Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A turul leszármazottaira bukkantak a Debreceni Egyetem kutatói

unideb.hu | 2023. 12. 01. | 13:29:16
Meglepett mindenkit az eredmény.
A turul leszármazottaira bukkantak a Debreceni Egyetem kutatói
Az északi sólyom valójában a keleti kerecsensólyom leszármazott faja, nem pedig a testvérfaja (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Meglepő eredményre jutottak a Debreceni Egyetem kutatói: miközben a turulmadárral azonosítható altáji kerecsensólyom evolúciós eredetét kutatták, kiderült, hogy az eddig feltételezettekkel ellentétben az északi sólyom valójában a keleti kerecsensólyom leszármazott faja lehet. Az erről szóló cikk a tekintélyes Nature lapcsalád szakfolyóiratában, a Scientific Reports-ban jelent meg - írja az egyetemi portál.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológia Intézet Növénytani Tanszékének adjunktusa, az Evolúciós Genomikai kutatócsoport irányítója, Sramkó Gábor által vezetett kutatás egy orosz-magyar együttműködés eredménye, mely 2018-ban indult. Az Evolúciós Genomikai kutatócsoport a sztyeppei élővilág múltját vizsgálta a legmodernebb, genomi szekvenálási módszerek alkalmazásával. A kerecsensólyommal kapcsolatos kutatások is ezen belül kezdődtek – a cél az eurázsiai sztyeppzóna evolúciós történetének jobb megismerése volt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szenior kutatójának, Bagyura Jánosnak közelmúltban publikált szakcikke ornitológiai érvekkel alátámasztva fejtette ki, hogy az ősmagyarok totemisztikus állata, a turul egyenlő az altáji kerecsensólyommal. Utóbbi madár megjelenésében nagyon hasonlít a keleti kerecsensólyomra, ám attól nagyobb termetével és sötét tollazatával elüt. Az evolúciós eredete és rokonsági kapcsolatainak feltárása kapcsán keresték meg a DE Evolúciós Genomikai Kutatócsoportját. Bagyura János szakcikkéhez kapcsolódva az volt a debreceni kutatócsoport kérdése, hogy az altáji kerecsensólyom egy különálló evolúciós egység a keleti kerecsensólymokon belül vagy egy alkalmilag megjelenő változat.

A Floridai Egyetemen doktoranduszhallgató ornitológus, Prommer Mátyás segített mintákat szerezni, illetve összekötött minket orosz kutatókkal, így hozzájutottunk keleti kerecsensólyom-mintákhoz, beleértve az altáji kerecsensólymot is. Mongóliában, illetve Kazahsztánban voltak felfedezőútjaim, ahonnan ottani kerecsensólyom-mintákat is gyűjtöttem, de ehhez a kutatáshoz a legjelentősebb hozzájárulásunk a molekuláris genetikai eredmények előállítása volt. Egy úgynevezett genomi, tehát a teljes örökítőanyagon alapuló módszerrel evolúciós rokonságkutatást végeztünk, ennek az eredményeit publikáltuk

– összegezte az elmúlt időszak eseményeit Sramkó Gábor, akit a különböző genetikai minták bioinformatikai feldolgozása nyomán kapott eredmény alaposan meglepte.

Miután bevontuk a vizsgálatba – az ilyenkor szokásos módon – a testvérfajt, az északi sólymot, az derült ki, hogy eredményeink alapján az északi sólyom valójában a keleti kerecsensólyom leszármazott faja, nem pedig a testvérfaja. Az északi sólyom nagyon hasonlít a kerecsensólyomra, korábban is oda rokonították, de azt feltételezték, hogy a testvérfaja. A témában a legtöbb kutatás ebből az alapvetésből indul ki, és fel sem merült bennük az általunk felvetett leszármazási viszony. Ezért is nehezen emészthetőek eredményeink a madártani szakemberek számára. A turul esetében is világos eredményeket kaptunk, mert azt találtuk, hogy a vizsgálatokba bevont három oroszországi altáji kerecsensólyom teljesen egyértelműen nem rokon egymással, pontosabban a keleti kerecsensólymon belül ezek a minták genetikailag elszórtan jelennek meg. Ez arra utal, hogy valószínűleg ez az élőlény valójában egy változat, az Altáj-hegység hegyvidéki körülményeihez való lokális alkalmazkodás eredményeként alkalmanként megjelenő alak

– számolt be Sramkó Gábor. Hozzátette: a kutatás alapján született cikket már 2022-ben benyújtották, az elbírálása még tudományos körökben is szokatlanul hosszú ideig, több mint egy évig húzódott a váratlan eredmények által kiváltott alapos bírálati folyamat miatt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Pókémonnal hekkelték meg a Tankcsapdát
Olyan, mintha a debreceni banda énekelné, pedig nem...
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gondola Zsolt Zoárd: ezzel a költségvetéssel a távol-keletiek járnak jól
Szerintük a tervezet nem felel meg a debreceniek érdekeinek.
Debreceni panelprogram: hiába van pénz, egy sor pályázó félreértésben leledzik
Hat társasháznak sikerült támogatható pályázatot összehoznia, kilencnek nem.
Egyetlen földút sem marad Kabán
41 utcában aszfaltoznak.
Debrecenben már majd' minden második turista külföldi
Az idegenforgalmi adóbevétel is jelentősen nőtt 2022-höz képest.
Újra versenybe száll Debrecen egy „Európa fővárosa” díjért
Ezúttal a kultúra helyett a zöld a hívószó.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Richter Gedeon Remény Háza nyílik Bamakóban
Veszélyeztetett afrikai nőket támogató kezdeményezést karolt fel a Richter.
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
Az NI harmadik helyezett lett WATCH programjával
A Joint Venture Szövetség (JVSZ) nagyszabású díjátadó gálaeseményén díjazták.
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
Az NI nagy értékű bútoradománnyal segíti a ReFoMix munkáját
A több mint félszáz munkatárs komfortosabb körülmények között tudja ellátni feladatát Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés