Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben még él a rockzene!

| 2014. 10. 01. | 10:17:39
Ha nagyon akarnák, egy komplett héten keresztül helyi zenészek tudnának muzsikálni a város több pontján... Szakács Béla írása
Debrecenben még él a rockzene!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rockmúzeum lesz Debrecenben, ami mindenképpen örvendetes. Van alapja, hiszen a vidéki városok közül kétségtelenül itt volt és van a legnagyobb és folyamatos zenei pezsgés. Az Ifjúsági Házban a Rocksuli folyosóján megálmodott debreceni rockmúzeumban már javában tartanak a munkálatok és novemberben megvalósulhat a kiállítás.

Dicséretes, hogy talpon maradt az élőzene, noha ez a műfaj nem sok jót kapott az elmúlt 51 év alatt. Mondhatni, Debrecen kulturális életében mindig is idegen test volt a rockzene. A szocializmus időszakában érthető volt a politikai ellenállás. Mikrofon volt a hosszú hajú betyárok kezében és abba mindenfélét mondhattak. A besúgók többsége nem beszélt angolul, így még inkább ellenőrizhetetlen volt egy-egy össztáncos estén a kommunikáció.

Aztán jött 1989 (nevezzük tréfásan rendszerváltásnak) és a helyi rockzenekarok nyomorúságos küzdelme mit sem változott. Nyilván a düh, a kitartás eredményt is hozott és néhány csapat kiérdemelte az országos figyelmet. Én még emlékszem arra, hogy egy-egy Tankcsapda koncert szervezése akkortájt korántsem volt olyan egyszerű. A 90-es évek elején a politikai csinovnyikok igyekeztek betartani nekik is, másoknak is. Mondom még egyszer: óriási energiákat mozgattak ezek a fiúk akkoriban, hogy talpon maradhasson a műfaj.

Láttam elkeseredett kiváló zenészeket, ahogy a főtéren fogukat összeszorítva nézték a pesti haknimadarakat, akik már 8-10 éve is 150-200 ezer forintot kaptak egy legalizált népbutításért. Nem veszik vagy nem akarják észrevenni ezt az óriási kincset, ami ebben a városban van. És persze nemcsak rockban. Népzenében, dzsesszben, komolyzenében. Ha nagyon akarnák, akár egy komplett héten keresztül helyi zenészek tudnának muzsikálni a város több pontján. Közel 300 működő zenei produkció várja, hogy Debrecenben lehetőséget kapjon. A Debreceni Zenék Hete elnevezésű rendezvény azonban még várat magára. Talán majd ha valaki más „találja ki”, akkor meg valósul. Addig is szeressük az épülő, szépülő debreceni Rockmúzeumot. Annál is inkább, mert ezt az 51 évet nem lehet megmásítani. Nem lehet legendás arcokat kiretusálni. A debreceni rockzene eddig 51 éve hitelesen mutatja Debrecen elmúlt öt évtizedét. 

Szakács Béla debreceni lakos
A CAMPUS RÁDIÓ támogatásával
EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESÍRÁSI HIBÁK!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hova, hova? Hajdúszoboszlóra? Debrecenbe?
Friss elemzést tett közzé a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Tervezhetik a józsai tehermentesítő utat
A Kastély utca térségében csatlakozna a 35-ös főúthoz.
Érdemes munkahelyet váltanod? 7 tényező, ami segíthet a döntésben
Számos oka lehet annak, ha te is szeretnél munkahelyet váltani.
Visszanyitják a repülőteret Debrecenben
Újraindul a légiközlekedés.
A Campus köszöni, jobban van, mint valaha
Azahriah, Rita Ora és a fesztiválcsinálók ötcsillagos bulival lepnék meg Debrecent.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
Korlátozzák a parkolást a Nagyerdőn
A debreceni fesztivál ideje alatt több útszakaszt is lezárnak.
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Szemmel „vadásztak” a gyerekek a Polgár melletti erdőben
Az egynapos eseményen vadászkultúrából és természetismeretből kaptak hasznos tudást.
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Huszonnyolc adatgyűjtőt venne a DKV
Adatgyűjtő készülékekre írtak ki pályázatot.