Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Görögkatolikus oktatási központot adtak át Debrecenben

Cívishír/MTI | 2023. 12. 07. | 16:00:39
Az épület felújítására több mint egymilliárd forintot fordítottak.
Görögkatolikus oktatási központot adtak át Debrecenben
A debreceni görögkatolikus oktatási és képzési központ átadója 2023. 12. 07. (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felszentelték december 7-én, csütörtökön a görögkatolikus egyház debreceni, Faraktár utcai oktatási és képzési központját. A csaknem 5 ezer négyzetméteres épületkomplexumot kívül-belül felújították. A többi között akadálymentessé tették az ingatlant, szigetelési munkákat végeztek, nyílászárókat cseréltek ki, napelemes rendszert telepítettek, valamint kialakítottak egy multifunkcionális sportpályát. A beruházás eredményeként játszóudvart kapott az óvoda és az általános iskola, valamint parkolókat létesítettek és beépítettek egy liftet is.

A felújításra több mint egymilliárd forintot fordítottak. Az összeg jelentős részét a kormány, kisebb hányadát a Hajdúdorogi Főegyházmegye biztosította. 

– Az a közfeladat-átvállalás, amelyet a görögkatolikus egyház Magyarországon végez, bizonyítja a görögkatolikus közösség életerejét és életrevalóságát – mondta Semjén Zsolt, a KDNP elnök. Hozzátette, a keleti, bizánci hagyomány megkerülhetetlen a magyar egyház és Magyarország történetében: ha ez nem volna, szegényebb lenne a magyar egyház, az egyetemes egyház és Magyarország is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Semjén Zsolt (Fotó: Cívishír)

Szavai szerint a magyar görögkatolikus egyház őrzi, ápolja, műveli e hagyományokat, amivel mindannyiónkat gazdagít. Az átadott oktatási központ kapcsán kiemelte: az nem bezárkózó görögkatolikus erőd, hanem értékgazdagságot kisugárzó központ, egyrészt szellemi értelemben, másrészt azok a fiatalok, akik ott tanulnak, az élet minden területén megállják a helyüket az ott kapott értékekkel.

Semjén Zsolt kiemelte: az egyházi oktatási intézmények sajátja a teljesség, amit a test, a szellem és a lélek antropológiai összetettsége és egysége jellemez.

Azt mondta, "kevés olyan jó helyre menő ingatlanadomány volt" az országban, mint az egykori debreceni MÁV-területek átadása az egyháznak. Megemlítette, gyakran az a vád éri a kormányt, hogy "ingatlanokat játszanak át" az egyházaknak, holott ez fordítva igaz: az emberek akarják egyházi iskolákba járatni a gyerekeiket, az egyház hajlandó átvenni és működtetni az intézményeket, a közfeladat-átvállalást pedig a kormány támogatja. "Az állam fillérre ugyanúgy finanszírozza az egyházi és az állami iskolákat" – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.

Papp László (Fotó: Cívishír)

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte, a város kiváló oktatási rendszere tette lehetővé, hogy Debrecen az ország gazdasági húzóerejévé válhat. Azt mondta, a családok nagy bizalommal fordulnak az egyházi oktatási intézményekhez: minden negyedik diák egyházi iskola jár, aminek Debrecenben megvannak a történelmi alapjai.

A debreceni görögkatolikus oktatási és képzési központ átadója 2023. 12. 07. (Fotó: Cívishír)

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita – amikor megáldotta az intézményt – jelezte: aki áldást mond, Isten jelenlétét hozza ide, mert "az áldás maga az Isten". A magyar görögkatolikus egyház feje emlékeztetett: a debreceni oktatási és képzési központ mellett az elmúlt csaknem öt esztendőben nyolc helyen építettek, illetve újítottak fel óvodákat az ország különböző térségeiben, a debreceni intézményátadás egyúttal óvodafejlesztési programjuk zárórendezvénye is.

Az egykori debreceni Faraktár utcai MÁV oktatási központ egymilliárd forintnyi, jelentős részben kormányzati forrásból újult meg: az ötezer négyzetméteres épületkomplexumban több oktatási intézmény – óvoda, szakképző, speciális nevelési igényű gyerekek foglalkoztatója – mellett a Szent Lukács görögkatolikus szeretetszolgálat irodai központja is helyet kapott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
A magyarok lelkesen kaparnak a szerencséjükért
A Szerencsejáték Zrt. pedig köszöni szépen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés