Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Advent Debrecenben: gömbkanapé, ronda pulcsi és hanuka is lesz

| 2021. 11. 19 | 14:36:00
Nézze meg a programokat!
Advent Debrecenben: gömbkanapé, ronda pulcsi és hanuka is lesz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az adventi időszakra tervezett debreceni eseményekről Papp László polgármester és Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője számolt be november 19-én. Előbbi elmondta: a tavalyi adventi időszak visszafogottra sikeredett, melynek megvoltak a járványügyi okai, de ebben az évben – bár most sem vagyunk könnyű helyzetben –, Debrecen szeretné megidézni a korábbi évek hangulatát, s újdonságokkal is szolgálni.

Több mint 200 ezer fényforrás fogja díszíteni a várost, Kismacs, Nagymacs, Bánk, Ondód, de Dombostanya lakói is megérezhetik az ünnepi hangulatot. Debrecen karácsonyfáján – melyet a felsőjózsai Szabó István ajándékaként pénteken felállítottak – több mint 16 ezer égő lesz. Az adventi forgatag a Dósa nádor teret is eléri, hiszen  „fénykúp ajándékdobozok” és a „gömbkanapék” szintén részei lesznek a látványosságnak. November 28-tól az 1-es és a 2-esvonalán is közlekedik majd a „fényvillamos”.

Papp László polgármester elmondta: a kirakodóvásár november 26-tól várja a közönséget. A korábbinál nagyobb területen – a Kossuth téren, a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Rózsa utcán is – feldíszített faházak állnak majd. Húsz vendéglátó egység és csaknem 80 kereskedő fogadja a látogatókat. A szabadtéri kirakodóvásárban – a jelenlegi szabályok szerint – nem szükséges a védettségi igazolvány. Újdonság lesz idén az Adventi Kuckó. A Bajcsy-Zsilinszky utca és Piac utca sarkától néhány lépésnyire (az Aranybika épületében) berendezett Adventi Kuckó programsorozatában CSAK Design vásár, népi kézművesvásár, s a gyerekek számára Mikulás-várás szerepel majd. Az Adventi Kuckó ad majd helyet a Debreceni Karitatív Testület „Add tovább!” adománygyűjtő akciójának is, ahol december 23-ig várják majd az adományokat.

A szokásos vasárnapi gyertyagyújtásoknak – az első november 28-án, 17 órakor lesz – nem a Kossuth tér ad otthont, hanem a Nagytemplom mögötti Emlékkert, ahová védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni. Az első gyertyagyújtásra kerül majd sor, s ezt követően – 17.30 óra körül – gyulladnak fel a karácsonyi díszkivilágítás fényei.

A debreceni Lighthouse fényművészeti csoport különleges vizuális élménnyel örvendezteti meg a látogatókat. Az adventi időszak alatt a Nagytemplom mellett a hajdani Verestorony alapjai fölé emelt piramisba szerelt led-csövek különlegesen programozott fényjátéka egyedi hangulatot varázsol a Kossuth térre.

A Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház szervezésében 13 városrészbe látogat el a debreceni Mikulás mesehősök kíséretében. Több egységében pedig adventi programok, kézműves foglalkozások és kiállítások is lesznek. Mészáros Réka közölte: a Debrecen Helyőrségi Zenekar Adventissimo címet viselő koncertje november 28-án, a Valcer Táncstúdió Karácsonyi Valceremónia című műsorát december 18-án láthatják. A debreceni óvodások december 3-án a Dósa nádor téren összesen 24 kis karácsonyfát díszítenek fel; a gyerekek december 5-én a Kölcsey Központban a lappföldi Mikulással, Joulupukkival találkozhatnak.

Hírnökök

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 12 hírnöke személyesen Erdő Péter bíborostól vehették át idén júniusban megbízólevelüket azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a katolikus világeseményt. 

A 12 hírnök közül öten – Csókay András idegsebész, Laczkfi János költő-műfordító, Kubik Anna színész, Pindroch Csaba színész, Szikora Róbert zenész – december 12-én Debrecen vendégei lesznek.

A hírnökökkel életükről, szolgálatukról, munkájukról, hitbéli meggyőződésükről Zsuffa Tünde író, a NEK sajtófőnöke beszélget december 12-én, 15 órától a Kölcsey Központ Görömbei András-termében.

Zsuffa Tünde tájékoztatása szerint várhatóan december elején jelenik meg az Ők Tizenketten –Beszélgetések az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökeivel című interjúkötet, amelyet a Debrecenben jelenlévő öt vendég a helyszínen dedikál. Az interjúkat Kuzmányi István, az Új Ember és a Magyar Kurír főszerkesztője készítette..

Programok

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész emlékkiállítása – november 19.
Időpont: 17.00 óra
Helyszín: Görögkatolikus Turisztikai Látogatóközpont (Debrecen, Attila tér 5.)
Köszöntőt mond: Puskás István, Debrecen alpolgármestere és Tardy-Molnár Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője
A kiállítást megnyitja: Kapin István, a Debreceni Görögkatolikus Parókia parókusa
Közreműködik: a Lautitia Kóruscsalád

A Vendégségben az Úrnál című kiállítás megnyitója – november 25.
Időpont: 18.30 óra
Helyszín: Szent László Domonkos Plébánia
A Vendégségben az Úrnál az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült pályázati anyagból összeállított képzőművészeti kiállítás, mely az ebben az évben 800 éves domonkos rend évfordulós esztendeje záró eseményeként nyílik meg.

Kirakodóvásár – november 26. - december 23. – belváros
A kirakodóvásár megújult elrendezéssel várja a közönséget november 26-tól: már nem csak a Kossuth téren, hanem a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Rózsa utcán is feldíszített faházak fognak állni. A kínálat a korábbiakhoz hasonlóan idén is széleskörű lesz, 20 vendéglátó egységgel és csaknem 80 kereskedővel.

Adventi korcsolyapálya – november 26. - 2022. január 31. – Kossuth tér
A kirakodóvásárral egyidőben megnyitja kapuit a Kossuth téren a korcsolyapálya is, amely összesen 750 négyzetméternyi egybefüggő jégfelület lesz, egyedülálló élményt nyújtva a 120 méteres hosszú jégfolyosóval. Hasonló mobil jégpálya Kelet-Magyarországon idáig nem volt még. Az adventi időszakban hétköznap és hétvégén is 8.00 és 14.00 óra között mindenki számára ingyenesen vehető igénybe. Az adventi időszakban naponta14.00 és 20.00 óra között 800 forintos belépőjegy váltásával lehet majd itt korcsolyázni. Az adventi időszak után pedig kizárólag hétköznap 8.00 és 14.00 óra között lesz ingyenes a korcsolyapálya használata. A helyszínen korcsolyabérlésre is lesz lehetőség.

A Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén az elmúlt években megszokott módon most is üzemelni fog a korcsolyapálya.

Gyertyagyújtások

Első adventi vasárnap – november 28.
Első adventi gyertyagyújtás
Időpont: 17:00 óra
Helyszín: a Nagytemplom mögötti Emlékkert
Beszédet mond: Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere; Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája; Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke és Püski Lajos, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője.
Az Emlékkertbe védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni.

Második adventi vasárnap – december 5.
Második adventi gyertyagyújtás
Időpont: 17.00 óra
Helyszín: a Nagytemplom mögötti Emlékkert
Beszédet mond: Puskás István, Debrecen alpolgármestere; Asztalos Richárd, a Debreceni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze és Sipos Barnabás, a Debreceni Szentháromság Magyar Ortodox Egyházközség parókusa.
Az Emlékkertbe védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni.

A hanuka ünneplése – december 5.
Időpont: 18:30 óra
Helyszín: a Bajcsy-Zsilinszky utca Piac utcai torkolata

Harmadik adventi vasárnap – december 12.
Harmadik adventi gyertyagyújtás
Időpont: 17.00 óra
Helyszín: a Nagytemplom mögötti Emlékkert
Beszédet mond: Balázs Ákos, Debrecen Város alpolgármestere; Beszterczey András, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora; Kiss János, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora.
A harmadik gyertyagyújtásra az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnökeinek (Laczkfi János, Pindroch Csaba, Csókay András, Kubik Anna, Szikora Róbert) részvételével kerül sor.
Az Emlékkertbe védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni.

Negyedik adventi vasárnap – december 19.
Negyedik adventi gyertyagyújtás
Időpont: 17.00 óra
Helyszín: a Nagytemplom mögötti Emlékkert
Beszédet mond: Barcsa Lajos, Debrecen város alpolgármestere; Tóth László, a Debreceni Megtestesülés Plébánia plébánosa; Kapin István, a Debreceni Görögkatolikus Parókia parókusa.
A betlehemi láng továbbadása a 43. Főnix Cserkészcsapat és az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház közreműködésével történik.

Az Emlékkertbe védettségi igazolvánnyal lehet majd belépni.

Adventi Kuckó – november 27. - december 23.
Újdonság lesz a Bajcsy-Zsilinszky utca és Piac utca sarkától néhány lépésnyire (az Aranybika épületében) berendezett Adventi Kuckó programsorozata: CSAK Design vásár, népi kézművesvásár, Mikulás-várás.
A programok ingyenesen látogathatók.

A Debreceni Karitatív Testület „Add tovább!” adománygyűjtési akciója az Adventi Kuckóban – december 7. - december 23. December 7-én nyitja meg az Advent Kuckó a Karitatív Testület „Add tovább!” adománygyűjtő pontját és egészen december 23-ig várják a felajánlásokat. Belépés nélkül az adományok az épület előtt kihelyezett gyűjtőládában helyezhetők majd el.

Lighthouse-piramis – november 28. – 2022. január 6.
A debreceni székhelyű Lighthouse-csoport különleges vizuális élménnyel örvendezteti meg a látogatókat. Az adventi időszak alatt a Nagytemplom mellett a hajdani Verestorony alapjai fölé emelt piramisba szerelt led-csövek különlegesen programozott fényjátéka egyedi hangulatot varázsol a Kossuth térre.

Adventissimo – november 28.
A Debrecen Helyőrségi Zenekar koncertje
Időpont: 19:00 óra
Helyszín: Kölcsey Központ (Hunyadi utca 1-3.)
A program ingyenes látogatható.

„És fölzeng a világ” című képzőművészeti kiállítás – december 3.
Időpont: 11.00 óra
Helyszín: a Debrecen-Széchenyikerti Református Egyházközség kiállítóterme (István király tér 2.)
Kiállító művészek: Richter Sára, Aknay János, Bráda Tibor, Pogány Gábor Benő
Megnyitja: Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Bölcskei Gusztáv nyugalmazott református püspök

Óvodák kis karácsonyfáinak bemutatója – december 3.
Időpont: 9.00-12.00 óra
Helyszín: Dósa nádor tér
A debreceni óvodák összesen 24 kis karácsonyfát díszítenek fel, melyeket 1-1 óvoda fogadott örökbe és el is készítik hozzájuk a díszeket.
Találkozás a lappföldi Mikulással, Joulupukkival – 2021. december 5.
Időpont: 16:30 óra
Helszín: Kölcsey Központ (Hunyadi utca 1-3.)
A program ingyenes látogatható.

Jótékonysági futás – december 11.
VI. Karácsonyi Ronda Pulcsis Futás
Időpont: 10:30 óra
Helyszín: Baltazár Dezső tér
Hatodik alkalommal gyűjtenek ajándékot rászorulóknak karácsonyi „ronda” pulcsiban Budapesten és Debrecenben. A futáson előzetes regisztrációt követően, védettségi igazolvánnyal bárki ingyenesen részt vehet. Regisztráció: hello@bakancslistamagyarorszag.hu 

Ők tizenketten - december 12.
Időpont: 15.00 – 17.00 óra
Helyszín: Kölcsey Központ  (Hunyadi utca 1-3.)  Görömbei András terem
Az Ők tizenketten című, beszélgetéssel egybekötött könyvbemutató házigazdája, s egyben a kötet szerzője Zsuffa Tünde író, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtószóvivője. Erdő Péter bíboros támogatásával indul útjára a rendezvénysorozat, melyet az ország különböző városaiba visznek el. A meghívott hírnökök: Laczkfi János, Pindroch Csaba, Csókay András, Kubik Anna, Szikora Róbert.

A rendezvény ingyenesen látogatható, de előzetes regisztrációhoz kötött: info@demki.hu

Karácsonyi Valceremónia – december 18.
A Valcer Táncstúdió karácsonyi műsora
Időpont: 19.00 óra
Helyszín: Kölcsey Központ  (Hunyadi utca 1-3.)
A Valcer Táncstúdió karácsonyi gálaműsora az idén is hagyományosan az ünnepvárás jegyében zajlik.
A Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház (Demki) több egységében lesznek adventi programok, kézműves foglalkozások, kiállítások.

Kapcsolódó hírek
Sok nő életét megkeserítő ügyben ért el áttörést a Debreceni Egyetem
Sok nő életét megkeserítő ügyben ért el áttörést a Debreceni Egyetem
A kutatás eredménye nők millióinak hozza el a gyógyulás reményét.
Debrecenben a haza védelmének fontosságáról
Debrecenben a haza védelmének fontosságáról
A leghatásosabb toborzás, ha a nagyszülők, szülők elmondják a fiataloknak, hogy jó katonának lenni - hangzott el.
Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott a debreceni pedagógus
Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott a debreceni pedagógus
Tófalusi Péter mögött több évtizedes eredményes tehetséggondozó tevékenység áll.
Gurulósáv a debreceni Szent Annán – mi változott?
Gurulósáv a debreceni Szent Annán – mi változott?
Ne álljanak meg a sáv elején, hiszen akkor az egész újítás haszontalan!
Pazar látványt nyújt a Debreceni Egyetem főépülete
Pazar látványt nyújt a Debreceni Egyetem főépülete
Díszkivilágítást kaptak a park fái is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés