Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gödről tér haza Magyarhomorog új polgármestere

Cívishír | 2024. 09. 12. | 10:35:47
Vajda Károly Róbertnek ma is magyarhomorogi az állandó lakcíme, lélekben mindig is a falujához kötődött.
Gödről tér haza Magyarhomorog új polgármestere
Vajda Károly Róbert Magyarhomorog megválasztott polgármestere (Fotó: Vajda Károly Róbert-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarhomorogon a független polgármesterjelöltként választást nyert Vajda Károly Róbert váltja a faluvezetői pozícióban a három ciklusát követően a voksolást elveszítő Barabás Károlynét (Fidesz-KDNP). A mintegy 730 lakosú dél-bihari kistelepülésen hat jelölt indult a polgármesteri posztért. A leadott szavazatok 54,51 százalékával (ez 254 voksot jelentett) Vajda Károly Róbert lett a befutó; a szeptember 30-án leköszönő polgármester 174 szavazattal 37,34 százalékot ért el. A többi jelölt – ők mindannyian függetlenek – 1 és 29 közötti szavazatot kapott. A listás képviselőválasztáson 13 független, egy Fidesz-KDNP-s jelölt indult, és négy független szerezett mandátumot. Vajda Károly Róbertet – mondta – nem lepte meg a győzelme; nemcsak önmagának, hanem az őt támogató közösségnek, és a változásra való igény megjelenésének tulajdonítja.

– Magyarhomorogról származom, 25 éves koromig éltem itt, majd elkerültem a településről. Jelenleg Gödön tartózkodom. A falumtól soha nem szakadtam el, nyaraimat itthon töltöttem, havonta több alkalommal is hazalátogattam. Kötődésemet mutatja Magyarhomoroghoz, hogy az állandó lakcímem ma is itt van, és ez életem során soha nem volt, és nem is lesz másként. Lélekben mindig magyarhomorogi voltam, és az is maradok. Édesanyám 38 évig volt itt pedagógus, közben hosszú ideig iskolaigazgató, édesapám két évtizedig képviselő és hosszú ideig falugondnok – mutatkozott be a Cívishír olvasóinak Vajda Károly Róbert, aki ezt összekötötte azzal, hogy beszéljen a motivációról, amely arra késztette, hogy induljon a június 9-i polgármesterválasztáson. – Tehát mindkét szülőm megbecsült tagja volt a település közösségének, és persze, ameddig itthon éltem, a lehetőségeimhez mérten jómagam is részese voltam falu életének. Részben családi példamutatás, családi indíttatás okán mérettettem meg magam a faluvezető-választáson. Emellett volt egy vízióm, hogy majd öreg koromban hazaköltözöm, és polgármester leszek Homorogon. Ezt a gondolatomat a múlt nyáron az egyik szalonnasütés alkalmával megosztottam ismerőseimmel, akik mondták, hogy most gyere, mert ez a falu tönkre fog menni, nincs gazdája. Ráadásul a kétpólusúság erősen jelen van a közösségben. A kétpólusosság személyi jellegű – aki a faluvezetéssel barát, az itt van, aki pedig nem, az nagyon messze van – részletezte a választáson való indulás motivációját a leendő polgármester, aki majd társadalmi megbízatásúként tölti be pozícióját, továbbra is Gödön fog élni, és szándéka szerint hetente legalább két napot Magyarhomorogon tölt. Ezt lehetővé teszi munkája, hiszen szabadfoglalkozású külsősként dolgozik több pincészetnél több mint 20 éve. 

Az 51 esztendős Vajda Károly Róbert úgy véli, mostani erejével, a tanulmányai és munkája során felhalmozott tudásával, a világban szerzett tapasztalataival és kapcsolataival tud Magyarhomorogra olyan külső erőket hozni, amely a falu fejlődését eredményezi, legalábbis eddigi önmagához képest.

– Legfontosabb a falu stabilizálása, a legeslegfontosabb pedig megszüntetni a kétpólusúságot. Itt mindenki egyforma; homorogi! Nincs párt, nincs széthúzás, mi együtt vagyunk egészek. Azokkal is beszélni fogok, akikről tudom, hogy nem rám szavaztak. Tőlük is megkérdezem, hogy mire van szükségük, miben segíthetem az életüket. Tapasztaltam szerte a világban, hogy aki felé segítő kezet nyújtanak, azt általában elfogadják – kezdte a beiktatása utáni legfontosabb tevékenységgel az előtte álló feladatok sorolását a megválasztott polgármester, majd a gazdasági célokról beszélt. Ebben kiemelt szerepet kapnak a közmunkaprogram révén meglévő, ám alacsony hatékonysággal működő termelési egységek. Volt egy jól működő savanyítóüzem, a varroda, a zöldségtermelésre alkalmas fólia és a 30 hektár önkormányzati föld viszont még megvan. Csakhogy az ott folyó tevékenységek a legkevésbé sem átgondoltak. – Nincs kitalálva, hogy mit gyártunk, kinek, mikor és mennyiért, és az sincs, hogy kinek értékesítjük. A közmunkában lévő infrastruktúrához, ha adnak alapanyagot, rezsiköltséget, támogatott munkabért, továbbá ha ezek mellé erőforrásokat halmozunk fel, eljön az idő, amikor ki lehet lépni a piacra. 

Amennyiben helyben van megélhetés, munkahely, nem mennek el máshová dolgozni, nem vágyódnak el az emberek, esetleg haza is költöznek. Ez egy hosszabb távú terv. 

Vannak titkos álmaim is. Például speciális mezőgazdasági termékek előállítása. Speciális tyúkfajták, tojás, hús, magas igényekre. Körösszegapátiban van kopasztóüzem, Körösszakálban zöldség- és gyümölcsprés-üzem. Vannak tehát lehetőségek. Bele kell tenni egyfajta látásmódot, munkát, össze kell hozni a meglévő dolgokat – beszélt a lehetőségekről az október 1-én hivatalába lépő faluvezető.

Attól egyáltalán nem tart, hogy ne tudna együtt dolgozni a képviselő-testület tagjaival. Ismerik egymást, túl vannak a nem hivatalos megbeszéléseken. Az identitás, a kiindulópont, az alapok, a célok azonosak, így nem lehet gond. Vajda Károly Róbert hangsúlyozta: mivel Magyarhomorogon egyetlen idős embert leszámítva nincsenek rokonai, nincsenek elkötelezettségei, egyáltalán nincs politikai kötődése, ezért kizárólag a falu érdekét szem előtt tartva tudja majd végezni polgármesteri tevékenységét. Alapvetése: tisztán a faluja érdekében tud dolgozni, az történjen, ami jó a magyarhomorogiaknak.

– CH –

Vajda Károly Róbert Magyarhomorog megválasztott polgármestere (Fotó: Vajda Károly Róbert-archív)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Kupa: a DEAC-ért itthon szoríthatunk
Magyar Kupa: a DEAC-ért itthon szoríthatunk
NB II-es riválissal találkoznak az egyetemisták.
Hirdetés
Hirdetés
Debreceni multikulti: megtartották a magyaros welcome dinnert
Debreceni multikulti: megtartották a magyaros welcome dinnert
Huszonhárom országbó érkeztek diákok az őszi szemeszterre.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány szeretné, ha jelentősen növekedne a minimálbér összege
Erről Gulyás Gergely beszélt a kormányinfón.
Két utcát korszerűsítenek Ebesen
Hajdúböszörményi cég a kivitelező.
Árstop: Magyarország uniós jogot sértett
A SPAR támadta meg egy büntetés jogosságát.
Támogatott tartalom
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban
A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban
A korábbi városvezetésnek szavazott ismét bizalmat a dél-bihari település szavazóközössége.