Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Czeglédi Gyula: Hajdúszoboszló nem csak a Szilfákalja

| 2019. 10. 15. | 16:37:00
Az utcákon lesz a leghamarabb érezhető a változás, ígéri a leendő polgármester. Rövid helyzetértékelés.
Czeglédi Gyula: Hajdúszoboszló nem csak a Szilfákalja
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meg kell erősíteni a városüzemeltetést, tisztább utcákról gondoskodni és szakemberekkel áttekinteni egyes, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel kötött konzorciumi szerződéseket, mert félő, hogy egy gyógyhelyfejlesztési beruházás kapcsán az önkormányzat nem tartott be egyes vállalásokat, ami akár súlyos összegekbe is kerülhet – mondta el a Cívishírnek Czeglédi Gyula. A hajdúszoboszlói polgármesterválasztás győztesét az új képviselő-testület felállása utáni első lépésekről kérdeztük október 14-én. De előtte arra is kíváncsiak voltunk, szerinte milyen okokból veszített a várost a kilencvenes évek eleje óra vezető Sóvágó László és csapata.

Az történt, amire számított?
Czeglédi Gyula: Egy október 13. előtt egy héttel készült felmérés már hasonló eredményt mutatott. Bár a félelemkeltés hónapokkal korábban elkezdődött, a finisben a kihívóim olyan molinókat helyeztek ki, amelyek számomra elképzelhetetlen mélységbe mutattak.

Azzal riogattak, hogy ha nyer a Fidesz-KDNP, elveszik a városi tulajdonú fürdőt. Ezt az első perctől kezdve kikérem magamnak, ilyesmi szóba sem kerülhet. A képviselőtársaim tősgyökeres szoboszlóiak, ki meri feltételezni, hogy megszavaznák azt, ami a város hátrányára van?

De a másik oldal egyre ezt sulykolta, hiszen öt évvel ezelőtt bejött nekik. Azonban annyira beleragadtak e témába, hogy megfeledkeztek a pozitív üzenetekről, miként a saját tevékenységük mérlegét sem vonták meg igazán. A félelemkeltés, tudjuk, a politika különböző szintjein bejön, ők is ezzel akartak élni. Szerintem ez hibás lépés volt. Sóvágó Lászlóék erőszakos, arrogáns, kioktató stílust képviseltek, ezt én is sokszor megszenvedtem cégvezetőként. Azt gondolom, az emberek erre nem vevők. A jóságra, a megoldáskeresésre annál inkább, még akkor is, ha tudják, mindent orvosolni nem lehet. A kampány során többször végigjártuk a peremkerületeket, egy nappal a választások előtt a Csepüskertben és a Vénkertben nagyon-nagyon szegény emberekkel találkoztunk. Ahogy a Csatornakertben és az Erdőföldön is. Ezek olyan szőlőskertek, ahová sokan költöznek, mégsem járna oda polgármesterjelöltek, legalábbis ezt hallottam a helyiektől. Egészséges ivóvízre, útra, olyan körülményekre van szükségük, hogy a gyerekek ne térdig sárosan érjenek be az iskolába, mint jelenleg. Hajdúszoboszló nem csak a Szilfákaljából áll, nem a központból, egy irodából kell megmondani, hogy mi a jó nekik. Pár napja utánam kiabált egy fiatalember, aki öt éve Angliában dolgozik. Hazajönne, de nincs elég munkalehetőség a városban. Azaz nem elég a fürdő, másik lábra is szükség van. Aztán a harmadikra. Ami engem illet, nekem nem maradt veszítenivalóm, ezért nagyon nyugodt voltam. Hiszen a városvezetés közölte, hogy ha nem nyerek, kirúgnak a Hungarpospa vezérigazgatói székéből. Világos helyzet. A választókerületekben hat helyre számítottam, hét sikerült.

A Fidesz-KDNP egyéniben mandátumot nyert képviselői  (Fotó: Cívishír)

Terveznek-e valamiféle revíziót?
Czeglédi Gyula: Az utolsó önkormányzati ciklusról megkerülhetetlen lesz a leltár. Egyes, nem hivatalos hírek szerint akadnak olyan peres ügyek, amelyekben az önkormányzat nem áll jól, akár több száz milliós tétel is felmerül. Hangsúlyozom a feltételes módot, hiszen ennek utána kell járni. Én úgy látom, Sóvágó polgármester úr sokat improvizált. Szakértőkkel kell átnézni például a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, gyógyhelyfejlesztési pályázat keretében megkötött konzorciumi szerződést, mert bizonyos fejlesztéseket nem a vállalásnak megfelelően valósít meg a város (parkolóhelyek száma, vizesblokk megépítése). Ezzel bizonyos tételek elszámolhatósága kerül veszélybe, így utána kell járni, tudjuk-e korrigálni (a város a Mátyás király sétány és közvetlen környezete attraktív sétáló utcává alakítására nyert 1,5 milliárd forintot).

[Beillesztett cikk: A fürdővezér jobbat ígér Hajdúszoboszlónak. Debrecen oldalvizén…]

Milyen területeken kellene a leggyorsabban előrelépni?
Czeglédi Gyula: A városgazdálkodási céget meg kell erősíteni mind létszámmal, mind technikával. A hajdúszoboszlóiaknak látni kell, hogy jobban odafigyelünk a közterületekre: kukákat kitenni, a szemetet gyakrabban gyűjteni, eltávolítani az elszáradt faágakat. Egy ekkora városnak hat kertészeti dolgozója van, ez nagyon kevés. Szintén sürgető tárgyalást kezdeni a Magyar Közút Zrt-vel a Dózsa György és a Nádudvari út, a Szilfákalja és a József Attila utca, valamint a Rákóczi, Tokay és Új utcák kereszteződésének átalakítása érdekében. Ezek forgalmas, balesetveszélyes helyek, sok a baj velük. Én magam inkább körforgalompárti vagyok, de majd a szakemberek megmondják, hogy mi a lehetséges megoldás.

A Dózsa György és a Nádudvari út forgalmas kereszteződése  (Forrás: Google)

Debrecen és Hajdúszoboszló hűvös kapcsolatában várhatók változások?
Czeglédi Gyula: Papp Lászlóval konkrétan megállapodtunk abban, hogy közösen lépünk fel a 4-es főút Debrecen és Hajdúszoboszló közötti szakaszának négysávosítása érdekében. Lehetőséget keresünk a debreceni gazdaságfejlesztés kapcsán, miként a Debreceni Egyetemmel is. Utóbbival egyeztettünk már arról, hogy a helyi löszhát kiváló lehetőséget jelentene az úgynevezett okosélelmiszerek előállításában, a feldolgozást is beleértve. Miként abban is reménykedünk, hogy valamilyen képzőhely is kialakítható lenne a városban az egyetem részeként. A turizmus terén a két önkormányzat között nincs együttműködés, holott érdemesebb volna az előnyök összeadódására koncentrálni a Hortobágy bevonásával. A térségi szerveződés előremozdítását a Magyar Turisztikai Ügynökség jelentősebb pályázati összeggel is támogatni fogja.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debrecenben is megválik a Teva attól, amibe nemrég 23 millió dollárt fektetett
Egyelőre nem tudni, hogy csoportos létszámleépítésre kell-e számítani. Papp László szerint nem.
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszlói gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés