Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni Szakmafesztivál: interaktív programokkal várják az érdeklődőket

Cívishír | 2024. 05. 28. | 16:45:08
Ismeretterjesztő előadásokkal is készülnek.
Debreceni Szakmafesztivál: interaktív programokkal várják az érdeklődőket
Új helyszínen tartják a rendezvényt (Fotó: DSZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újra faházak lepik el a belvárost, visszatér a Debreceni Szakmafesztivál. Június 1-jén idén új helyen, a Dósa nádor téren lehet majd bepillantani a szakmák világába, ahol a látogatók megismerhetik a debreceni képzési és karrierlehetőségeket.

Csaknem 50 kiállító várja az arra járókat interaktív programokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, szórakoztató színpadi produkciókkal.

A Debreceni Szakképzési Centrum 2022-ben hagyományteremtő szándékkal hívta életre tavaszi pályaorientációs nagyrendezvényét, a Debreceni Szakmafesztivált. A Szakmafesztivál kiemelt küldetése a pályaorientáció és a karriertámogatás a középiskolai továbbtanulás előtt álló tanulók részére, valamint a pályamódosítás iránt vágyakozó, új kihívásokat kereső felnőtteknek szóló képzéseink népszerűsítése.

Az egész napos rendezvényen bemutatkoznak a DSZC intézményei, szervezetei, gazdasági partnerei is, valamint a Debreceni Egyetem több kara is bekerült a kiállítók sorába.

A szervező Debreceni Szakképzési Centrum kiemelt stratégiai partnere idén a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. A látogatók a DKV standjánál megismerkedhetnek majd a Debrecenben működő egységes közösségi közlekedési szolgáltatási és irányítási rendszerrel, emellett a helyszínen valós időben követhetik majd nyomon a forgalomirányítók munkáját is.

A beharangozó sajtótájékoztatón Barcsa Lajos alpolgármester úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy az elmúlt időszakban Debrecenben létrejövő, a vállalatok által kínált sok-sok munkalehetőséget össze tudjuk kapcsolni azokkal a képzésekkel, amiket a Debreceni Szakképzési Centrum kínál. Ezeket az üres munkahelyeket be kell tölteni, azonban ez csak akkor lehetséges, ha megfelelő számú tehetség fogja választani azokat a képzéseket, amiket az oktatási paletta rendelkezésre bocsájt. Ez adja a Szakmafesztivál fontosságát, hiszen nemcsak a munkáltatói igényeket közvetíti a szülők és a gyerekek irányába, de teljes karrierutakat be lehet majd járni a téren fizikailag - és már gondolatban is, készülve az elkövetkező évekre.

Pongor Csaba műszaki és üzemeltetési igazgató a rendezvény kapcsán kiemelte, a Debreceni Szakképzési Centrummal a kapcsolatát 2021-ben élesztette újjá a DKV, és 2022-ben már stratégiai együttműködést kötöttek. A duális képzésben résztvevő diákok mellett nyári gyakorlatra is szívesen fogadják a fiatalokat. A vállalat telephelyén megvalósuló gyakorlati képzés nagyon hatékony. A szakképzésben tanuló fiatalok mellett egyetemi hallgatókat, szakdolgozókat is fogadnak, ami szintén jó tapasztalatokat mutat, és remélik, hogy a jövőben minél magasabb szinten tud hozzájárulni a vállalat munkaerőutánpótlásához.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, az idei Szakmafesztivál a szakképzés egyik ünnepnapja. A legfontosabb célkitűzés ezen a napon, hogy megmutassa magát a szakképzés – de nem egyedül, hanem együtt a partnerekkel. És kik ezek a partnerek? Egyik legfontosabb a Debreceni Egyetem, aminek karaival egyre szélesebb körű együttműködésük van - például az okleveles technikus képzés terén, ahol közös képzéseket valósítanak meg. Másfelől a gazdasági partnerek, ahol a szakképzésben megszerzett tudás hasznosul. A szakképzési intézmények egy átmeneti időszakot jelentenek, a tanulmányi időszak viszonylag egy rövid időszak, a tudás kiteljesedésének helye, tere és ideje a munkaerőpiac. Debrecenben egyre gazdagabban vannak biztosítva a munkaerőlehetőségek, a nagyvállalatok mellett a KKV-szektorban is. Ők azok, akik jövőképeket nyújtanak a fiatalok számára, és akik bemutatkoznak a nagyközönségnek ezen a napon. Oldott találkozási lehetőség ez, mely a pályaorientáció egyik fontos részeként hozzájárul ahhoz, hogy a
pályaorientációs döntéseiket sikerre vigyék a fiatalok.

A III. Debreceni Szakmafesztivál június 1-jén 10 órától 18 óráig várja a látogatókat. Minden korosztály számára tartogat érdekességeket, értékes találkozási lehetőségeket a nap, hiszen az interaktív feladatok, játékok mellett a felnőttek számára szóló képzési-é s karrierajánlatok is megismerhetők a rendezvényen. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Facebook előtt is volt élet Magyarországon. Itt az iWiW-múltidéző!
A Facebook előtt is volt élet Magyarországon. Itt az iWiW-múltidéző!
Tíz éve szűnt meg a világ legelső közösségi hálózatainak egyike.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Jó hír jött a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről
Kiváló termés, hosszú szezon várható.
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca - mondta.
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.