Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A világ egyik legjobb nője csúnya ketrecharcos lett. Nagy kár érte…

| 2021. 12. 15. | 15:14:00
Halle Berrynek már nem kell bizonyítania. Csak erőlködés az egész.
A világ egyik legjobb nője csúnya ketrecharcos lett. Nagy kár érte…
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tudjuk jól, hogy a csodálatos Halle Berry rendkívül sokoldalú színész, a habokból felbukkanó bombázónak ugyanolyan jó, mint macskanőnek, vagy más akcióhősnek, de megállta a helyét drámai szerepekben is, és minden idők legjobb filmes szexjelenetét is leginkább neki (mint Billy Bob Thorntonnak) köszönhetjük, és még sorolhatnánk… Halle Berry olyan sokat tett már a filmrajongókért, hogy az égvilágon semmi szükség nem volt a Bruised-ra, azaz arra, hogy sportfilmre – ráadásul küzdősportosra – adja a fejét. Bevisz egy jó nagy gyomros millióknak, akik a Netflixen megnézik a legújabb alkotását, mert sokan élünk 2002 óta úgy, hogy mindenre kattintunk, ami Halle Berry.

Jó sportfilmet csinálni nagyon nehéz, keveseknek sikerült ez Hollywoodban. Halle tehát eleve kemény fába vágta a fejszét, ráadásul nem csak színésznőként, hanem rendezőként is jegyzi a ketrecharcos világba kalauzoló Bruised (Megsebezve) című drámát. Nagy rajongója lehet az MMA-nak, ha rögtön a legnehezebb, a küzdősportos műfajjal próbálkozott, mert többen tudnak egyenest rúgni a labdába, mint ahányan szorítóba léptek, vagy akárcsak zsákon kombinációt ütöttek valaha. Dublőrök nélkül kevés színész tudná jól eladni magát egy bunyós edzőteremben. Sylvester Stallone Rocky Balboáját is rossz nézni annak, aki bármelyik küzdősporttal komolyabban foglalkozott, vagy csak rajongókért húzott le évtizedeket a lelátón és a tévéképernyő előtt. Rocky Balboa talán átmenne egy debreceni minimumvizsgán a sok gyerek között, de szorítóba nem engednék az edzők, mert az bizony nagy felelőtlenség lenne. A bunyó nem játék!

Halle Berrynek mindenképpen meg kell adni azt, hogy legalább annyira megtanult bokszolni, mint Stallone.

Pontosabban: semmivel nem üt bénábban, mint Sly 1976-ban, a Rocky forgatásán. Egy 55 éves nőtől ez több mint dicséretes. Az pedig egyenesen fenomenális, hogy amikor egy szál semmiben mérlegre áll, még az igazi könnyűsúlyú ketrecharcos-világbajnok, a 24 évvel fiatalabb Valentina Sevcsenko mellett sem kellett szégyenkeznie.

Az 55 éves Halle Berry és a 31 éves Valentina Sevcsenko

Minden küzdősportos film egy súlyos dráma is egyben. Mélyről, a társadalom perifériájáról jönnek a szereplők, és ez nem klisé, hiszen ahogy Debrecenben sem a Liget-lakóparkból kerülnek ki a bunyós srácok, úgy Amerikában sem a Lila akác közben teremnek a harcosok. Hanem a gettókban, és sokan ott is végzik. Éppen a végzete felé tart a Jackie Justice (Halle Berry) is, a valaha szép sikereket elért ketrecharcos, aki vécépucolásból él, rendszeresen rommá issza magát és néha szétteszi a lábát a nagypofájú élettársának, aki verbálisan állandóan abuzálja, mert ő is mindig részeg. Tudjuk, látjuk, hogy Jackie undorodik a küzdelemtől, de Halle azt nem köti az orrunkra, hogy miért. Egyszer kimenekült a ketrecből, és esze ágában sincs visszatérni, hiába noszogatja mindenki.

Ha ez még nem lenne elég keresztnek, akkor hirtelen felbukkan a semmiből egy gyerek,

akit ő szült hat éve, de lemondott róla, és aki annyira traumatizált, hogy meg se mukkan. Az apát lelőtték. Ja, és van még egy drogos nagymama is, aki öregasszonyként szembesül a kegyetlen múlttal, hogy a hozzá rendszeresen feljáró férfiak Jackie lányát is magukévá tették alkalmanként. Nincs egyértelmű utalás, de hajlamosan vagyunk azt hinni, a sorok közé rejtették a forgatókönyvben, hogy a férfiak iránti gyűlölet vitte egy nő ágyába a főhősünket. Vagy csak a LMBTQ-nak való megfelelési kényszer szülte a leszbikus szálat, azt innen, Magyarországról ugye nem tudhatjuk.

Annyit azonban mindenképpen tudunk, hogy sok filmnek egy súlyos szál kibontása is elég a kiteljesedéshez, itt azonban féltucat is kevés volt ahhoz, hogy összeálljon a kép. Igazából nincs nagy fordulat, de még kicsi se, nem tudni, hogy Jackie miért hagy fel az önpusztító életmóddal, és tér vissza az edzőterembe, ahová való. Mint ahogy azt sem tudtuk korábban, hogy miért csúszott le. Vagy erre a kérdésre kaptuk válaszul a drogos anyát és a nemi erőszakot? Sötét ügy. Mindenesetre a megváltozott Jackie edzésen mindent belead, de őt sem kímélik, hiszen a világbajnok legyőzésére készül. Szétvert fejjel jön-megy másfél órán keresztül, kezd anyaként is viselkedni, de nehéz a dolga, mert a gyerek egyetlen reakciója a bepisilés. A nagy meccs azonban visszaadja az életbe, a sportba, az anyaságba vetett hitet, és nem lenne hollywoodi alkotás néhány másodperces anya-fia melodráma nélkül a végén.

Ezzel a filmmel Halle Berry a legtöbb pofont nekünk, nézőknek adta!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Két autó karambolozott a 4-esen, Debrecennél
Két autó karambolozott a 4-esen, Debrecennél
Az M35-ös autópálya felhajtójánál történt a baleset.
Hirdetés
Hirdetés
A DVSC azzal a csapattal mérkőzik, amelyik tavaly kiütötte Debrecenben
A DVSC azzal a csapattal mérkőzik, amelyik tavaly kiütötte Debrecenben
A második ausztriai edzőmérkőzését vívja a Loki.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Pályázat fan-coil berendezések szállítására
Az Aquaticum Debrecen Kft. ajánlatkérése.
Ajánlatokat vár az Aquaticum Debrecen Kft.
Fan-coil berendezések beszerelését kellene elvégezni.
Fokozott ellenőrzést tart a NAV Hajdú-Biharban
A dohánylevelek betakarítása adja az apropót.
Biztosítás: néhány társaság uralhatja a rollerpiacot
Magyarországon körülbelül 30-40 ezer elektromos rollert érinthet a biztosítási kötelezettség.
Babaváró: fontos levelet kapnak az ügyfelek
2026. július 1-jéig meghosszabbították a 2019 és 2021 között felvett támogatásoknál a gyermekvállalási határidőt.
Hirdetés
Hirdetés