Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni fejlesztésű app hódít a gyerekek körében

| 2022. 01. 10. | 08:52:00
Magántanár helyett: tanulás és gyakorlás otthon.
Debreceni fejlesztésű app hódít a gyerekek körében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az applikáció ötlete 2017-ben fogalamzódott meg Kárándi Alizban az alapján, amit tehetetlenségében mondott a saját gyerekeinek, miután egész nap a telefont és a tabletet nyomkodták. Így hangzott:

– Ha lenne egy olyan alkalmazás, ami blokkolná az összes futó alkalmazásotokat, és tanulásra kényszerítene, én lennék a legelső anyuka, aki letöltené, és fizetne érte.

Vagyis: a technikát értelmes dologokra is lehetne használni, például tanulásra és gyakorlásra. Aliz nekilátott olyan alkalmazásokat keresni, ami osztályokra, tantárgyakra – ezen belül témakörökre –lebontva egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonnyá teszi a tanulást. Olyan magyar nyelvű szoftverre gondolt, amivel a tanórán megszerzett tudását ellenőrizheti és gyakorolhatja a diák. Ám ilyet nem talált. Miután több ismerősével is beszélt a témáról, azzal szembesült, hogy sokan hasonló problémával küzdenek. Vagyis: a gyerekek többet kütyüznek, mint tanulnak.

– Amíg a gyerekek alsó tagozatosak voltak, a fő problémám az volt, hogy a napköziotthon miatt egész héten nem hozták haza a tanulnivalót, és csak hétvégén derült ki az esetleges lemaradás. Sokszor órákon át tanultunk egy-egy témazáróra, mégsem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Talán azért nem, mert én máshogy tettem fel a kérdéseket, mint egy tanárnő – fogalmazott Kárándi Aliz.

Ez lett tehát az egyedi applikáció kindulópontja: tanárok töltsék fel a feladatokat. Ehhez a lépéshez megannyi pedagógus közreműködésére van szükség, mert mindegyik mást és máshogy kérdez témakörönként.

Mi a FiveUP célja?

Megoldást kínálni az általános iskolások tanulási és fókuszproblémáira. A FiveUP egyszerű problémát kezel, mivel az általános iskolai diákok (és szüleik) számára nem biztosított az egyszerű, tanmenetet követő digitális megoldás, amivel otthon átismételhetik, gyakorolhatják az órán elhangzott anyagokat.

A diákok zöme gyorsan túl akar esni a délutáni tanuláson – szeretné minél előbb elsajátítani a másnapra szükséges tanulnivalót. A szülők gyakran azt tapasztalják, hogy a gyermekeik nem fókuszálnak eleget a tananyagok elsajátítására és ez a teljesítményük visszaeséséhez vezet. Nem mellékesen a szülők korlátozott anyagi lehetőségei vagy az időhiány miatt a tanulási módszerek megváltoztak.

A FiveUP olyan Android alkalmazás, melynek segítségével a diákok rövid idő alatt izgalmas, játékokra szabott univerzumban, tantárgyakra, témakörökre bontva, különböző nehézségi szinteket kiválasztva sajátíthatják el a tanagyagot. Jól megszerkesztett, szaktanárok által összeállított kvízkérdésekkel, csoportosítással és sorbarendezős feladatokkal, a jó megoldásokra való folytonos rávezetéssel segíti rögzíteni az órán elhangzottakat, vagyis a hagyományos eszközökkel, a digitális konkurensekkel és a magántanárokkal szemben költséghatékony és játékos tanulást tesz lehetővé – nem oktatni akar, hanem gyakorlásra ösztönöz, ugyanakkor motiválja a diákokat az újabb és újabb feladatsorok elvégzésére.

Jelenleg már több mint 20 000 feltöltött egyedi feladat elérhető a gyerekek számára történelem, irodalom, biológia és földrajz tantárgyakból. A kínálat egyre bővül.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszló gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Tíz év után csökken a magyar termőföld ára
Közép-Magyarországon a legdrágább, majd az Alföld következik. Észak-Magyarország a legolcsóbb.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés