Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Azeri fejszés: történelemből egyes

| 2012. 09. 08. | 11:25:13
Orbán és tanítványai nem tanulták meg tisztességesen a Kaukázus történelmét. Bereczki Károly jegyzete
Azeri fejszés: történelemből egyes
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Világszerte tiltakoznak azért, amiért Magyarország kiadta az életfogytig tartó rabságra ítélt azeri fejszés gyilkost Azerbajdzsánnak. Hiába az okos magyar érvelés, hogy az 1983-as nemzetközi jogi egyezmények szerint jártak el, ráadásul az azeri fél még írásban is rögzítette, hogy a gyilkos a szülőhazájában folytatja büntetése letöltését. Ám mire Safarov megérkezett Bakuba, kegyelmet kapott, előléptették őrnaggyá és nemzeti hősként ünnepli az utca népe. Erre elszabadult az örmény pokol és ádáz támadást intéztek a jereváni magyar konzulátus ellen, meggyalázták a magyar lobogót. Az örmények világszerte tüntetnek a magyar követségek előtt. Mi több: megszólalt az ENSZ és az Európai Unió is.

Miért hibás a magyar kormány? Szerintem is semmiért, ha csak annyiért nem, hogy Orbán és tanítványai nem tanulták meg tisztességesen a Kaukázus történelmét. Az azeriek mohamedánok, tehát soha nem tartják be a gyaurnak tett ígéretet. Orbán Viktor hiába hivatkozik arra, hogy nemrégiben Azerbajdzsánban tett látogatásakor is milyen szívélyesen fogadták, de  azt elfelejti, hogy a diplomáciai mosoly mögött őt továbbra is gyaurnak tekintik az azeriek, és fűt-fát ígérhetnek, azt úgysem tartják meg - ezért Allah nem büntet...

A kaukázusi egykori harcias dzsigitek már régen elfelejtették ótörök származásukat, nem úgy, mint Kazahsztán, Üzbegisztán és Türkménia népei, akik tartják velünk a rokonságot és azt többre is értékelik, mint Allah intelmeit. (A Magyarok Világszövetségének egyik kongresszusán egy kazah család férfitagjai keblükre öleltek, szinte sírtak, amikor megtudták székely származásomat. Mutattam is nekik a kaftánjuk díszes gallérján a palmettás díszeket: nálunk, a faragott kapura vésik ugyanezeket a mintákat).

Másrészt a magyar zászlót égető örmények sem tanulták meg a történelmet. Hiszen éppen mi magyarok, pontosabban az Erdélyi Nagyfejedelemség fogadta be a török pogromok elől menekülő örményeket a 17. század derekán; az örmény szorgalom mindenütt gazdagította a magyar gazdaságot, hozzájárultak az urbanizáció fejlődéséhez, például Gyergyószentmiklóson, Szamosújváron és Szentágotán, utóbbiban olyan katedrálist építettek, aminek ma is csodájára járnak. Ám az örmény miniszterelnök még csak bocsánatot sem kért tőlünk a zászlónk meggyalázása miatt, egyszerűen megszakította a diplomáciai kapcsolatot. Hegyi Karabahban pedig máris ropognak az örmény és azeri fegyverek. Folyik mindkét náció vére, mint 200 esztendeje csaknem állandóan, beleértve a sztálini önkényt is, ami egyaránt sújtotta mindkét népet.

A helyzet tragikusnak is mondható: az ellenzék azzal támad a kormányra, hogy diplomáciai csőd, meg csupa ehhez hasonló rágalom, ami lepereg ugyan, de valóban hiba volt hinni bármilyen azeri ígéretben, jobb lett volna, ha a véreskezű mohamedán gyilkos szépen lecsücsüli büntetését, majd aggastyán korában látogatott volna haza Bakuba, akkor már a kóbor eb se emlékezett volna rá. Ám a tények tények maradnak, a tüntetések is véget érnek egyszer, csak a tanulság maradt a magyar kormánynak: ezután óvatosabban kezelje a napkelet felől érkező mohamedán ígéreteket. Örményországban pedig tanítsák meg az igazi örmény történelemre a felnövekvő ifjúságot. Esetleg történelem könyveket kellene adni a magyar külügyérek kezébe, amelyekből megtanulhatják, hogy micsoda különbségek vannak Kaukázusban a vallási érzelmek között.

Bereczki Károly

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Minden idők legjobb magyar sorozatának ígérkezik a Hunyadi
Minden idők legjobb magyar sorozatának ígérkezik a Hunyadi
Már a jogok nemzetközi értékesítését végzi.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Így terveznek Hajdúböszörményben
Milliárdos kerékpárút-fejlesztések szerepelnek az idei büdzsében.
Elfogadták az azonnali fizetésről szóló rendeletet
Ez egy lehetőség, teljesítése nem automatikus.
A hitelbiztosítéki záradékkal terhelt lakásbiztosítás is újraköthető
Érdemes összehasonlítani a meglévő szerződést az új ajánlatokkal.
Debrecenben is megválik a Teva attól, amibe nemrég 23 millió dollárt fektetett
Egyelőre nem tudni, hogy csoportos létszámleépítésre kell-e számítani. Papp László szerint nem.
Közel 9 milliárdos üzleti terv a hajdúszoboszlói gyógyfürdőnél
A dolgozóik száma idén visszaugrik a járvány előtti szintre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Hirdetés
Hirdetés