Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceniek foglalták el a szaunamesterek trónusát

Cívishír | 2024. 08. 08. | 11:09:05
Izzadni kulturálódva és szórakozva is lehet!
Debreceniek foglalták el a szaunamesterek trónusát
Debreceni szaunamesterek nyerték az országos bajnokság mindkét kategóriáját (Fotó: Facebook)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Teljes debreceni siker született a XI. Magyar Országos Szaunamester Bajnokság Balmazújvároson nemrégiben megrendezett országos döntőjében. A női kategóriában Pető Zsanett, míg a férfiak versenyében Békési Erik foglalhatta el egy évre a magyar szaunamesterek jelképes trónusát.

Mielőtt azonban a két fiatal szaunamestert megismernénk, érdemes néhány dolgot megtudni a versenyről, hiszen a sokféle szaunamester-verseny között ez a legkülönlegesebb, a legkomplexebb tudást igénylő. Nos, az emberek pihenni, felüdülni, energiát meríteni járnak a szaunába. Az emberi találékonyság és a technika adta lehetőségek azonban semmihez sem hasonlítható élménnyé tudják tenni a forró kabinban eltöltött 12-15 perceket. Ezek a lehetőségek hívták életre a szaunaszínházat, amelyben a szaunamester előadása tartalmához, témájához illeszkedő illatokkal, fényekkel, zenékkel, és persze hőemelő és legyezési technikájával az élmények egész tárházát adja a forróságban ülve izzadó közönségének. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy itt találkozik a művészetet megteremtő találékonyság, a szaunamester sokoldalú felkészültsége, és a fizikai állóképessége. Merthogy szusszal, karral és derékkal is bírni kell a közel negyedóráig tartó egy-, esetleg kétszemélyes előadást. 

A verseny tartalma mellett különleges a lebonyolítási rendszere is. Négy fordulóban, négy helyszínen, négy különböző témában van lehetőségük a benevezett szaunamestereknek bemutatni tudásukat. Kettőn mindenképpen részt kell venniük, hiszen a legjobb két eredmény alapján a legtöbb pontot elérő hat férfi és hat női versenyző jut be a kétnapos országos döntőbe. Itt az első napon ugyancsak egy megadott téma alapján díszlettel, fényekkel, illatokkal, zenével és legyezéstechnikával tökélyre vitt „színdarabot” mutatnak be, míg a második napon a szaunabajnokság korábbi fordulójában előadott produkció egyikét. A verseny komplexitását mutatja, hogy a szakértő zsűri közel 30 féle szempontot figyelembe véve pontozza a produkciót.

Az óvónő a szaunában is óvónő

Pető Zsanett az első napi kötelező témára felépített előadását követően a harmadik helyen várta a másnapi folytatást. Akkor azonban az egyik korábbi programjával olyat alakított, hogy összesítésben tetemes pontelőnyre szert téve maga mögé utasította a döntő többi résztvevőjét.

Debreceni szaunamesterek nyerték az országos bajnokság mindkét kategóriáját (Fotó: Facebook)

– Ráckeve, Pápa, Sárvár és Körmend volt a négy helyszín, én háromra mentem el. Volt, ahol első, volt, ahol második helyezést értem el, az összesített pontok alapján jutottam a döntőbe – kezdte az előzményekkel, majd a balmazújvárosi százfős szaunában történtekre tért rá. – Az országos döntő kötelező témája a szenvedély volt. Ezt én az életemből merítettem, az életem fordulópontjait válogattam össze. Hat évig vízilabdáztam, a sportot mint szenvedélyt jelenítettem meg. Másodikként a hivatásomat és főállásomat, az óvodapedagógusi tevékenységemet építettem be, végül pedig a szaunamesterit, a szaunázást mint szenvedélyt. A dekorációkat is ennek megfelelően alakítottam ki. Az előadáshoz lehetett segítőnek hívni egy személyt, én az egyik szaunamester barátomat kértem meg, hogy legyen ő az én óvodásom. E három állomáson keresztül meséltem el, hogy mennyit kell küzdeni az életben, és hogy az életet szenvedéllyel és kitartással lehet csak élni. A programjaimra mindig úgy készülök, hogy annak legyen mondandója, tanulsága - mondta, majd így folytatta: 
- A második napon egy korábbi versenyen a legtöbb pontot elért versenyszámomat adtam elő. Nagyon szeretem a művészetet, szeretem Salvador Dali munkásságát. A ráckevei fordulóra dolgoztam fel, ott a szerelem volt a téma. A mondanivaló pedig az volt, hogy légy szerelmese a művészetnek. Salvador Dali olvadó óráját a legyezőmre festett óriási órával és füsttel jelenítettem meg. A programom második részében a kedvenc múzsájának szerepébe bújtam, amikor salsa ruhában tettem a dolgom a szaunában. A program végére, a harmadik jelentbe pedig egy kis csavart vittem: színház az egész világ, és Hollywood azt is megoldotta, hogy Salvador Daliról ne csak a művészet jusson eszünkbe, hanem a nagy pénzrablás is. 

A lényeg, hogy nagy buli lett a végére – beszélt élményeiről Pető Zsanett, aki mindössze két és fél év kezdte a szaunamesterkedést, és ehhez képest hamar felért a szakmája csúcsára. És ennek mi a titka? Itt kiemelte a szaunavendégeit, a szaunaközönségét, akik közül többen versenyeire is elkísérték, biztatták és pozitív energiákat adtak neki. Hobbinak indult a szaunamesterkedés, de mára egyfajta szerelemmé vált, az önkifejezésnek egy kiváló módja, miközben nagyszerű emberekkel ismerkedik meg, remek csapathoz tartozik, és ami a legfontosabb számára: komplex módon tud adni az embereknek. Tervei között a szaunamesterség, és az ehhez tartozó tevékenységek további tanulása szerepel, és ezzel együtt az, hogy még nagyon sokáig tevékenykedhessen ebben a számára csodálatos szakmában.

Kreativitás és önkifejezés

Békési Erik nagy pontkülönbséggel, az országos döntő kötelező témája alapján előadott programjában is és a korábbi versenyek egyik programját ismételten bemutatva is a legmagasabb pontszámot kapta a zsűritől. Az ő versenyzésének pikantériája az, hogy egyetemista diákmunkásként kezdett dolgozni a debreceni fürdőben, és úgy lépett a szaunamesterré válás útjára, hogy élete korábbi szakaszában csupán néhányszor szaunázott. Kipróbálta, megtetszett neki a szaunamesterkedés. Mint mondja, abban megélheti gondolatait, teret adhat kreativitásának, ugyanakkor felelősséggel is jár. Főleg azt követően, hogy az ország legjobb szaunamestere címet nyerte el, így a vendégek lehető legjobb színvonalú kiszolgálása, valamint az önmagával szemben támasztott igényesség miatt magas minőségű szaunaprogramokat tarthat csak, ehhez pedig a folyamatos tanulással fejlődni kell.

Debreceni szaunamesterek nyerték az országos bajnokság mindkét kategóriáját (Fotó: Facebook)

– Az idei versenysorozat első állomása nekem a bajnokság második helyszíne, Pápa volt, ahol a történelem témakörben Semmelweis Ignác felfedezéséről, a gyermekágyi láz megelőzésének lehetőségéről szólt a programom – beszél a szerepléseiről Békési Erik. – Ott voltam a következő, a Sárváron rendezett versenyen is, és a paródia témakörben magát a szaunázást karikíroztam ki egy olyan villanyszerelő szerepébe bújva, aki először ült be a forró kabinba. Persze a kályha elromlik, azt neki kellett megjavítani, miközben folyamatosan küzd a munkához való hozzáállás tipikus nehézségeivel, például azzal, hogy legyen túl rajta mihamarabb. Ezt a két fordulót megnyertem, és bár a két első helyezésemmel már biztos résztvevője voltam az országos döntőnek, a Körmenden megrendezett negyedik fordulón is versenybe szálltam. A szaunában a fiatalok körében napjaink egyik menő foglalkozását, az influenszerkedést játszottam el; az elindulást, valamint azt, hogy a rajongók és a támogatók elvárásai szerint mi mindent meg kell tenni a sikerért, majd, amikor az már megvan, hogyan lehet abbahagyni. Balmazújvároson a szenvedély volt a kötelező téma, amit én a Charlie és a csokigyár című film cselekménye alapján mutattam be. Ennek lényege, hogy a csoki már önmagában egy szenvedély, viszont az elkészítéséhez lélek, szív és szintén szenvedély kell. A szabadon választott programom pedig a Semmelweis Ignác felfedezése volt. Az első helyezésem mindenképpen egy mérföldkő az életemben, hiszen ha az emberek meglátják a nevem, beülnek a programomra, akkor különlegességre számítanak; és én ezt igyekszem nyújtani nekik. 

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Több mint egy hónapja keresnek egy 15 éves debreceni lányt
Több mint egy hónapja keresnek egy 15 éves debreceni lányt
Ha látta valahol, hívja a rendőrséget!
Hirdetés
Hirdetés
Felújítják a távhővezetéket: Debrecen egyes részein nem lesz meleg víz
Felújítják a távhővezetéket: Debrecen egyes részein nem lesz meleg víz
A kivitelezés augusztus 12-től várhatóan augusztus 30-ig tart.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Harmincöt parkolóhely épül Balmazújvároson
Kivitelezői csoport nyerte a közbeszerzést.
Üzemet alakítanának ki az Akadémiakert utcán
Építési beruházás kivitelezőjét keresi a Debreceni Egyetem.
A minisztérium szerint nem is olyan rossz a magyar minimálbér
Az effektív hazai minimálbér a 17. helyet éri el az EU-n belül.
Újabb eljárás indult a Wizz Airrel szemben
Növekvő számú panasz érkezett a GVH-hoz a légitársaságok gyakorlatait illetően.
Hirdetés
Hirdetés