Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csaknem halálra éheztette a gyerekeket a hajdúsámsoni nevelőszülő

Cívishír | 2024. 07. 07. | 15:35:23
Bántalmazta is a kicsiket. Az asszony bíróság elé áll.
Csaknem halálra éheztette a gyerekeket a hajdúsámsoni nevelőszülő
A nő rendszeresen kiabált a gyerekekkel (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Előkészítő ülést tart július 8-án a Debreceni Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat lényege szerint a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Berettyóújfalui Járási Hivatala a 2021. október 20-án akkor kétéves sértettnek és kilenc hónapos testvérének védelembe vételét megszüntette és ideiglenes hatállyal elhelyezte a vádlottnál, mint nevelőszülőnél Hajdúsámsonban. A járási hivatal ezzel egyidejűleg megállapította, hogy a kiskorú sértettek vérszerinti édesanyjának a gondozási-nevelési joga szünetel az ideiglenes hatályú elhelyezés időtartama alatt. A vádlott 2021. október 28-án elvitte a sértetteket a hajdúsámsoni orvosi rendelőbe, ahol védőnő jelenlétében a gyermekorvos megvizsgálta a gyermekeket, azonban ekkor bántalmazásból eredő sérülést, továbbá kiszáradást vagy alultápláltságot nem észlelt, ezt támasztja alá az is, hogy pár nappal később az illetékes védőnő is meglátogatta a gyermekeket, azonban rendellenességet ős sem tapasztalt.

A kiskorú sértettek nevelése során a vádlott számos nehézséggel szembesült, kifejezetten a gyermekek sírós természete, valamint a megfelelő étvágy hiánya miatt és ilyenkor az asszony rendszeresen kiabált a gyerekekkel, szidalmazta őket. A vádlottat az élettársa többször is próbálta nyugtatni, azonban a nő erre azt felelte, hogy „kell a pénz, miből lesz fizetve a rezsi.”

Emellett előfordult, hogy a gyermekek öltöztetése vagy fésülése során a vádlott indulatos lett és bántalmazta is a sértetteket, ilyenkor arra is sor került, hogy az etetőszékbe beledobta őket. Amikor pedig az egyik gyermek nem fogadta el az ételt, akkor olyan is előfordult, hogy a vádlott a sértettet két kézzel felemelte és megrázta, miközben szidalmazta is. A kétéves sértett 2021. október 28-a és 2021. november 27-e közötti időben a vádlott általi elégtelen táplálás és gondozás eredményeként elhanyagolttá vált, kiszáradt, testszerte karmolásokkal volt borítva és egyéb egészségügyi problémák is jelentkeztek. Kórházba kerülésekor a sértett alultáplált volt, a zsírszövetek is elsorvadtak.

A vádlott általi – ismeretlen módon történő – bántalmazások következtében a sértett arcán, a hátán és más testtájakon hámhorzsolásokat, fedeztek fel az orvosok, mindezek mellett a gyermeknek több csontja is eltört.

A vád szerint az alultáplált testi állapot potenciálisan életveszélyes állapot, a tényleges életveszélyt az alkalmazott orvosi, egészségügyi ellátás hárította el, annak hiányában a ténylegesen életveszélyes állapot kialakult volna. A külsérelmi nyomok, továbbá az alultápláltság és az ebből eredő igen jelentős súlyvesztés a laikus számára is észlelhetőek voltak. A kislány testvére 2021. december 1-jei kórházba kerülésekor szintén súlyosan alultáplált volt, valamint a vádlott által elkövetett bántalmazások miatt szintén eltört több csontja. Bár a vádlott számára nyilvánvaló volt a kiskorú sértettek táplálkozási problémája, azonban az illetékes háziorvoshoz a sértetteket mindösszesen egy alkalommal, egy hónappal az első orvosi vizsgálatot követően vitte el, miközben a szükséges szakemberek segítségének hiányában próbálta ellátni a gyermekek gondozását úgy, hogy telefonon kért tanácsot ismerőseitől.

A vádlott általi bántalmazások, továbbá a mennyiségi és minőségi táplálás hiánya a sértettekben az átlagost is meghaladó, hosszú hetekig tartó fájdalmat okozott, melyet a vádlottnak észlelnie kellett, azonban véletlenbe való bizakodásával az esetleges halálos eredmény bekövetkezésébe belenyugodott, annak elhárítása iránt már csak akkor tett intézkedéseket, amikor a sértettek állapota olyan mértékben leromlott, hogy az orvosi beavatkozás elkerülhetetlenné vált – fogalmaz a vád.

A hivatala 2021. december 7-én a vádlott háztartásában elhelyezett két gyermeknek a gondozási helyét azonnali hatállyal megváltoztatta. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Tetőzik a kánikula, de nagy változás nem várható
Folytatódik az átlagosnál melegebb idő.
Hirdetés
Hirdetés
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
Hőség: piros figyelmeztetés Hajdú-Biharra
A vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Üzemanyagárak: a kiskereskedők helyett a MOL-t és a kormányt fenyegessék!
Egy hónap alatt tízszer emelkedtek az üzemanyagárak – üzent a Mi Hazánk.
Debreceni repülőtér, mi történik veled?
Egyes beruházások nem valósultak meg, azonban az ideérkezett tőke súlya kötelez.
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Hirdetés
Hirdetés