Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen legdrágább sportágában az energiaválság túlélése is cél

| 2022. 09. 07 | 16:08:00
A DEAC a Ferencváros elleni találkozójával vezeti fel az új idényt.
Debrecen legdrágább sportágában az energiaválság túlélése is cél
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jégkorong a negyedik legnépszerűbb sportággá vált Debrecenben, amit bizonyít az utánpótlás lélekszáma, valamint a DEAC felnőtt csapatának nézőszáma is. Nagyon fontos a debreceni sportélet szempontjából, hogy az egyetem és a DEAC ilyen aktívan szerepet vállal benne – jegyezte Barcsa Lajos alpolgármester, aki a debreceni önkormányzatot képviselte a jégkorongcsapat idénynyitó sajtótájékoztatóján. Az alpolgármester szerint ha a fiúk szeptember 11-én, vasárnap a Szuperkupa-döntőn legyőzik a Ferencvárost, akkor már ki lehet pipálni az idényt, bár tudja, hogy ezt a véleményt nem feltétlenül osztják a klubnál.

„Nagy kihívás előtt áll a csapat, és ugyanolyan nagy kihívás előtt áll a klubvezetés, hiszen a jégkorong egy rendkívül drága sport, ezért az energiaválságra a leginkább érzékeny”

– mondta Kovács Marianna, DEAC ügyvezetője, aki reményét fejezte ki, hogy az emelkedő energiaárak miatt nem kerül veszélybe sem az utánpótláscsapatok, sem a felnőtt gárda versenyeztetése. A büdzsé a tavalyi, ebben a helyzetben túlzott merészség lett volna emelni rajta – tette hozzá. Az ügyvezető ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy György József vezetőedző egyre több saját nevelésű utánpótláskorú játékost épít be a felnőtt csapatba.

„Nem lehet más a cél, mint bejutni a rájátszásba, ott pedig rendre jól szerepel a csapat, tehát ismét lehet okunk a bizakodásra”

– jegyezte meg Fodor András szakosztályvezető, aki felvázolta, hogy a bajnokság menete a tavalyihoz hasonló, azaz négy teljes kört vívnak a csapatok az alapszakaszban, majd következik a rájátszás, ahová az első hat egyenes ágon jut, a 7-10. helyezettek pedig három győzelemig párharcot vívnak a fennmaradó két helyért.

Fodor András  (Fotó: Cívishír)

Újdonság az Erste Liga 2022/2023-as idényében, hogy megszűnt a légiósok számának korlátozása és bevezették a pontrendszert a külföldi példák alapján. A játékosok pontértékét korábbi teljesítményük, tapasztalatuk és életkoruk szerint határozzák meg, a benevezhető meccskeret összesített pontértékének 18 és 56 pont között kell lennie, továbbá legalább öt U23-as hazai játékost kell nevezni meccsenként.

„A liga vezetése arra számít, hogy homogénebb lesz a mezőny a pontrendszer által, azaz több éles, szoros találkozót láthatnak a nézők”

– fejtette ki Fodor András, aki egy rossz hírrel is szolgált: az elszálló energiaárak miatt immár biztos, hogy nem a Főnix Csarnokban rendezik meg a Magyar Kupa négyes döntőjét, amelynek a DEAC címvédőként egyenes ágon a tagja. A debreceniek mindenesetre a Derék utcai jégcsarnokkal is pályáznak, de a rendezés elnyerésére csak akkor lehet esélyük, ha más nagyobb létesítménnyel ezt nem teszi meg.  

Molnár Dávid csapatkapitány (balra) és György József    (Fotó: Cívishír)

György József a felkészülés menetével ismertette meg az újságírókat, majd elmondta, kíváncsian várja, hogy a légióskorlát eltörlése, illetve a pontrendszer bevezetése hogyan alakítja az erőviszonyokat.

„A bajnokságot mi is szeretnénk megnyerni, de így van ezzel a másik kilenc csapat is”

 – jegyezte meg viccesen a vezetőedző, aki továbbra is kitart amellett, hogy fiatalokat vessen be, még akkor is, ha az esetleg az eredményesség rovására megy eleinte. A srácok megkapták a megfelelő terhelést, várjuk a rajtot – így György József.

Molnár Dávid köszöni a megtiszteltetést, hogy Berta Ákos visszavonulása után őt jelölték csapatkapitánynak. Elmondta, hogy az öltözőben nagyon jó a hangulat, és bízik benne, hogy ez eredményességben is megmutatkozik majd. Molnár az első debreceni nevelésű jégkorongozó, aki csapatkapitánya lehet az a felnőtt csapatnak. A csatár 18 évesen mutatkozott be a MOL Ligában a Debreceni HK színeiben, majd egyéves fővárosi kitérő után – a MAC-ban szerepelt -, a DEAC 2018-as csatlakozása során visszatért Debrecenbe, és azóta oszlopos tagja a gárdának.

Cs. Bereczki Attila

[Beillesztett cikk: Szuperkupa: a Debrecen a Ferencvárossal találkozik]

 

Kapcsolódó hírek
Megint elverte a DEAC-ot a mumusa
Megint elverte a DEAC-ot a mumusa
A debreceniek továbbra is hadilábon állnak a gólszerzéssel.
Majd’ ötven kapura lövés sem volt elég a debreceni győzelemhez
Majd’ ötven kapura lövés sem volt elég a debreceni győzelemhez
A debreceniek a két ünnep között háromszor is itthon meccselnek.
Tíz százalékkal emelkedik az olimpiai jutalom
Tíz százalékkal emelkedik az olimpiai jutalom
Párizsban már magasabb összegért küzdhetnek a magyarok.
Bravó! Debreceni győzelem Miskolcon
Bravó! Debreceni győzelem Miskolcon
Büntetőkkel nyert a DEAC.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés