Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni Szakmafesztivál: interaktív programokkal várják az érdeklődőket

Cívishír | 2024. 05. 28. | 16:45:08
Ismeretterjesztő előadásokkal is készülnek.
Debreceni Szakmafesztivál: interaktív programokkal várják az érdeklődőket
Új helyszínen tartják a rendezvényt (Fotó: DSZC)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újra faházak lepik el a belvárost, visszatér a Debreceni Szakmafesztivál. Június 1-jén idén új helyen, a Dósa nádor téren lehet majd bepillantani a szakmák világába, ahol a látogatók megismerhetik a debreceni képzési és karrierlehetőségeket.

Csaknem 50 kiállító várja az arra járókat interaktív programokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, szórakoztató színpadi produkciókkal.

A Debreceni Szakképzési Centrum 2022-ben hagyományteremtő szándékkal hívta életre tavaszi pályaorientációs nagyrendezvényét, a Debreceni Szakmafesztivált. A Szakmafesztivál kiemelt küldetése a pályaorientáció és a karriertámogatás a középiskolai továbbtanulás előtt álló tanulók részére, valamint a pályamódosítás iránt vágyakozó, új kihívásokat kereső felnőtteknek szóló képzéseink népszerűsítése.

Az egész napos rendezvényen bemutatkoznak a DSZC intézményei, szervezetei, gazdasági partnerei is, valamint a Debreceni Egyetem több kara is bekerült a kiállítók sorába.

A szervező Debreceni Szakképzési Centrum kiemelt stratégiai partnere idén a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. A látogatók a DKV standjánál megismerkedhetnek majd a Debrecenben működő egységes közösségi közlekedési szolgáltatási és irányítási rendszerrel, emellett a helyszínen valós időben követhetik majd nyomon a forgalomirányítók munkáját is.

A beharangozó sajtótájékoztatón Barcsa Lajos alpolgármester úgy fogalmazott, nagyon fontos, hogy az elmúlt időszakban Debrecenben létrejövő, a vállalatok által kínált sok-sok munkalehetőséget össze tudjuk kapcsolni azokkal a képzésekkel, amiket a Debreceni Szakképzési Centrum kínál. Ezeket az üres munkahelyeket be kell tölteni, azonban ez csak akkor lehetséges, ha megfelelő számú tehetség fogja választani azokat a képzéseket, amiket az oktatási paletta rendelkezésre bocsájt. Ez adja a Szakmafesztivál fontosságát, hiszen nemcsak a munkáltatói igényeket közvetíti a szülők és a gyerekek irányába, de teljes karrierutakat be lehet majd járni a téren fizikailag - és már gondolatban is, készülve az elkövetkező évekre.

Pongor Csaba műszaki és üzemeltetési igazgató a rendezvény kapcsán kiemelte, a Debreceni Szakképzési Centrummal a kapcsolatát 2021-ben élesztette újjá a DKV, és 2022-ben már stratégiai együttműködést kötöttek. A duális képzésben résztvevő diákok mellett nyári gyakorlatra is szívesen fogadják a fiatalokat. A vállalat telephelyén megvalósuló gyakorlati képzés nagyon hatékony. A szakképzésben tanuló fiatalok mellett egyetemi hallgatókat, szakdolgozókat is fogadnak, ami szintén jó tapasztalatokat mutat, és remélik, hogy a jövőben minél magasabb szinten tud hozzájárulni a vállalat munkaerőutánpótlásához.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, az idei Szakmafesztivál a szakképzés egyik ünnepnapja. A legfontosabb célkitűzés ezen a napon, hogy megmutassa magát a szakképzés – de nem egyedül, hanem együtt a partnerekkel. És kik ezek a partnerek? Egyik legfontosabb a Debreceni Egyetem, aminek karaival egyre szélesebb körű együttműködésük van - például az okleveles technikus képzés terén, ahol közös képzéseket valósítanak meg. Másfelől a gazdasági partnerek, ahol a szakképzésben megszerzett tudás hasznosul. A szakképzési intézmények egy átmeneti időszakot jelentenek, a tanulmányi időszak viszonylag egy rövid időszak, a tudás kiteljesedésének helye, tere és ideje a munkaerőpiac. Debrecenben egyre gazdagabban vannak biztosítva a munkaerőlehetőségek, a nagyvállalatok mellett a KKV-szektorban is. Ők azok, akik jövőképeket nyújtanak a fiatalok számára, és akik bemutatkoznak a nagyközönségnek ezen a napon. Oldott találkozási lehetőség ez, mely a pályaorientáció egyik fontos részeként hozzájárul ahhoz, hogy a
pályaorientációs döntéseiket sikerre vigyék a fiatalok.

A III. Debreceni Szakmafesztivál június 1-jén 10 órától 18 óráig várja a látogatókat. Minden korosztály számára tartogat érdekességeket, értékes találkozási lehetőségeket a nap, hiszen az interaktív feladatok, játékok mellett a felnőttek számára szóló képzési-é s karrierajánlatok is megismerhetők a rendezvényen. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kacsa vagy sör? – meztelencsiga ellen mindkettő jó
Kacsa vagy sör? – meztelencsiga ellen mindkettő jó
Kertünk rémévé válhat a spanyol csiga, de nem reménytelen az ellene való védekezés.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hungarospa: indul a főszezon!
A Prémium Zóna és a csúszdapark nyitása alkalmából akció!
A csatornába vezette a szennyezett vizet egy kínai cég Debrecenben
A büntetésről már május 22-én döntöttek, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.
Bővítik az ipari területet Bárándon
Műhely, út és parkoló is épül.
A fiatalok átlagosan 37,2 millió forintért vásároltak ingatlant az idén
Az idősebbeknél jelentősen nő az összeg, és sokan készpénzben fizettek.
Támogatott tartalom
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
BSZC: tanév végi elismeréseket adtak át Hajdúszoboszlón
Diákokat és pedagógusokat is díjaztak.
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Erdőfürdő, éjszakai túra, csillagles – izgalmas programokkal készül a Zsuzsi
Különleges, természetközeli időtöltés a Hármashegyi-erdőben.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.