Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Drónokkal buktatnának le még több szabályszegőt Berettyóújfaluban

Cívishír | 2024. 05. 09. | 17:38:37
A rendőrkapitány a lopások emelkedése miatt óva int a túlzott jóhiszeműségtől.
Drónokkal buktatnának le még több szabályszegőt Berettyóújfaluban
A levegőből sokkal könnyebb a szabálysértéseket felvenni, dokumentálni (Fotó: Police.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sűrűsödhetnek a drónos közlekedési ellenőrzések Berettyóújfaluban, ahol bár emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma 2023-ban, jónak nevezhető a közbiztonság. 

A 14 ezres város – a helyi képviselő-testület által elfogadott – közbiztonsági beszámolójából kiderül: tavaly 227 bűncselekmény vált ismertté az előző évi 179 után, ugyanakkor ez a szám 2010-ben 700 felett járt, s az akkori 48 százalékos nyomozáseredményesség mára 86 százalékosra javult. 

A testi sértések (12-ről 18-ra) és a garázdaságok (13-ról 19-re) emelkedése mellett nőtt a lopások (43-ról 60-ra), azon belül a betörések (1-ről 12-re) száma. Az országos tendenciához hasonló az online csalások (12-ről 29-re) növekedése. Ugyanakkor autólopásra évek óta nem volt példa, továbbá elenyészően fordul elő gépkocsi-feltörés (2019 óta egy ilyen bűneset volt) – olvasható ki a rendőrségi összegzésből. A város közbiztonsága kapcsán fontos megjegyezni, hogy az elmúlt öt évben nem történt emberölés és 2019 óta mindössze három rablás (tavaly egy) miatt indult eljárás. Sokatmondó adat, hogy csak 2010-ben még 10 rablásban kezdtek nyomozni. 

Stagnált a szabálysértések volumene (2022: 104, 2023: 103); ezek háromnegyede tavaly is vagyon elleni jogsértés (lopás, rongálás) volt, míg a fennmaradó rész többségében engedély nélküli járművezetésért indított eljárást a rendőrség.

A Hajdúszoboszlóról érkezett Gali Sándor ezredes – aki a fürdőváros kapitányságát 13 éven át vezette – 2023 őszén vette át a berettyóújfalui rendőrség vezetését Tóth Ferenctől, aki a püspökladányi kapitányság élére került. A váltás nem szakmai, hanem jogszabályi okokból történt, ugyanis egy vezető immár legfeljebb kétszer 5 évig töltheti be egy-egy városi kapitányság vezetői tisztségét.

Gali Sándor Berettyóújfaluban – erről ő maga beszélt a márciusi képviselő-testületi ülésen – a korábbi tapasztalatainál sokkal többször szembesül azzal, hogy a helyiek jóhiszeműbbek, óvatlanabbak. Így nyitva hagyják a kaput, a garázst, a lakásuk ajtaját, az autóban hagynak értékeket. Az ülésen elhangzott: a testi sértések fele, a garázdaságok többsége történt közterületen, míg az erőszakos bűncselekményeknél az elkövetők és a sértettek jelentős része is kiskorú. A kapitány érkezésével nőhet a drónos közlekedési ellenőrzések száma, amellyel hatékonyabban kiszűrhetők a durva szabálysértések (tiloson áthaladás, elsőbbségadás elmulasztása, szabálytalan előzés stb.). Az ezredes minél inkább bevonná a polgárőrséget a vagyon elleni és az online bűncselekmények megelőzésébe. Gali Sándor a mobilitást nevezte meg olyan tényezőként, amely esetében örülne több erőforrásnak.

Berettyóújfalu közigazgatási területén tavaly 27 személyi sérüléses közlekedési balesetben 41-en sérültek meg (30-an könnyebben, 9-en súlyosan, 2 személy elhunyt). Tavalyelőtt és tavaly is egy-egy balesetben játszot közre az ittasság. Az okozók zöme az autósok (18) közül került ki, de tehersofőrök (3) és gyalogosok (2) is voltak közöttük.

A  beszámoló szerint 2023-ban a rendőrkapitányság illetékességi területén több mint 19 ezer alkoholszondás ellenőrzést végeztek (93 ittas járművezető). A traffipaxok mintegy 3300 üzemórában működtek (átlagosan napi 9 óra) és 6717 esetben kellett intézkedni. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai biztonsági öv, gyermekülés, bukósisak használatának elmulasztása miatt több mint naponta átlagosan 3, elsőbbségadás elmulasztásáért napi 2 esetben intézkedtek. A kiszabott pénzbírságok egy főre vetített átlagos összege a 2022-es 37-ről 43 ezer forintra emelkedett.

A beszámoló azt is tartalmazta, hogy a Berettyóújfaluhoz közeli Mezősas, Mezőpeterd, Váncsod, Gáborján és Szentpéterszeg településekkel egy négyfős körzeti megbízotti csoport foglalkozik (ez egyébként fejenként 4 és fél ezer lakost jelent…).

RaL

Nem követtek el bűncselekményt külföldi vendégmunkások Hajdúszoboszlón
Más szempontból a helyzet romlott valamennyit 2022-het képest.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Joao Oliveira távozik a Debrecentől
Tíz bajnoki mérkőzésen lépett pályára.
Hirdetés
Hirdetés
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Halálos hajóbaleset Verőcénél: bűnügyi felügyeletben a cseh kapitány
Segítségnyújtás halált okozó elmulasztása és más bűncselekmények miatt indított eljárást a rendőrség.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.