a gyerekek és a kitavaszodás is hozzátartozik a hangulathoz. Mit tettünk volna mi, a ma emberei abban a korban? – tette fel a kérdést Szólláth Tibor, aki rögtön válaszolt is. – Röviden: a regnáló hatalom ellen fellázad a pici ország népe. Távolabbra nézve azonban látható, hogy akkor az ország a birodalmi szemlélet ellen lázadt fel, és ehhez bátorság kellett. Ma is egyfajta birodalmi szemlélet van, és ez ellen vagyunk. A környékünkben háborúk dúlnak, és ebben a helyzetben kimondani, hogy nem akarunk háborút, békét akarunk, ehhez ma is bátorság kell – zárta gondolatait Hajdúnánás polgármestere. Az ünnepi beszéd után a társadalmi, politikai és közszervezetek megkoszorúzták Hajdúnánás főterén álló Kossuth-szobrot.

A főtéren tartott megemlékezés után a művelődési központban folytatódott az ünnepség.

Nagyné Legény Ildikó (Fotó: Cívishír)

Nagyné Legény Ildikó alpolgármester beszédében végigkövette a forradalom eseményeit, hangsúlyozva a 12 pont történetét, a pontok tartalmának jelentőségét. Majd Hajdúnánásra térve kiemelte: a település ma is büszke kiváló minőségű termőföldjére, mezőgazdaságára, ehhez szinte minden család kötődik; éppen ezért kell külön is foglalkozni a 12 pont hetedik pontjával, az úrbéri viszonyok megszüntetésével. Ez a jobbágyrendszer, a földesúri rendszer megszüntetését is jelentette. – Táncsics a földesúri birtokot boszorkányvárnak nevezte – részletezte a hetedik pont jelentőségét Nagyné Legény Ildikó. Az 1848-1849-es forradalomnak ez a követelése akkor nem tudott megvalósulni, viszont 1853-ban a birodalom is belátta, fenntarthatatlanok az úrbéri viszonyok. Ekkor alakult ki a magyarságban a földhöz való erős kötelék. Ezt vágták ketté 100 év elteltével a kommunisták, hogy „boszorkányvárakat”, azaz téeszeket, állami gazdaságokat hozzanak létre.

Tartozunk annyival a forradalmároknak, a mártíroknak, hogy nem engedjük az új „boszorkányvárak” felépítését – jelentette ki az alpolgármester.

Pajna Zoltán (Fotó: Cívishír)

– 1848 történelmünk egyik legdicsőségesebb korszaka annak ellenére is, hogy a szabadságharc elbukott. Mégis történelmünk egyik világítótornya lett. A forradalmat nézve egyik legfontosabb eredménye, hogy az utcákat nem vér, hanem eső áztatta, nem ontotta magyar magyar vérét. Üzenete, hogy közös akarattal, elhatározással, hittel sikerülhet a magyarok felemelkedése. Az összetartozás megerősítését jelenti a múltat és jövőt magában egyszerre hordozó március 15-e – ezt már Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke mondta ünnepi beszédében. Hozzáfűzte, hogy az akkori forradalmárok felismerték az egység erejét, hősiességükkel, összefogásukkal pedig olyan tettet hajtottak végre, ami 176 év elteltével is példát mutat. – És nemcsak példát ad, hanem az identitásunkat is erősíti – vezette át gondolatait a mindennapok síkjára a politikus. Mint mondta, Európa identitásválságban van. Ennek megoldásában nekünk, magyaroknak példát kell mutatni, amihez alkalom lesz a június 9-ei választás. – Hiszünk a nemzetállamokban, abban, hogy magunk határozzuk meg, hogy kikkel éljünk együtt. Nem engedhetjük meg, hogy nemzetünket eláruló európai parlamenti képviselők olyan üzeneteket hozzanak, amelyeket akkoriban, tehát 176 évvel ezelőtt sem lehetett volna. A szabadságot ma sem adják ingyen, meg kell érte küzdeni. Szülőföldünkért, kultúránkért, hazánkért mi is felelősek vagyunk. Tavaly a vármegyei önkormányzat több mint 500 programot szervezett 100 ezer embert meghaladó részvétellel. Idén is lesz a vármegyéhez tartozó identitást erősítő programsorozata a hajdú-bihari önkormányzatnak – utalt a következő hónapok történéseire Pajna Zoltán.

A művelődési központ eseményeinek zárásaként a város önkormányzata díjátadó ünnepséget is tartott, ahol a pályázatokon és a versenyeken eredményesen szerepelt diákok vehettek át jutalmakat. Előtte azonban Szólláth Tibor a nemrégiben elkészült Hajdúnánási Monográfia egy-egy kötetét adta át Tiba István országgyűlési képviselőnek, Pajna Zoltánnak, valamint Bulcsu László és Tasi Sándor közgyűlési alelnöknek. A nánási események mindhárom helyszínén műsorral is köszöntötték nemzeti ünnepünket. 

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Aki meteoritot szeretne simogatni, menjen Hajdúböszörménybe!
Aki meteoritot szeretne simogatni, menjen Hajdúböszörménybe!
Az este során kétszer is áthalad majd felettünk a Nemzetközi Űrállomás (ISS).
A kínai elnök Budapesten; 75 éve „vagyunk jóban”
A kínai elnök Budapesten; 75 éve „vagyunk jóban”
Az Oroszlános udvarban fogadta őt Orbán Viktor és Sulyok Tamás.
Gazdaság
Állami támogatást adnak a munkásszállók építéséhez
Vannak fontos kitételek, például a szobák ágyszámára vonatkozóan is.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Ötven perc alatt lehetne Debrecenből Nagyváradra érni
Lekerülhetett a napirendről a tram-train, másként kötnék össze a két nagyvárost.
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Támogatott tartalom
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Madarak és fák hónapja Debrecen város kisvasútjával
Fészekleső túra, madárgyűrűzés, interaktív foglalkozás és erdei túra is lesz.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.