Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni szakember az európai tüdőgyógyászat élén

unideb.hu | 2024. 10. 08. | 10:52:49
Horváth Ildikó számára nagy kihívás a pozíció.
Debreceni szakember az európai tüdőgyógyászat élén
Horváth Ildikó (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Horváth Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója lesz az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS) következő főtitkára. A szervezet történetében magyar szakember még nem töltött be ilyen felsővezetői pozíciót. Horváth Ildikót a 36 ezer taggal rendelkező társaság legutóbbi kongresszusán választották meg.

– Hatalmas megtiszteltetésnek tartom, és meg is hatott a bizalom, ez a kinevezés a hazai tüdőgyógyászat elismerését is jelenti. A pozíció nagy kihívás számomra, és kiváló lehetőség arra, hogy a hazánkban és konkrétan a Debreceni Egyetemen folyó szakmai munkát még jobban bemutassuk, megismertessük az európai szakemberekkel – mondta el Horváth Ildikó, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója a hirek.unideb.hu-nak. Az ERS a világ legnagyobb tüdőgyógyász társasága, 164 országból harminchatezer taggal. Horváth Ildikó az Európai Tüdőgyógyász Társaság vezetésében a stratégiai tervek kialakításban és a következő évek szakmai munkájának közös alakításában vesz részt. Az egyik fő feladata a nemzeti tüdőgyógyász társaságokkal és a tagsággal való kapcsolatok erősítése, fejlesztése lesz.

– Bízom benne, hogy a nemzetközi társaságban rendelkezésre álló szakmai információk, új szakmai megközelítések közelebb kerülnek a mindennapi munkánkhoz, és a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának fiatal kollégái is korán bekapcsolódhatnak azokba a nemzetközi munkákba, amelyek kutatás-oktatás terén a legújabb szakmai eredmények továbbfejlesztését célozzák – fejtette ki a Debreceni Egyetem egyetemi tanára.

Horváth Ildikó hosszú ideje vesz részt az az Európai Tüdőgyógyász Társaság munkájában, húsz évig vezette a különböző szakmai területeket.  

– Ez idő alatt kialakítottuk az ERS oktatási kurzusainak rendszerét, az európai tüdőgyógyász képzés harmonizálására tananyagot állítottunk össze, kézikönyvet, vizsgát indítottunk, a krónikus légúti megbetegedések területén pedig olyan szakmai platformokat szerveztünk, amelyekben már több mint tizenöt éve folyik intenzív kutatómunka – tette hozzá a klinikaigazgató. Horváth Ildikót a szervezet főtitkárává szeptemberben Bécsben, az ERS éves kongresszusán választották meg, amelyen mintegy húszezren vettek részt.  A Debreceni Egyetem szakembere egy évig választott főtitkárként végzi munkáját, ezalatt folyamatosan veszi át a feladatokat, majd a jövő évi ERS kongresszustól számítva három évig lesz az ERS főtitkára.

Horváth Ildikó aktívan részt vesz a hazai és nemzetközi tudományos életben, a szakmai szervezetek tevékenységében. A Debreceni Egyetemen 2022. július 1-je óta vezeti a Tüdőgyógyászati Tanszéket, 2024 júniusától pedig a Klinikai Központ Tüdőgyógyászati Klinika igazgatója. Emellett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tudományos- és oktatási igazgatója, betöltötte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság főtitkári, illetve elnöki pozícióját, részt vett az Európai Bizottság  egészségügyi kutatásokkal kapcsolatos tanácsadó testületének munkájában és magyar kapcsolattartója volt több éven keresztül a koordinált és integrált egészségügyi ellátással foglalkozó WHO munkacsoportnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Élhetőségi rangsor: Debrecen és környéke a második helyen
Élhetőségi rangsor: Debrecen és környéke a második helyen
A Tiszántúl összességében nem kapott jó elbírálást.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Pedagógusok, akik továbbtanultak Debrecenben
Az ünnepség egyben a második kurzus nyitóeseménye is volt.
Mezősas gyors volt – nem kell pénzt visszautalni
Három év elteltével kezdett alkalmazni egy törvényt az államkincstár, ez zokon esett az önkormányzatoknak.
Egyre kevesebb gázt fogyasztanak a magyarok
Ezáltal csökken az ország importkitettsége.
Papp László szembe menne a kormány tervével
Debrecen nem járna jól azzal, amit az iparűzési adóval tennének.
Megnevezte az új ciklus alpolgármestereit Debrecen polgármestere
Ketten már tíz éve dolgoznak Papp László mellett a városvezetésben.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Burkolat-helyreállítási pályázat
Burkolat-helyreállítási pályázat
Nincs erre saját kapacitása a Debreceni Vízmű Zrt-nek.
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Különleges tehetséggel és elhivatottsággal oktatják tárgyaikat.
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Az újoncok bajnoka a brit Forma-4-ben. A Virtuosi Racing magyar versenyzője 90 pontos hátrányt dolgozott le a szezon során.
Hirdetés