Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt az Oscar-díjas színészlegenda

| 2022. 01. 07 | 18:55:00
Kilencvennégy éves volt.
Elhunyt az Oscar-díjas színészlegenda
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kilencvennégy évesen elhunyt Sidney Poitier, az első fekete színész, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Az első afroamerikai hollywoodi sztár halálának hírét a Bahama-szigetek kormánya jelentette. "Egy ikont, egy hőst, egy mentort, egy harcost és egy nemzeti kincset veszítettünk el" - írta Facebook-oldalán Chester Cooper bahamai miniszterelnök-helyettes. A színész szülei a Bahamákon születtek, ő maga is a karibi szigetországban nőtt fel.

Sidney Poitier élete első percétől amerikai állampolgár: apja és anyja ugyanis éppen a miami piacon igyekezett túladni terményein, amikor 1927-ben fiuk a vártnál két hónappal korábban a világra kívánkozott.

Poitier 1946-ban már a Broadwayn debütált, a nagy kiugrást  pedig 1958 hozta meg, amikor Stanley Kramer rendező őt szemelte ki A megbilincseltek című filmben Tony Curtis partnerének. A film egy fekete és egy fehér fogoly szökésének története, ballada az egymásra utaltságról. A szerepben - első fekete férfi színészként - Oscar-díjra jelölték, ettől kezdve egy évtizeden át ő volt a vezető fekete színész Hollywoodban. Poitier, aki 1961-ben főszereplője volt A napfény nem eladó című alkotásnak, a filmtörténetbe a Nézzétek a mező liliomait! című drámával (1963) írta be végleg a nevét.

Ő lett ugyanis az első fekete színész, aki a legjobb férfi főszereplő kategóriában megkapta az Oscar-díjat. Népszerűségével élve a feketék egyenjogúságát követelő polgárjogi mozgalom élére állt.

Paul Newman és Barbra Streisand társaságában 1969-ben megalapította a First Artists Productions céget, 1972 óta pedig rendezőként is kipróbálta magát. Először a Buck és a prédikátor című western munkálatait irányította, a főbb szerepeket - ahogy később is gyakran - magára, illetve régi barátjára, a szintén a karibi térségből származó Harry Belafontéra osztotta. A hetvenes években feketekomédia-sorozatot rendezett, majd a következő évtizedben Gene Wilder több vígjátékát (Dutyi dili; Ki kém, ki nem kém), 1990-ben pedig a Szellempapát Bill Cosby főszereplésével dirigálta.

1974 óta Sir Sidney Poitier, akkor kapta meg ugyanis a brit birodalom parancsnoka címet. 2009-ben vehette át az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadság-érdemrendet. Az Oscar-, Golden Globe- és Grammy-díjas színész (a zenei díjat hangoskönyvért kapta) életművéért átvehette a Cecil B. DeMille-díjat, s ugyancsak életművéért kitüntette az Amerikai Filmintézet, a Lincoln Center, a Kennedy Center, az amerikai és a brit filmakadémia, és csillaga díszíti a Hírességek sétányát.

2021-ben róla neveztek el egy filmiskolát Arizona államban, és az ő nevét viseli majd az amerikai filmakadémia épülő Los Angeles-i múzeumának előcsarnoka.

Kapcsolódó hírek
Megalázták az RTL-en a magyar állampolgár Fekete Pákót
Megalázták az RTL-en a magyar állampolgár Fekete Pákót
Így véli a Médiatanács, és eljárást indított.
Érzelmes dallal hódít a két debreceni ikon, Sándor Tamás és Dombi Tibor
Érzelmes dallal hódít a két debreceni ikon, Sándor Tamás és Dombi Tibor
A Wyrfarkas együttes új videóval is jelentkezett.
A debreceni szépség, Kiss Ágnes modellversenyen tör babérokra
A debreceni szépség, Kiss Ágnes modellversenyen tör babérokra
Már több szépségversenyen is sikeresen szerepelt.
Azahriah kapta a legtöbb jelölést. Meglepetés?
Azahriah kapta a legtöbb jelölést. Meglepetés?
A Klipszemle 2015 óta az egyik legfontosabb zeneipari háttérrendezvénnyé nőtte ki magát.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés