Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

CATL-ügy: független környezetvédelmi szakértőt kér fel Hajdúszoboszló

| 2023. 01. 26. | 19:13:00
A fürdőváros 16 kilométerre van a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyártól.
CATL-ügy: független környezetvédelmi szakértőt kér fel Hajdúszoboszló
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hajdúszoboszlói önkormányzatnak nincs megalapozott, megbízható információja arról, hogy a CATL-gyár létesítése és tényleges normál működése során vagy havária esetén bekövetkező környezeti károk milyen hatást gyakorolnának a fürdőváros környezetére. Ezért a képviselő-testület úgy döntött, az ügyben intézkedéseket tesznek, továbbá a lakosságot teljes körűen, érdemi információkkal látják el a tervezett akkumulátorgyár Hajdúszoboszlót érintő lehetséges légszennyező, földtani közeg és talaj, valamint a felszín alatti és feletti vizekre gyakorolt hatásairól – tudatta Czeglédi Gyula polgármester január 26-i Facebook-posztjában.

Mint írta, a környezethasználati engedélyhez kapcsolódó eljárás tekintetében a fürdőváros nem tekinthető ügyfélnek, ugyanakkor a CATL beruházási területe 16 kilométerre található Hajdúszoboszlótól, így joggal vetődik fel a város polgáraiban a beruházás hatásaitól való aggodalom.

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadott előterjesztése olyan intézkedéseket javasol, melyek a feltételezetten engedélyezett beruházás esetén biztosítja a város lakossága számára a hosszú távú működés közben kialakuló szakszerű figyelemmel követést, érdekeik és értékeik védelmét.

Határozatok:

  • „Hajdúszoboszló Város Önkormányzata ezen Debrecenben tervezett beruházás kapcsán és általánosságban is kifejezi aggodalmát Debrecen és nagyobb térségét érintő erős környezeti terhelés miatt, mely nem illeszkedik harmonikusan a térség hagyományos értékeihez, a mezőgazdasághoz és nem utolsó sorban az idegenforgalomhoz. Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Hajdúszoboszlót érintő esetleges környezet- és természetvédelmi károk feltárása érdekében független környezetvédelmi szakértőt bíz meg a környezetvédelmi hatóság által 2022. november 30-án összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás (Iktatószám: HB/17-IKV/01245/2022) során keletkezett szakértői dokumentumok áttekintésére és egyben javaslat készítésére az esetlegesen engedélyezett beruházás hatásainak városunkban történő kivédésére.
  • Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete együttműködést alakít ki Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával a Debrecenben tervezett monitoring rendszerből származó adatok és információk rendszeres megosztása érdekében.
  • Az 1-es határozati javaslatban megfogalmazott szakértők megállapításai alapján Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármesteri Hivatal illetékes irodáit (Polgármesteri Kabinetiroda, Városfejlesztési Iroda, Városi Főépítész), hogy az ÉRV Zrt. és a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. bevonásával szükség esetén készítse elő az önálló monitoring rendszer kialakítását a földtani közeg és talaj, a talajvíz, a felszíni vizek és a levegő minőségének folyamatos ellenőrzése érdekében”.

A városvezető felidézte, a CATL-gyárral kapcsolatosan januárban két közmeghallgatás is volt. A beruházás első üteme mintegy 67 hektáros területet érint, de tervezik a gyár további 221 hektárra történő bővítését.

[Beillesztett cikk: CATL: feszült hangulat, nagy érdeklődés a közmeghallgatáson]

 – A közmeghallgatások az üzem építési engedélyezéséhez kapcsolódó katasztrófavédelmi engedély és az egységes környezethasználati engedély kiadására irányuló eljáráshoz fűződik. Információink alapján a Katasztrófavédelmi Igazgatóság a katasztrófavédelmi engedélyt jóváhagyta. A kiemelt közérdeklődésre számot tartó eseményeken a Debrecenben és a környező településeken élő lakosok vettek részt, akik az akkumulátorgyár létesítése és működése által generált, a lakosságot és a környezetet veszélyeztető hatások miatt szólaltak fel – írta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszló gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Rendbe tennék a Fő utcát Sámsonkertben
Stabilizációs munkákat is végeznének.
Elfogadták Hajdúszoboszló költségvetés-tervezetét
Jelentősen nőtt a helyi adóbevétel.
Naperőmű-nagyhatalom lesz Kaba
A beruházás második üteménél tartanak.
KSH: decemberben 655 ezer forint volt a bruttó átlagkereset
16,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Tíz év után csökken a magyar termőföld ára
Közép-Magyarországon a legdrágább, majd az Alföld következik. Észak-Magyarország a legolcsóbb.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés