Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gázkazán csere? Inkább faggyúnk meg!

| 2012. 11. 25. | 04:23:17
Hölgyeim és Uraim! Ez hosszú lesz, gyomorforgató, de érdemes elolvasni. A történet igaz. Debrecenben játszódik napjainkban. Szakács Béla írása
Gázkazán csere? Inkább faggyúnk meg!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közeli ismerőseim fűtéskorszerűsítésbe kezdtek: kondenzációs gázkazánra cserélték a régit. Jött is a gázszerelő a tervezővel. A tervező elkérte a lakás alaprajzát, homlokzati rajzát. Hozzáteszem, a ház majd' 30 éve épült. Ettől függetlenül megkerültek a papírokat. A tervező elviszi és megjegyzi, az ő munkája 20 ezer forint.

Ismerősöm ezután a gázszerelővel megbeszélte, milyen teljesítményű kazánt kér. A gázos beszerzi, két napig szerel. Az ára kb. 280 ezer forint. Ehhez jönnek szerelvények  és munkadíj előleg – összesen 600 ezer forint. Két napig persze nincs fűtés és meleg víz. Érkezik  a garanciális gázos – beköti-átveszi. Majd mintegy mellékesen megjegyzi, hogy ez kisebb teljesítményű, mint kellene. Kiadás: 25 ezer forint. Ismerősöm kétségbeesetten hívja a gázszerelőt – miért kisebb teljesítményűt rakott be és nem azt, amit megbeszéltek? Újabb két nap, jön – leszereli a már beszerelt régi-újat és felrakja a nagyobb újat! Szerinte a boltban hibáztak, hogy rosszat adtak. Menet közben tetőkibúvót kell csináltatni, hogy a kéményseprő fel tudjon menni a tetőre. Jönnek a „tetőkibúvós szakemberek”, megcsinálják! Sőt, még a padlásra is csinálnak egy kibúvót, ami 20 ezer forint. Menet közben kiderül, hogy a kémény sem jó – amit 5 éve rakattak fel újra, mert nincs rajta fedlap, amit majd a kéményseprők kérnek.

Híják a régi tetőfedőt, aki a kéményt építette annó. Igéri megcsinálja és hozza a hétvégén. Nem hozta. Aztán hétfőn sem, kedden sem. Mentegetőzött, hogy nincs embere aki felrakja, de végül is elhozza, hogy az átvételnél  lássa  a kéményseprő. Hátha elhiszi, hogy erre a kéményre készült és nem díszlet a Csokonai Színházban. Szerdán megérkezett a kéményseprő – kibúvik a tetőn, megnézi a kazánt – átveszi. Amúgy  szóba sem hozta, hogy nem hiányolja a fedlapot!

Én már itt megőrültem volna, de a java most jön. Kiderült érintésvédelmi villanyszerelő is kell a kazánbeszereléshez.  Lett olyan is! Aztán egy újabb megpróbáltatás. Tudniillik az új szabály szerint állítólag nem csupán átveszik a beszerelt kazánt, de kötelesek nyomáspróbát is csinálni, tehát leszerelik a gázórát – elviszik és pár nap múlva majd visszahozzák. Addig persze nincs fűtés-melegvíz… és a tulaj izgulhat, hogy mit találnak még ki  ezek…… és  ez még mennyibe kerül. Ekkor jártunk november 13-nál . Eltelt másfél hónap és 700ezer ft után még nincs hivatalos papír a beszerelt gázkazánról….
Kedden délelőtt a Tigáz leszereli a gázórát – korrekt, pontos ember, arról nem ő tehet, hogy – kicsit bosszantóan – ugyanolyan jegyzőkönyvet tölt ki és irat alá azzal is, aki kazáncsere miatt kéri a leszerelést és azzal is, akinek tartozás vagy. manipulálás miatt szedik le a gázórát.

Szerdán azaz november 21-én délelőtt  jött a gázszerelő- nyomáspróba… délután  a tervező és a műszaki ellenőr. A tervező ahogy belép a lakásba elkérte a kialkudott pénzét- tudják az elején… mikor elkérte az alaprajzot- szóval 32 ezer forintot . Öt perc múlva a műszaki ellenőr – a tervező jelenlétében a következőket mondta.: A tervek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal..a csövek nem szabályosan mennek.

Bocsánat ,tévedtem, átírom – mondja a tervező, de a pénzt már eltette. Gondolom sejtik,  a műszaki ellenőr  így nem vette át a rendszert.

November 22., csütörtök: újabb fúrás-faragás a csövek ki és átvezetése a gázszerelő által. Végül délután 4 óra körül a műszakin ellenőr átveszi – ismerősöm megkérdi: mikor szerelik fel a gázórát, hogy végre fűtés is legyen? Ő azt nem tudja, az már nem az ő reszortja..  Mellesleg kifizetette a gázszerelő fennmaradt munkadíját és anyagköltséget, ami 120 ezer forint.
Szerencsére a Tigáz vagy mit tudom én hogy hívják őket, péntek kora délután jött az új gázórával. Amúgy egyetértettek abban, hogy nem véletlenül szerelik be a gázkazánokat a legtöbben feketén. Ezt a procedúrát idegileg és anyagilag is súlyos végigcsinálni. Hozzáteszem. Végigolvasni ezt a procedurát..., az se semmi! 

Szakács Béla debreceni lakos
A FM90 Friss Rádió támogatásával
FIGYELEM! EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nem minden magyar szurkoló viselkedett jól Stuttgartban
Nem minden magyar szurkoló viselkedett jól Stuttgartban
Kábítószer birtoklás és agresszív viselkedés miatt is előállítottak magyarokat.
Hirdetés
Hirdetés
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A debreceni CATL Miskolcra is kivetette a hálóját
A stratégiai együttműködés mindkét félnek előnyös lehet.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Fellendülőben a használtautó-piac
Az idős, olcsó járműveket keresik.
Nyári diákmunka: a szabály, az szabály
Hasznos információkat közölt az adóhatóság.
Megoldódhat a belvízprobléma Kabán
Felújítanák a csapadékvíz-elvezetőket.
Terminátorok és rambók egyszerre a harctéren
Viszlát békeévek – felfutásban a magyar hadiipar.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
Debrecenben 75 ezer tojásból készül rántotta
A világ legnagyobb tojásrántottájával vár minden debrecenit a piacvezető Tranzit Csoport.
Hungarospa: indul a főszezon!
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!