Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Dupla juttatás a Debreceni Egyetem példaképeinek

| 2023. 09. 23 | 10:00:00
Kétszáz pályázat érkezett.
Dupla juttatás a Debreceni Egyetem példaképeinek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Publikációs díjakat, valamint kiválósági PhD-elismeréseket adott át a Debreceni Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma és a DE vezetése negyvenhárom, példaértékű tudományos munkát végző egyetemi szakembernek. Az ösztöndíjakkal a testület célja, hogy publikálásra ösztönözze a kutatókat és tudományos életpályamodellt kínáljon a jövő tudósainak.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Publikációs és Kiválósági PhD-ösztöndíjakkal ismerte el a legkiválóbb szakemberek kutatói tevékenységét. Előbbi elismerést huszonöt, utóbbit pedig tizennyolc kiemelkedő tehetségű munkatárs vehette át pénteken a Főépület Aulájában. Az ösztöndíjakat először adta át az arra érdemes kutatóknak az egyetem. A két díjra, valamint a nemrég odaítélt GTIDEA professzori címre összesen kétszáz pályázat érkezett.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a díjátadó ünnepségen kiemelte, hogy a kiválóságok példát mutatnak és hozzájárulnak az intézmény szakmai hírnevének, tudományos presztízsének erősítéséhez.

– Példaképekre szükségünk van. A mostani díjazottakra fel tud nézni a Debreceni Egyetem közössége, hiszen ezek a kiválóságok kiemelkedő tudományos munkát végeztek és a saját intézményük közössége találta őket méltónak arra, hogy megkapják a megfelelő elismerést. A PhD-díjazottak a tudományos életpálya elindítása közepette biztos anyagi háttér mellett juthatnak el céljaik eléréséhez, kutatási területeik eredményeit az egyetem falain belül hasznosíthatják. A publikációs díj nyerteseinek munkáját az egész világ megismerheti, a szakemberek nemzetközi szinttéren is erősíthetik az intézmény szakmai megítélését – fogalmazott a kuratórium elnöke.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora beszédében azt hangsúlyozta, hogy az egyetem és a kuratórium együttműködése a tudomány szempontjából is nagyon hasznos. 

–  Sokan tartottak a modellváltás miatt az egyetemeket érintő változásoktól, a mostani alkalom viszont azt mutatja, hogy az egyetem is képes hatni egy alapítvány, a fenntartó alapítvány kuratóriumára. Ez utóbbi elismeréseit kapták meg most a legkiválóbb egyetemi szakemberek, a jövő tudósai. Építő interakció zajlik az egyetem és a kuratórium között, az együttműködésnek ilyen látványos eredményei vannak. Örömteli, hogy szinte minden tudományterület képviselte magát a díjátadón – hallhattuk a rektort.

Nagy Péter, a GTIDEA Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke azt mondta: nagyon sok kiváló pályamű érkezett a kiírásra, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a Debreceni Egyetem tudományos háttere színvonalas, a tudományos utánpótlás pedig biztosított. 

– Minden pályázó rendelkezik publikációval, nagy presztízsű folyóiratokban jelentek meg a munkáik, a legtöbben rendszeresen tartanak előadásokat az egyetemen, valamint hazai és nemzetközi szakmai fórumokon szerepelnek. Köszönet a kuratóriumnak, hogy a díjak révén megteremtették a jövő tudósainak gárdáját, ők lehetnek a DE szilárd pillérei, amire építheti a tudományos stratégiáját. A leendő tudósok munkája ezzel nem ért véget, hanem még csak most kezdődik. Az elismert kutatók előremutató munkájukkal hozzájárulhatnak a Debreceni Egyetem tudományos presztízsének növeléséhez – tette hozzá a testület elnöke.

Kapcsolódó hírek
Személyautó égett Debrecenben
Személyautó égett Debrecenben
A tűz a műszerfalra is átterjedt.
Volánbusz: a vártnál kisebb a sztrájk támogatottsága
Volánbusz: a vártnál kisebb a sztrájk támogatottsága
A sztrájk második napja után vont mérleget a társaság.
Sok nő életét megkeserítő ügyben ért el áttörést a Debreceni Egyetem
Sok nő életét megkeserítő ügyben ért el áttörést a Debreceni Egyetem
A kutatás eredménye nők millióinak hozza el a gyógyulás reményét.
Debrecenben a haza védelmének fontosságáról
Debrecenben a haza védelmének fontosságáról
A leghatásosabb toborzás, ha a nagyszülők, szülők elmondják a fiataloknak, hogy jó katonának lenni - hangzott el.
Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott a debreceni pedagógus
Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott a debreceni pedagógus
Tófalusi Péter mögött több évtizedes eredményes tehetséggondozó tevékenység áll.
Gurulósáv a debreceni Szent Annán – mi változott?
Gurulósáv a debreceni Szent Annán – mi változott?
Ne álljanak meg a sáv elején, hiszen akkor az egész újítás haszontalan!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés