Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezek 2024 legjobb mobilos kiegészítői és tartozékai

civishir.hu | 2024. 06. 25. | 08:31:31
Van egy sokat tudó telefonunk? Nagyszerű – de mindig tudhat még többet!
Ezek 2024 legjobb mobilos kiegészítői és tartozékai
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Évről évre jelennek meg olyan új kiegészítők, amelyekkel többre, kényelmesebben, gyorsabban vagy praktikusabban használhatjuk a mobilunkat, ezek közül mutatunk néhányat.

Amikor kibontjuk az új telefonunk csomagolását, legtöbbször a készülék mellett csupán egy töltőkábelt találunk. Alapnak persze ez is tökéletes, de ha már egyszer maga a mobil is annyi mindenre jó, miért ne turbóznánk fel a tudását, vagy tehetnénk kényelmesebbé a használatát? Manapság már nagyon szerteágazó azoknak a kiegészítőknek a köre, amelyek kifejezetten a mobilok működését terjesztik ki, ezért érdemes időről időre körülnézni, milyen újdonságok kerülnek a boltokba. 2024-ben a legnépszerűbb kiegészítők közé többek között az alábbiak tartoznak:

  • Fülhallgatók
  • Telefontokok
  • Autós telefontartók
  • Powerbankok
  • Állványok és egyéb tartók
  • Adattárolók
  • Okosórák és fitneszpántok

Fülhallgató: nem csak zenére!

Egyrészt a mai mobilok már legalább annyira számítanak szórakoztató központnak, mint telefonnak: streamelt zenét hallgatunk Spotify-on, filmet nézünk Netflixen, egy új videoklipre kattanunk rá YouTube-on, ez pedig mások számára zavaró is lehet, ha mindezt kihangosítva tesszük. A hangminőségről ne is beszéljünk, hiszen bármilyen csúcsszintű is a mobil hangszórója, zenét vagy filmeket igazán úgy jó élvezni, ha minden pisszenést tisztán hallunk.

De a fülhallgató nem csak erre jó. Ha valakivel órákon át tudunk telefonálni, vagy esetleg akkor hívnak fel, amikor épp öt szatyorral billegünk haza vásárlásból, igazi áldás egy fülhallgató. Ma már vezeték nélküli modellekből is széles a kínálat, és választhatunk olyat, amelynél zenehallgatás közben egyetlen mozdulattal válthatunk a bejövő hívásra, esetleg beépített virtuális asszisztenssel rendelkezik, amelyet hangutasításokkal kezelhetünk, valamint esetleg segít a környezeti zajok kiszűrésében is.

Telefontokok

Ha megvettük álmaink telefonját, nem öröm azt látni, hogy egy rossz mozdulat következtében ripityára törik a kijelző vagy bereped a hátlap. Egy jól megválasztott telefontok, valamint a szakszerűen felhelyezett kijelzővédő fólia életet menthet - mármint a telefonét. Emellett pedig a tok lehet egyfajta divatkiegészítő is, amelynek színével, illusztrációjával megmutathatjuk saját egyéniségünket. Választhatunk olyan tokokat is, amelyek valamilyen speciális funkciót is kínálnak: a pénztárcaként összecsukható modellekbe elférnek a bankkártyáink és igazolványaink, de akadnak asztali állványként kihajtható változatok és olyanok is, amelyek növelik a készülék víz- és porállóságát.

Autós telefontartók

Már az is eleget mond a kategória fontosságáról, hogy világszerte a legtöbb helyen, így Magyarországon is tilos a mobilhasználat vezetés közben. De nem csak a szabály miatt érdemes autós mobiltartót használni: biztonságosabb a vezetés, ha nem a kezünkben zsonglőrködünk a készülékkel, vagy a két ülés között letett telefon kijelzőjét keresve fordítjuk el a fejünket az úttól. Bármilyen autóba, bármilyen felületre létezik már jó megoldás, a szellőzőrácsra csiptetős verziótól a mágnesesen "odapattintós" típusokig.

Powerbankok

Mivel egy mai okostelefon sokszor többet tud egy klasszikus, ezredfordulós mobilnál, sajnos ne is várjuk, hogy ugyanúgy hetekig bírja egy feltöltéssel. Ugyan egyre jobbak, erősebbek a készülékekbe épített akkumulátorok és egyre több tud valamilyen gyorstöltési technológiát, az még mindig bosszantó, ha út közben merül le a készülék és nincs a közelben töltési lehetőség.

Szerencsére egy jól megválasztott powerbank, avagy útitöltő könnyen segít ezen a problémán. Vásárlás előtt nézzük meg, hogy a megfelelő csatlakozóval szereltet válasszuk és olyan típust, amely elegendő kapacitással rendelkezik a mobilunkhoz mérve. Akadnak olyanok, amelyek kisebb, kompakt kialakítással bárhová elférnek, viszont ezért legfeljebb gyors segítségre jók, a nagyobb darabok viszont akár többszöri töltésre is elegendőek.

Állványok és egyéb tartók

Manapság a mobilok egyik legnagyobb fegyverténye az, hogy akár profi kamerákat is megszégyenítő módon képesek fotók, videók készítésére. Ez viszont még a képstabilizátorral rendelkező készülékek esetén is eredményezhet rázkódó videókat, bemozdult és életlen képeket, ha pedig saját magunkat vennénk fel, egy idő után nem elég hosszú hozzá a karunk. A legalapabbtól a teleszkópos, profi változatig sokféle állvány érhető el már kifejezetten telefonokhoz, ahol a készüléket általában egy rugós tartó rögzíti biztonságosan.

De ne csak a klasszikus "háromlábakra" gondoljunk, hiszen vannak már flexibilis "csápokkal" akár egy oszlopra vagy az asztal szélébe kapaszkodó állványok, de elérhető például kerékpár kormányára illeszkedő modell, vagy a sportolók karjára csatolható tartó is.

Adattárolók

Egy telefon tárhelye mindig véges - még akkor is, ha a legnagyobbat vesszük. Fotókkal, videókkal, filmekkel, játékokkal és egyebekkel hamar betelik a belső memória, ezért érdemes olyan megoldásban is gondolkodni, amely akár útközben is segít. Sokféle mobilban van lehetőség memóriakártya hozzáadására - ez mostanában általában a microSD szabványt jelenti, ahol a kártyát egy külön résbe csúsztathatjuk be, de olyan is előfordul, hogy a SIM-kártya foglalatában van hely egy bővítőkártya számára. Ilyenkor a kártya tárhelye hozzáadódik a telefonéhoz, hogy még több adat férjen el a készüléken.

Ha a mobilunk valamiért nem tud élni a microSD-s bővítéssel, akkor sem kell kétségbe esni: ma már elérhetők olyan pendrive-ok, amelyek nem a nagy, USB-A csatlakozóval rendelkeznek, hanem van rajtuk a mobilokon ma már egyre gyakrabban használt USB-C is. Egy ilyen pendrive arra használható, hogy adattúltengés esetén átmásoljunk rá olyan tartalmakat, amire nincs épp szükségünk, ezeket később számítógépre mentve őrizhetjük meg, a mobil belső tárolója azonban fellélegezhet.

Okosórák és fitneszpántok

Valamelyest még kiegészítőnek számít, de egyre inkább önálló kategória az okosóra és a fitneszpánt: annyiban mobilos tartozék, hogy a telefonunkkal összekapcsolva egy sor funkciót a készülék elővétele nélkül is megoldhatunk a telefonálástól az üzenetek megtekintésén át a navigációig, és a modern csuklólakók már egészségügyi funkciókat, élettani értékek követését is felajánlják. Ha pedig olyat választunk, amelyben saját SIM-kártya (vagy eSIM) is található, arra is lehetőségünk van, hogy egy futásra, edzésre, rövid kirándulásra csak az órát vigyük el és a mobil biztonságban otthon maradhasson, hiszen az ilyen eszközök önállóan is működhetnek telefonként.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca - mondta.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.