Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Döntőbe jutottak a jövő debreceni kutatói

unideb.hu | 2024. 02. 13. | 10:30:28
A Kossuth gimnázium mindhárom diákja továbbjutott.
Döntőbe jutottak a jövő debreceni kutatói
A legjobbak a Kárpát-medencei döntőben is bizonyíthatnak (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Környezetvédelem, ökológia, földtudomány, mikrobiológia, biotechnológia, orvostudomány, valamint molekuláris biológia és farmakológia területén végzett kutatásaikat mutatták be középiskolások feburár 10-én és 11-én a Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciája élet- és környezettudományi tematikus fordulóján Debrecenben. Az országos megmérettetésen a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája diákjai kitűnően szerepeltek, valamennyien bejutottak a Kárpát-medencei döntőbe.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában rendezték meg a Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciája élet- és környezettudományi tematikus fordulóját. A Kutató Diákok Mozgalma által szervezett konferencián mintegy száz diák mérte össze tudását, tíz szekcióban csaknem hetven előadás hangzott el.

A konferencia megnyitóján Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese a fiatal kutatók összefogásának fontosságáról beszélt.

Az emberiség fejlődéséhez elengedhetetlen az alap- és alkalmazott kutatás, valamint azok társadalmi hasznosulása. A hétköznapi életünkhöz tartozó eszközök ugyanis nem léteznének az alapkutatások során feltárt ismeretek felhasználása nélkül. A XXI. században már nem létezik egyszemélyes tudomány. A fejlődés érdekében a különböző diszciplínáknak együtt kell tudniuk dolgozni. Hiszen ezekből az interakciókból születnek meg a jövő eredményei. Az, hogy önök itt ülnek és tizenévesen a tudománnyal foglalkoznak, biztosíték a további fejlődésre. A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján megismerhetik egymás munkáját. Figyeljenek egymásra, dolgozzanak együtt, hiszen önök lesznek a jövő tudósai 

– mondta Csernoch László.

A Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája célja, hogy összefogja és segítse a tudományos tevékenység iránt érdeklődő középiskolásokat. Az évente megrendezett három, a humán- és társadalomtudományi, a műszaki- és reáltudományi, valamint az élet- és környezettudományi tematikus konferencián sikeresen szereplő diákok felvételi többletpontokat szerezhetnek.

A Debreceni Egyetem gyakorló gimnáziuma örömmel adott otthont ennek a konferenciának, a diákjaink számára pedig nagyszerű lehetőség, hogy bemutassák tudományos tevékenységüket és eredményeiket. Az idei versenyen kiválóan szerepeltek diákjaink, három tanulónk indult a megmérettetésen és jutott a verseny kaposvári döntőjébe 

– tette hozzá Denichné Hajdu Tímea, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája intézményvezetője.

Horváth Karolina Dóra, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája 12.D osztályos tanulója az Elméleti és kísérletes orvostudomány 2. szekcióban a nem típusos ANCA mintázatot mutató autoantitest antigénspecifitásának vizsgálata témájú előadásával, Incze Nóra 12.D osztályos diák az egészségtudomány, antropológia, élettudomány szekcióban A mechanikai ingerlés és a PACAP hatásai a CPC sejtek differenciációjára című kutatásával, míg Lisztes Boglárka 10.D osztályos tanuló a kutatási terv tömb szekcióban a Przewalski vadló és rekonstruált őstulok-étrendvizsgálatok a fogkő és hulladék növényi mikromaradványainak elemzése című tudományos munkájával jutott az április 19-én következő döntőbe. A diákok felkészítő tanárai Krakompergerné Aros Adrienn és Krakomperger Zsolt voltak.

A konferencia szekcióiban győztes diákok számára a Debrecen Egyetem Campus Fesztivál-bérletet ajánlott fel. Emellett a tanulók  részt vehetnek a DE Természettudományi és Technológiai Kar nyári táborában, továbbá értékes ajándékot kaptak a DE Gyógyszerésztudományi Kartól és az Agóra Tudományos Élményközponttól is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.