Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cipős csalás: újabb orvosokat fogtak el a hajdú-bihari nyomozók

police.hu | 2023. 12. 01. | 08:41:37
Plakátokon hirdették az ingyenes vizsgálatokat.
Cipős csalás: újabb orvosokat fogtak el a hajdú-bihari nyomozók
Folyamatosan bővül a gyanúsítottak száma (Fotó: rendőrség)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos eljárás még tavaly novemberben indult a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál. A gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás azóta országos méretűvé nőtte ki magát. Így folynak büntetőeljárások több vármegyében is, köztük Baranyában, Csongrád-Csanádban, Győr-Moson-Sopronban és Hajdú-Biharban. Az ott létrehozott nyomozócsoportok a KR NNI-nél folyó büntetőeljárásokkal párhuzamosan gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket az NVSZ aktív közreműködésével.

Ismert, a hajdú-bihari nyomozócsoport egy békéscsabai cég ügyében vizsgálódik, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A bizonyítékok szerint a kft. ügyvezetője a vállalkozását felhasználva 2018 és 2022 között egy olyan, anyagi függőségen alapuló, többszintes hálózatot működtetett, aminek célja az volt, hogy minél több állami támogatást tudjanak visszaigényelni a NEAK-tól.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság nyomozói az NVSZ, valamint a KR NNI bevonásával november 28-án újabb akciót tartottak. A különböző helyszíneken végzett kutatásokon informatikai eszközökből nyert elektronikus adatokat, gépkocsit és pénzt foglaltak le, valamint további két orvost elfogtak. A gyanú szerint a két férfi a cég által többségében idősekről, fogyatékkal élőkről gondoskodó otthonok lakóinak szervezett rendeléseken egészségügyi állapotuktól függetlenül gyógyászati segédeszközöket, köztük Boston gerincortéziseket és ortopéd cipőket írt fel. A termékek után a gyártó cég több mint 160 millió forintot igényelt vissza.

A nyomozás adatai szerint az ortopéd szakorvosok a kihelyezett ingyenes vizsgálatokat főképp kisebb településeken végezték, és szórólapokkal, hirdetőtáblákkal, valamint plakátokkal népszerűsítették, hogy minél többekhez eljussanak, és ezáltal minél több támogatást kapjanak. Ennek érdekében nem a minőségre, hanem a mennyiségre törekedtek, és volt, hogy a termékeket silány minőségben gyártották le. A korábban lefoglalt gerincortézisek között egymáshoz képest szemmel láthatóan jelentősek a minőség- és kialakításbeli különbségek. Az orvosok tudtával előfordult olyan is, hogy a betegek nem olyan segédeszközöket kaptak, mint amire szükségük volt.          

A most elfogott két férfit a rendőrök bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsították meg. Mindketten szabadlábon védekeznek.

A Hajdú-Bihar vármegyei nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki további két orvost, akikkel szemben egy másik cég ellen folyamatban lévő, szintén gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos költségvetési csalási ügyben korábban már eljárást indítottak. A „cipős akták” hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek. A most elfogott férfiakkal együtt az ügycsoportnak mára 53 gyanúsítottja van: 22 orvos, 18 cégvezető, 9 alkalmazott és 4 orvosi asszisztens. Jelenleg négyen vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

A debreceni nyomozócsoport – ahogy országszerte a többi is – természetesen vizsgálja, hogy a látókörükbe került cégek még milyen orvosokkal állhattak kapcsolatban, így nem kizárt, hogy a jövőben újabb elfogások és gyanúsítások lesznek. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ötödikként ért célba a debreceni sprinter
Ötödikként ért célba a debreceni sprinter
Kozák Luca Olaszországban versenyzett.
Merénylet: egy író adott le öt lövést Robert Ficóra
Merénylet: egy író adott le öt lövést Robert Ficóra
A kormányfőt életveszélyes állapotban szállították kórházba.
Gazdaság
Pünkösd: két napig minden nagy élelmiszerbolt zárva tart
Addig várhatóan megrohamozzák az üzleteket az emberek.
A nőgyógyászati és a biotechnológiai üzletág bevételei ugrottak meg
A Richter árbevétele csökkent, nyeresége nőtt.
Rangos díjat vehetett át Debrecen polgármestere
Papp László közös sikernek tartja az elismerést.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.