Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni Aranybika: kezdődik a szálló megújult épületének tervezése

Cívishír | 2024. 06. 14. | 09:49:05
Lezárult a közbeszerzés.
Debreceni Aranybika: kezdődik a szálló megújult épületének tervezése
2026-ban indulhat el majd a kivitelezési munka (Fotó: Napur Architect (látványterv))
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A B5 Építészstúdió Kft. és a Tisza Építész Műterem Kft. által alkotott konzorcium tervezheti meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni tehetséggondozási központjának helyet adó Aranybika Szálló megújuló épületét, miután lezárult a tervezésre kiírt közbeszerzési eljárás. A végleges tervek elkészülte után, várhatóan két év múlva indulhat meg a komplex beruházás, amelynek eredményeként a debreceni városi környezettel harmonizálva, a műemléki, szecessziós épületrész stílusával összhangban és a modern műszaki elvárásoknak megfelelve újulhat meg a cívisváros ikonikus épülete – tudatta az MCC június 14-én.

Az MCC immár 7600 diák tehetséggondozását valósítja meg 28 képzési központban. Debreceni központunkban több mint 300 diák tanul tízéves kortól a diploma megszerzéséig. Ezt a szám több mint 400 lesz szeptembertől. Számos diák a régióból és Erdélyből tanul a debreceni MCC-ben. Így nekik kiemelten fontos, hogy méltó helyen kamatoztassák tehetségüket. Az Aranybika ezen túlmenően már most Debrecen kulturális és közélet központja, hiszen ebben a tanévben 60 eseményt rendeztek az épületben, közel 4000 fő részvételével – fogalmaztak.

Az épületkomplexum revitalzácójával az ikonikus helyszín még több diákot fogadhat és még inkább a történelmi város és polgárai számára szellemi központként működhet.

Mint írták, a nyertes konzorcium cégei több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeznek, számos kelet-magyarországi projekt is fűződik a nevükhöz. A Tisza Építész Műterem Kft. legutóbb a debreceni Csokonai Nemzeti Színház felújításában vállalt jelentős szerepet, a Balázs Tibor Pro Architectura-díjas építész vezette B5 Építészstúdió pedig olyan jelentős beruházásoknak volt a résztvevője, mint például a Tiszadobi Andrássy-kastély felújítása, vagy a Nyíregyházi Főiskolai Campus több épületének megvalósítása.

A nyertes kiválasztásával megkezdődik a rekonstrukciós tervek készítése, amelyek jelentős mértékben támaszkodnak majd a korábbi tervpályázaton megjelenő gondolatiságra: a műemléki és új épületszárny egységes megjelenése, homlokzatának szecessziós kialakítása a Kossuth tér felől. A beruházó tervei szerint még idén elkészülhetnek a végleges koncepciótervek, jövő év első felében pedig az engedélyes tervek is.

Újabb eredményes közbeszerzést követően 2026-ban indulhat el majd a kivitelezési munka. A projekt magas minőségű és sikeres megvalósításában a FTT Konzorcium – tagjai a FŐBER Zrt. és a TSPC Mérnökiroda – látja el a beruházás lebonyolító mérnöki, tervellenőri és műszaki ellenőri feladatait.

– A Mathias Corvinus Collegium célja, hogy a debreceni központjául szolgáló Aranybika Szálló történelmi hírével és jelentőségével összhangban ismét a város egyik ékköve lehessen: az épület rendkívül rossz állapotú, szocializmusban felhúzott szárnya helyett az MCC egy olyan korszerű oktatási központ megépítését tervezi, mely tömegében, léptékében illeszkedik a meglévő Aranybika Szálló szecessziós épületrészéhez, valamint a debreceni történeti környezethez. Az egykori szálló eredeti épülete pedig teljes körű, műemléki felújításon esik majd át. A beruházásnak köszönhetően egy, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, az MCC oktatási programjainak befogadására alkalmas, új épületrész jön létre. Az Aranybika rekonstrukciójával az MCC törekvése nemcsak az, hogy új központ jöhessen létre, hanem az átfogó műemléki rekonstrukcióval értékmentést is végez – fogalmaztak.

Az építészeti beruházás a városvezetés bevonásával zajlik és a helyi lakosság igényeivel összhangban történik. A debreceniek döntő többsége ugyanis azt szeretné, ha egy a történelmi városképbe illeszkedő, hagyományos építészeti stílusú, felújított épület állna Debrecen főterén – áll egy az MCC által megrendelt korábbi reprezentatív közvélemény-kutatásban. A felmérés azt mutatja, hogy a debreceniek a Nagytemplom után az Aranybikát tartják a legikonikusabb, történelmi, a városképet meghatározó épületnek.

A cívisváros lakóinak legnagyobb része azzal ért egyet, hogy az Aranybikát a történelmi szárny stílusával egyezően kell befejezni és felújítani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Két rendőr megrugdosott és ütlegelt egy gyereket – a Debreceni Törvényszéken az ügy
Két rendőr megrugdosott és ütlegelt egy gyereket – a Debreceni Törvényszéken az ügy
A sors furcsa fintora, hogy a helyben hagyott gyerekre éppen az ózdi rendőrkapitány talált rá.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.