Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni kadét és nevelője segédkezett a súlyos balesetnél

| 2022. 10. 18. | 20:27:00
Két autó karambolozott a Böszörményi úton, két ember kirepült az egyik járműből.
Debreceni kadét és nevelője segédkezett a súlyos balesetnél
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elsők közt segített a helyszínen egy honvéd növendék és nevelője, amikor súlyos közlekedési baleset történt a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium közvetlen közelében október 16-án, vasárnap este.

Mint ismert, vasárnap este negyed kilenc körül két autó karambolozott a Balmazújvárosi út és a Szent Lőrinc utca kereszteződésében. A Fiat személygépkocsi vezetője és utasa kirepült az autóból, mindketten súlyosan megsérültek. A másik jármű, egy fehér Volkswagen vezetője könnyebben sérült. 

[Beillesztett cikk: Ki látta a két ember kizuhanásával járó debreceni balesetet?]

A honvedelem.hu közlése szerint a hétvégi eltávozásáról épp visszaérkező Bakonszegi Imre, 12.c osztályos növendék a Kossuth laktanya előtt járt, amikor két jármű karambolozott. Társával, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományába tartozó Balog Tamás őrvezetővel azonnal a helyszínre futottak, majd Bakonszegi Imre a kollégiumból kért segítséget. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Hajnal Ferenc hadnagy volt épp az ügyeletes kollégiumi nevelőtanár, aki korábban évekig mentőápolóként és vonuló mentőként dolgozott. Amíg a 12. osztályos növendék stabilan tartotta a fiatalember fejét – tartva az esetleges gerincsérüléstől –, addig a hadnagy megkezdte a sérült állapotának vizsgálatát.

A történteket felelevenítve Hajnal Ferenc hadnagy elmondta: amikor a portaszolgálat értesítette, hogy baleset történt, először csak kisebb iskolai sérülésre gondolt.

– Nagyon büszke vagyok a kadétunkra, aki végig megőrizte a hidegvérét, pontosan segített nekem a bajba jutott ellátásában. Azonnal tudta mit kell tenni, elszaladt segítségért, majd – az utasításaimat követve – el tudtuk kezdeni a sérültek ellátását. Életkorát meghazudtoló érettséggel kezelte a súlyos helyzetet. Nem esett pánikba, holott végig ő tartotta a súlyosan sérült ember fejét, amíg én a mentők kiérkezéséig próbáltam fenntartani a légzést és a keringést. Az ilyen esetek is jól mutatják, hogy beérik amiért dolgozunk: a honvédelmi nevelés legfőbb célja, hogy a kadétok segíteni tudó és segíteni akaró fiatalokká váljanak. A tudás tettek nélkül semmit sem ér. Nem ez az első eset, hogy honvéd kadétunk bizonyította rátermettségét. Az évek során rosszullétnél, sőt még tűzesetnél is segítettek a növendékek. Bakonszegi Imre kadét azonban most egy olyan helyzetben állt helyt, ami korántsem hétköznapi – zárta gondolatait a hadnagy.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Végre győzelem! Simán verte a Dunaújvárost a DEAC
Végre győzelem! Simán verte a Dunaújvárost a DEAC
A debreceniek készülhetnek lélekben a Ferencvárosra.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Mostantól több pénzt visznek haza az egészségügyi szakdolgozók
Alapbérük átlagosan eléri az orvosbérek 37 százalékát.
Skandináv életérzés a MOPA dekorpanelekkel
Hozd harmóniába a természetet és a modern elemeket az otthonodban a debreceni Gulyás Tüzép segítségével!
Márciusi fagyok jönnek; ismét méregdrága lehet a gyümölcs. Vagy nem is lesz...
Markáns lehűlést jeleznek. A gyümölcsfák már sok helyen virágoznak.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés