Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

CATL-ügy: független környezetvédelmi szakértőt kér fel Hajdúszoboszló

| 2023. 01. 26. | 19:13:00
A fürdőváros 16 kilométerre van a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyártól.
CATL-ügy: független környezetvédelmi szakértőt kér fel Hajdúszoboszló
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hajdúszoboszlói önkormányzatnak nincs megalapozott, megbízható információja arról, hogy a CATL-gyár létesítése és tényleges normál működése során vagy havária esetén bekövetkező környezeti károk milyen hatást gyakorolnának a fürdőváros környezetére. Ezért a képviselő-testület úgy döntött, az ügyben intézkedéseket tesznek, továbbá a lakosságot teljes körűen, érdemi információkkal látják el a tervezett akkumulátorgyár Hajdúszoboszlót érintő lehetséges légszennyező, földtani közeg és talaj, valamint a felszín alatti és feletti vizekre gyakorolt hatásairól – tudatta Czeglédi Gyula polgármester január 26-i Facebook-posztjában.

Mint írta, a környezethasználati engedélyhez kapcsolódó eljárás tekintetében a fürdőváros nem tekinthető ügyfélnek, ugyanakkor a CATL beruházási területe 16 kilométerre található Hajdúszoboszlótól, így joggal vetődik fel a város polgáraiban a beruházás hatásaitól való aggodalom.

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadott előterjesztése olyan intézkedéseket javasol, melyek a feltételezetten engedélyezett beruházás esetén biztosítja a város lakossága számára a hosszú távú működés közben kialakuló szakszerű figyelemmel követést, érdekeik és értékeik védelmét.

Határozatok:

  • „Hajdúszoboszló Város Önkormányzata ezen Debrecenben tervezett beruházás kapcsán és általánosságban is kifejezi aggodalmát Debrecen és nagyobb térségét érintő erős környezeti terhelés miatt, mely nem illeszkedik harmonikusan a térség hagyományos értékeihez, a mezőgazdasághoz és nem utolsó sorban az idegenforgalomhoz. Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Hajdúszoboszlót érintő esetleges környezet- és természetvédelmi károk feltárása érdekében független környezetvédelmi szakértőt bíz meg a környezetvédelmi hatóság által 2022. november 30-án összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás (Iktatószám: HB/17-IKV/01245/2022) során keletkezett szakértői dokumentumok áttekintésére és egyben javaslat készítésére az esetlegesen engedélyezett beruházás hatásainak városunkban történő kivédésére.
  • Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete együttműködést alakít ki Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával a Debrecenben tervezett monitoring rendszerből származó adatok és információk rendszeres megosztása érdekében.
  • Az 1-es határozati javaslatban megfogalmazott szakértők megállapításai alapján Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Polgármesteri Hivatal illetékes irodáit (Polgármesteri Kabinetiroda, Városfejlesztési Iroda, Városi Főépítész), hogy az ÉRV Zrt. és a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. bevonásával szükség esetén készítse elő az önálló monitoring rendszer kialakítását a földtani közeg és talaj, a talajvíz, a felszíni vizek és a levegő minőségének folyamatos ellenőrzése érdekében”.

A városvezető felidézte, a CATL-gyárral kapcsolatosan januárban két közmeghallgatás is volt. A beruházás első üteme mintegy 67 hektáros területet érint, de tervezik a gyár további 221 hektárra történő bővítését.

[Beillesztett cikk: CATL: feszült hangulat, nagy érdeklődés a közmeghallgatáson]

 – A közmeghallgatások az üzem építési engedélyezéséhez kapcsolódó katasztrófavédelmi engedély és az egységes környezethasználati engedély kiadására irányuló eljáráshoz fűződik. Információink alapján a Katasztrófavédelmi Igazgatóság a katasztrófavédelmi engedélyt jóváhagyta. A kiemelt közérdeklődésre számot tartó eseményeken a Debrecenben és a környező településeken élő lakosok vettek részt, akik az akkumulátorgyár létesítése és működése által generált, a lakosságot és a környezetet veszélyeztető hatások miatt szólaltak fel – írta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Vályogház teteje lángolt Gáborjánban
Berettyóújfaluból érkezett segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Turizmus: Debrecen és térségének népszerűsége töretlen
Január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A Hungarospa 97 éves: nagyszabású bulira várják a vendégeket
A rendezvény strandbelépővel látogatható, a kellemes hűs vizű tengerparti medencéből, fürdőzés közben is nézhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés