Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni bankautomatákból emelt le milliókat egy ukrán csaló

civishir.hu | 2024. 06. 21. | 13:05:14
Negyvenegy sértettet vert át a férfi.
Debreceni bankautomatákból emelt le milliókat egy ukrán csaló
Beismerte tettét az ukrán férfi (Fotó: Illusztráció/freepik.com)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Előkészítő ülést tartott 2024. június 20-án a Debreceni Járásbíróság annak a letartóztatásban lévő ukrán állampolgárnak az ügyében, aki adathalászattal megszerzett bankkártya-adatokkal, debreceni bankautomatákból vette fel a megtévesztett sértettek pénzét.

Az előkészítő ülésen az ügyészség beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottal szemben mértékes indítványt tett a büntetés tartamára vonatkozóan. A vádlott a bűnösségét beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, a beismerő nyilatkozatot a bíróság elfogadta.

A járásbíróság a vádlottat információs rendszer felhasználásával nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, információs rendszer felhasználásával, jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntettében és pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek. Ezért az ukrán férfit az ügyészi mértékes indítvány szerint 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

A bíróság a nyomozás során lefoglalt 1.420.000 forint készpénz lefoglalását megszüntette és annak visszatartásáról döntött a polgári jogi igények biztosítása érdekében

A megállapított tényállás lényege szerint az ukrán férfi 2022 februárjában költözött a családjával Csehországba. Ott ismerkedett meg egy szintén ukrán férfival, aki közösségi és különböző internetes oldalakra feltöltött hirdetésekre jelentkezett, de csak színlelte a vásárlási szándékát. A hirdetőknek a szállítás lebonyolítására hivatkozva olyan adathalász levelet küldött, ami futárszolgálat vagy bank oldalához hasonlító weboldalra irányította a megtévesztett sértetteket. Ezeken a felületeken ők többek között a bankkártya adataikat is megadták, amikkel az elkövetők úgy éltek vissza, hogy azokat betáplálták a mobiltelefonok fizetési fiókjába és bankautomatákból a telefonok segítségével, érintésmentesen készpénzt vettek fel a sértettek számláiról.

Az ukrán férfi munkát ajánlott a vádlottnak, akinek az volt a feladata, hogy egy hétre Debrecenbe utazzon és a megkapott mobiltelefonokra feltöltse az elkövetők által megszerzett és részére továbbított bankkártya-adatokat, majd bankautomatákból különböző pénzösszegeket vegyen fel. A vádlott a felvett összegek 10 százalékát fizetségként megtartotta, a többi 90 százalékot pedig virtuális valuta automatába kellett befizetnie.

A vádlott 2023. augusztus 12-én utazott Debrecenbe, majd augusztus 13. és 16. között, négy napon keresztül 41 sértett bankkártya-adatait használva, összesen több mint ötmillió forintot vett fel Debrecenben különböző ATM-ekből. Ezen túl további nyolc sértett megszerzett kártyaadataival is próbált összesen másfél millió forintot felvenni, ami azonban meghiúsult, mert a tulajdonosok időben letiltották a kártyájukat.

Több sértett is panaszt tett az automatákat üzemeltető banknál. Munkatársaik az esetek kivizsgálása során felismerték a vádlottat, és értesítették a rendőrséget, akik a férfit az egyik automatánál elfogták, két további személy felelősségét külön büntetőeljárásban vizsgálják.

A Debreceni Járásbíróság ítéletét mind az ügyészség, mind a vádlott és védője tudomásul vette, így az jogerős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.