Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Ez a legrosszabb ’50-es éveket idéző eljárás” – düh és értetlenség a debreceni döntés miatt

| 2024. 08. 18. | 11:04:17
Mindössze négy napig állt Debrecenben.
„Ez a legrosszabb ’50-es éveket idéző eljárás” –  düh és értetlenség a debreceni döntés miatt
A megnyitó után négy nappal elbontották... (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, négy nappal a megnyitó után lebontották a Csapó utcán a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítást, noha a szabadtéri tárlatnak szeptember 8-ig adott volna helyet a város.

"Nagy megdöbbenéssel és meglepetéssel értesültem róla, hogy a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás debreceni megnyitója után három nappal valamilyen 'felsőbb' utasításra a szabadtéren álló kiállítást eltávolították. Debrecen volt az a város, amely évtizedekkel ezelőtt elsőként jelentkezett a legnagyobb magyar sajtófotó tárlat helyi bemutatásáért, a kiállítást többször Kósa Lajos nyitotta meg. A város évek óta azt kéri, hogy a tárlat a híres Virágkarnevál idején legyen látható, ezzel is színesítve az augusztus 20-a körüli kulturális rendezvények sorát"

– írta Bánkuti András, a kiállítás szervezője, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke a Facebook-bejegyzésében. Kifejtette: "a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás nagy presztízsű rendezvény, a magyar fotóriporterek ünnepe, résztvevői a sajtó egészét képviselik lapjuk, média orgánumuk politikai irányvonalától függetlenül. A tárlat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és az adott város kulturális vezetése által kötött, írásbeli szerződésekre alapozva járja az országot.

Ennek ellenére a kiállítás szervezőiként semmilyen hivatalos magyarázatot nem kaptunk Debrecenben arról, hogy a város kulturális központjával közösen elhelyezett és megnyitott kiállítást miért kell azonnal eltávolítani onnan, ahol az utóbbi években látható volt

– így Bánkuti András, aki szerint a Magyar Sajtófotó Kiállítás 42 éves történetében ilyen még nem fordult elő sehol.

Ez, a legrosszabb ’50-es éveket idéző eljárás méltatlan és sértő a debreceni kulturális élet szereplőire és az egész magyar fotóriporteri szakmára nézve

– fogalmaz a kiállítás szervezője.

hvg.hu megkeresésére a polgármesteri hivatal azt közölte, hogy a Csapó utcai kiállítás a virágkarnevál iránti hatalmas érdeklődés miatt lett elbontva, biztonságtechnikai okokból.

A Magyar Narancs debreceni forrásaira hivatkozva azt írja, "nem kizárt, hogy a debreceni orosz főkonzulátus kérésére bontották le a kiállítást, Vörös Szabolcsnak, a Válasz Online újságírójának Ukrajnában készült háborús fotói miatt."

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kapunk egy kis frissítőt az újabb kánikula előtt
Kapunk egy kis frissítőt az újabb kánikula előtt
A jövő hét első napjaiban még változékony idő várható.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debrecenben minden megvan, ami a BMW-nek kell
A bajor cég nagy embere beszélt erről.
Több száz millió forintot költ a Debreceni Egyetem a klímák karbantartására
Két céggel kötöttek szerződést a következő három évre vonatkozóan.
Egyszerű oka van a Berettyóújfaluban terjengő bűznek
Az időjárás rá is erősít a szagra.
Jön a légi irtás Debrecenben
Több teendőre figyelmeztet az önkormányzat.