Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Erste Liga: a tavalyinál sokkal erősebb DEAC-ot harangoztak be

Cs. Bereczki Attila | 2024. 09. 11. | 12:20:49
Változik a bajnokság rendje, a debreceniek minden fronton meglepetéseket okoznának.
Erste Liga: a tavalyinál sokkal erősebb DEAC-ot harangoztak be
Két nap, és megkezdődik a hokiszezon (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jégkorong Erste Liga új szezonjának rajta előtt két nappal tartotta idénynyitó sajtótájékoztatóját a DEAC jégkorongcsapata. A nyitányon, szeptember 13-án, pénteken este a debreceni gárda a Ferencvárost látja vendégül (18.30).

A városvezetés képviseletében Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, a jégkorong az egyik legnépszerűbb sportág, hiszen a különböző utánpótláscsapatokban több mint háromszázan kergetik a korongot, valamint a felnőtt csapat mérkőzésein a befogadóképesség határát súrolja a nézőszám. A városvezető megjegyezte, hogy kiválóak az infrastrukturális lehetőségek, hiszen két jégpálya áll a debreceni hoki szolgálatába.

E kijelentés kapcsán emlékeztettük az alpolgármestert, hogy a 2-es jégcsarnok már két esztendeje zárva tart, aminek az a következménye, hogy utánpótláscsapatok csak késő este jutnak jéghez az 1-es csarnokban, és gimnazisták sokszor éjfélre érnek haza. Barcsa Lajos elmondta, az energiaválság idején, a hirtelen megnövekedett energiaárak miatt zárták be a 2-es csarnokot, de most vizsgálják a lehetőségét annak, hogy újra megnyithassák.

Barcsa Lajos (Fotó: Cívishír)

Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője arról számolt be, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség legutóbbi tisztújító közgyűlésén beválasztották a gazdasági bizottságba, azaz „közel került a tűzhöz”, és ebből reményei szerint a DEAC is profitál majd. Azt is elmondta, hogy a holtidényben távozott a csapattól Fucskó Tamás szakosztályvezető, aki az Erste Liga főtitkára lett, a posztra pedig nem vettek fel senkit. Az azzal járó munkát ebben a szezonban megosztva végzi majd Artyom Vaszjunyin vezetőedzővel. Ő a gazdasági, a vezetőedző pedig a szakmai munkával kapcsolatos ügyekért felel.

Kovács Marianna (Fotó: Cívishír)

A tréner elmondta, az új csapat toborzásakor fontos szempontként kezelték azt, hogy ismerjék a játékosokat, és minél több magyar akartak a keretbe. Így sikerült „nagy neveket” is igazolni, és bár még nem érett össze a csapat teljesen, hiszen volt, aki csak augusztus végén érkezett, de a társaság sokkal jobb állapotban van most, mint tavaly ilyenkor, a bajnoki rajt előtt - jegyezte meg.

Artyom Vaszjunyin üdvözölte, hogy az „értelmetlen és érdektelen” középszakasz helyett ebben az idényben magyar bajnoki rájátszást rendeznek, vagyis az Erste Liga mezőnyéből a hét magyarországi és a három erdélyi együttes útjai elválnak egy kis időre.

Artyom Vaszjunyin (Fotó: Cívishír)

Az Erste Liga alapszakasza nem változik, vagyis a klubonkénti 36 mérkőzéses, február 12-én záruló sorozatban mindenki négyszer játszik egymással, és a magyar bajnoki helyezések ezúttal külön sorozatban dőlnek el. A magyarországi együttesek egymás elleni mérkőzéseinek eredményei alapján kialakult tabella első helyezettje automatikusan a legjobb négy közé kerül, a többi hat csapat pedig két győzelemig tartó párharc során küzd a továbbjutásért. Az elődöntő szintén az egyik fél második sikeréig tart, míg a magyar bajnoki fináléban három meccset kell nyerni az aranyéremért.

Ezt követően azonban folytatódik az Erste Liga, mégpedig a rájátszással, ahová az első nyolc helyezett jut, tehát az utolsó kettő számára véget ér a szezon. Ebben a szakaszban már négy győzelemig tartanak a párharcok.

Az ob I-es döntő február 26-án kezdődik, ha ötödik mérkőzés is szükséges, arra március 6-án kerül sor. Ez idő alatt az erdélyi csapatok a romániai bajnokságban játszhatnak mérkőzéseket. Ezt követően március 9-én indul az Erste Liga rájátszása. Ebben a szakaszban már négy győzelemig tartanak a párharcok.

Az elődöntő március 25-én kezdődhet, a finálé első meccsét pedig április 8-án rendezik. Ha szükség van hetedik meccsre, annak április 19. az időpontja.

Mihalik András (Fotó: Cívishír)

A játékosok nevében Mihalik András mondta el, hogy egy kiváló felkészülés után várják a szeptember 13-i, pénteki nyitányt, amikor a DEAC a Ferencvárost fogadja. A saját nevelésű kiválóság szerint az öltözőben uralkodó jó hangulat azt sejteti, hogy a DEAC mindhárom fronton – az Erste Ligában, a magyar bajnokságban és a Magyar Kupában – komoly erőt képvisel majd, és akár a döntőig is menetelhet.

A DEAC-keret változása

Távozók: Niks Krollis, Nyikita Usnyev, Anton Vasziljev, Kamil Mingazov, Anton Jeliszejenko, Gregor Koblar, Sándor Bence, Hári Norbert, Mazzag Dániel és Mark Szmirnov. Gönczi Lajos befejezte pályafutását és kapusedzőnek állt.
Érkezett: Alexander Stensson, Nyikita Usztyinenko, Ilja Culigin, Anton Senfeld, Kirils Galoha, Kreisz Brúnó, Jevgenyij Mozer. Hozzájuk csatlakozott három saját nevelésű fiatal: Domán Péter, Nyisztor Ákos és Révész Levente.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
DVSC: Máté Csaba első éles bevetése következik
DVSC: Máté Csaba első éles bevetése következik
Az új vezetőedző Békéscsabán irányítja először a debrecenieket tétmérkőzésen.
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Kupa: a DEAC-ért itthon szoríthatunk
Magyar Kupa: a DEAC-ért itthon szoríthatunk
NB II-es riválissal találkoznak az egyetemisták.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány szeretné, ha jelentősen növekedne a minimálbér összege
Erről Gulyás Gergely beszélt a kormányinfón.
Két utcát korszerűsítenek Ebesen
Hajdúböszörményi cég a kivitelező.
Árstop: Magyarország uniós jogot sértett
A SPAR támadta meg egy büntetés jogosságát.
Támogatott tartalom
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban
A munkahelyteremtés és az identitáserősítés a fő célok között Komádiban
A korábbi városvezetésnek szavazott ismét bizalmat a dél-bihari település szavazóközössége.