Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A világ élvonalában a Debreceni Egyetem hibrid műtője

Cívishír | 2024. 04. 15. | 18:23:49
Az átadáson az államtitkár méltatta Debrecent.
A világ élvonalában a Debreceni Egyetem hibrid műtője
Mérföldkőnek nevezték a beruházást (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Ez egy szenzációs és csodálatos beruházás, és a szívemhez szó szerint közel áll, mert a javaslatomra az európai uniós magyar elnökség egyik prioritása lett a közösség kardiovaszkuláris programjának kidolgozása. Tehát a szakemberek az európai stratégiát a magyar elnökség alatt fogják kidolgozni, ami jelzi, hogy a magyar kardiológia kontinensünkön milyen magas szinten van – mondta Takács Péter, egészségügyért felelő államtitkár a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján megtartott új, hibrid műtő átadásán április 15-én. 

Az ünnepélyes átadáson megjelent és beszédet mondott még Papp László, Debrecen polgármestere; Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke; Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Szabó Zoltán, klinikai központ elnöke és Csanádi Zoltán, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.

Az államtitkár avató beszédében tett a debreceni egészségügyet dicsérő kijelentést is. Nevezetesen, országosan a debreceni példa alapján szervezik át a járóbetegirányítási-rendszert. A cívisvárosban évek óta működik a szakrendelések online időpontfoglalása, és ahogy az Debrecenben történik, az országosan is példaértékű. Takács Péter dicsérte a debreceniek innovatív készségét, fogékonyságát az új dolgokra, továbbá, hogy a Debreceni Egyetemen együtt van a kormányzati szándék, a modellváltó egyetem és a város támogatása az innovatív megoldásokra.

Szabó Zoltán köszöntőjében emlékeztette a hallgatóságot, hogy 2021 januárjában nagy vállalkozásba, a klinikai integrációba fogtak, a szervezeti átalakítás 2023 végére lezárult. Ez maga után vonta a betegellátás struktúraváltását is. Ebben az átalakításban nagy felelősség és szerep hárult a centrumklinikákra, köztük a debreceni kardiológia és szívsebészetre is. 

A hibrid műtőnek szimbolikus jelentősége is van – folytatta Szabó Zoltán. – Nem csupán egy fontos állomás az egyetemi központ regionális szerepvállalásában, hanem a korábbinál is szorosabb kapcsot jelent a kardiológia és a szívsebészet területei között. Lehetőséget biztosít a szívbillentyű betegségek, a szívritmuszavarok, a koszorúérbetegség katéteres diagnosztikájára, gyógyítására, és biztos hátteret jelent szívkatéteres beavatkozások elvégzéséhez is 

– részletezte az új műtő jelentőségét. 

Hozzáfűzte, hogy a klinika bizonyos szívbetegségek kezelésében európai szinten is kiemelkedő. Sőt vannak műtétek, amelyeket Magyarországon csak itt végeznek. Az új műtőblokk jól illeszkedik a klinika elmúlt években elvégzett fejlődési folyamatába, erősíti a Debreceni Egyetem vármegye határán, országhatáron túlnyúló centrum szerepét is. Az új hibrid műtő a pályázati források mellett a Debreceni Egyetem közel 900 millió forintos támogatásából jött létre.

Kossa György beszédében kiemelte, hogy az egyetemet fenntartó kuratórium szoros kapcsolatban van a klinikákkal. Megismerték a munkájukat, nehézségeiket, így örömmel támogatták a hibrid laboratórium megvalósítását. Ezzel a Debreceni Egyetem felkerült egy olyan európai térképre, amelyen klinika szempontjából csak a legjobbak vannak. Az új műtővel a kormányzat, a város és az egyetem hozzájárul az itt élők egészségéhez.

Az új műtőt Papp László egy újabb lépésnek nevezte a minőségfókuszú egyetemi gyógyítás terén, amely a város és a régió jobb egészségügyi ellátást célozza meg. Kiemelte, hogy a Klinikai Központ a 7 ezer 700 egészségügyi dolgozójával a város legnagyobb foglalkoztatója. Kitért arra, hogy évente 10 ezer fekvő- és 40 ezer járóbeteget látnak el. A hibrid műtő innovatív, speciális egészségügyi szolgáltatást tesz lehetővé, és egyszerre több szakma is dolgozhat benne.

Csanádi Zoltán a műtő átadását mérföldkőnek nevezte a klinikai központ életében. Részletezte az új létesítmény előnyeit. – Ez egy hibrid szívkatéteres laboratórium. Hibrid, mert a mérete, a légtechnikája, a felszereltsége miatt nemcsak a legösszetettebb katéteres beavatkozásokra alkalmas, hanem a nyitott szívműtétekre is. Megtalálható benne a legkorszerűbb képalkotást biztosító röntgen és szívultrahang berendezés, a beteg biztonságát szavatoló monitorrendszer is. A szervi szívbajok, a szívbillentyű-betegségek, fejlődési rendellenességek esetében is segít. 

A beavatkozások itt elvégezhetők az életkoruk vagy állapotuk miatt korábban nem műthető betegeken is. Komplikált, nehéz beavatkozások színhelye a hibrid laboratórium. Ehhez minden eszköz rendelkezésre áll. Ez az új labor bárhol a világban megállná a helyét. Nem elég azonban a technika, kell egy csapat, akik összehangoltan dolgoznak. Ez is megvan Debrecenben. Országos eredmények mutatják, nemzetközi referenciaközpontként tekintenek a klinikára 

– részletezte Csanádi Zoltán, aki arról is beszélt, hogy az új laboratóriumban megteremtették az oktatás infrastruktúráját. A betegek számára pedig a katéteres-összkapacitás növelését jelenti. Ez ugyanis az ötödik katéteres műtőasztal. Csökken a várakozási idő, a katéteres aortabillentyűműtéteknél a több mint egyéves előjegyzés reményei szerint néhány hónapra lecsökken.

– Ahol az egyetértés van, ott a győzelem – fogalmazott köszöntőjében Szilvássy Zoltán. A rektor részletezte, hogy hosszú évek alatt sokan hozták létre a hibrid labort. Ez egy műalkotás, ami a debrecenieknek egy nagyon fontos dolgot jelent; nevezetesen, az életük biztonságban van. Hangsúlyozta, a felnőtt beteg élete a kardiológián áll vagy bukik. A hibrid laboratórium a technológiájával, a mögötte lévő humánerőforrásával az emberekért van. Kiemelte ő is a kormányzat, az egyetem és a város összefogását, amely nélkül a hibrid műtő nem valósulhatott volna meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
Navracsics Tibor: 2030-ra az EU legélhetőbb tagállamai között lehet Magyarország
Hirdetés
Három ütemben újítja meg Polgár a járdáit
Három ütemben újítja meg Polgár a járdáit
Akár a lakosok is segíthetnek a több mint 50 kilométeres járdahálózat korszerűsítésében.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.