Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csokonai Teátrum: új ruhában, tárt karokkal

| 2023. 09. 17. | 23:17:00
Kinyitott a felújított színház.
Csokonai Teátrum: új ruhában, tárt karokkal
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt évtizedben Debrecen osztályelső gazdasági, kulturális és idegenforgalmi szempontból is. Egy városi színház újjászületése önmagában is örömhír. Magyarország második fővárosának pedig nemcsak joga, de szinte kötelessége is, hogy olyan teátruma legyen, mint a megújult Csokonai

– írta hivatalos Facebook-oldalán Lázár János építési és közlekedési miniszter szeptember 17-én, a felújított debreceni színházépület átadásának estéjén.

Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt 

Az átadó ünnepség kezdetén Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye érsek-metropolitája, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános püspöki helynöke megszentelte a Csokonai Teátrum épületét.

Papp László polgármester kiemelte, hogy alig egy évvel a Csokonai Fórum megnyitását követően, éppen a debreceni költőzseni születésének 250. évfordulójára elkészülhetett a Csokonai Színház épületének teljes korszerűsítése. Úgy fogalmazott: ez az épület a magyar színháztörténet nagy tanúja, hiszen számos kiváló művész játékát csodálhatta már a közönség e falak között.

A megújult Csokonai Nemzeti Színház a debreceniség megújult erőforrása. Hiszem, hogy az itt átélt színházi élmények hozzájárulnak majd debreceniségünk kiteljesedéséhez, városunk szeretetéhez és tiszteletéhez és Debrecen történelmi értékeinek megőrzéséhez

– fogalmazott.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a megújult épület a ma elérhető legmagasabb műszaki színvonalon és színpadtechnikai tartalommal valósulhatott meg, miközben megőrizte tradicionális értékeit. – Debrecen mindig úgy fejlődött, hogy sohasem engedte el a múltat, nem engedte el a tradícióit – húzta alá.

Papp László kiemelte, hogy a mai naptól kezdődően a vidéki Magyarországon elsőként Debrecenben, két állandó színház szolgálja a magyar kultúra ügyét.

Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédében emlékeztetett, hogy pontosan 25 esztendeje annak, hogy 1998. október 18-án Debrecen városa egy új korszakot kezdett az itt élők életében. – Debrecen szintet lépett, egy új város, egy új közösség született és közép-európai mércével is észrevehető az a változás, ami végbement. A debrecenieknek sikerült az, ami a magyaroknak még nem, újra centrummá, központtá válni, újraegyesíteni a sok részre szakadt Alföldet. Ebben a 25 esztendőben Debrecen lett az Alföld centruma. Magyarország Kormánya úgy tekint Debrecenre, mint az ország második fővárosára –hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, Debrecenben a múzsák templomát avatjuk, ami Csokonai Vitéz Mihály nevét viseli: a szellem, a tudás, a művészet templomát, a tánc és a zene központját.

– Debrecen olyan város lehet, mint Németországban Hamburg és München. A debreceni gazdasági övezet fejlesztéséről immár 500 milliárd forintnyi értékben hozott döntést a Kormány. Ez jelent új munkahelyeket, új befektetéseket, vasutat, utat és számos olyan ipari létesítményt, beruházást, amely hozzájárul az itt élők életminőségének javításához, emeli ezt a várost és ezt a közösséget. Az a célunk, hogy az egyetemnek, a városnak, a munkaadóknak és a munkavállalóknak még további 500 milliárd forintot biztosítsunk, hogy Debrecen tovább fejlődhessen – szögezte le Lázár János.

Mátyássy Szabolcs a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen igazgatója köszöntőjében azt mondta, hogy egy olyan színházat álmodtak meg, mely alapvetően a népszínházi struktúrára épül, tehát különböző műfajú és karakterű prózai és zenés előadások váltják egymást, emellett pedig – a nemzeti besorolás figyelembevételével – egy megerősített operatagozat és egy frissen megalakult tánctagozat is várja a közönséget.

– Számomra rendkívül fontos, hogy a helyi értékek megtartásával és integrálásával, az oktatási és kulturális intézményekkel szorosan együttműködve a debreceni kulturális élet zászlóshajója legyen a Csokonai Nemzeti Színház. Emellett eltántoríthatatlan vágyam, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi térben is minél hangsúlyosabb szerepet kapjon a teátrum – húzta alá a teátrum vezetője.

A Csokonai Teátrum Költözzünk vissza egymásba! című megnyitó díszelőadását Szabó K. István, Jászai Mari-díjas rendező, a Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője rendezte. A műsorban közreműködtek: a Csokonai Nemzeti Színház Társulata, Szűcs Nelli Jászai-Mari Díjas érdemes és kiváló művész, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Kodály Filharmonikusok Debrecen.

A Csokonai Teátrum felújításáról:

A teljes körű felújítás 2020 szeptemberében kezdődött, előtte pedig a ’80-as évek elején korszerűsítették nagyobb léptékben az épületet, de olyan mértékű átfogó felújítás, mint amit most hajtottak végre, az épület elkészülése óta nem történt. A munkaterület átadását követően néhány hónappal olyan munkálatok kezdődtek, amely során a kivitelező, a HUNÉP Zrt. a szerkezetig visszabontotta az épületet, a színpad alatti térben egészen a téglákig, hat és fél méter mélyre mentek le. A felújítás nagyon fontos eleme az értékőrzés, a munkálatok pedig műemléki felügyelet alatt zajlottak. 

A színházat teljes egészében az eredeti terveknek és régi stílusának megfelelően újították fel a kormány mintegy 12,7 milliárd forintos támogatásával.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hun utcai felújítás: a lakók már nagyon várják a végét
Hun utcai felújítás: a lakók már nagyon várják a végét
Szeptember közepére fejeződhet be a teljes korszerűsítés.
Hirdetés
Hirdetés
Örmény támadó érkezett a Lokihoz
Örmény támadó érkezett a Lokihoz
Egyelőre kölcsönben van Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Biztosítás: néhány társaság uralhatja a rollerpiacot
Magyarországon körülbelül 30-40 ezer elektromos rollert érinthet a biztosítási kötelezettség.
Hirdetés
Hirdetés