Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Semmelweiss a legjobb film, a Tündérkert a legjobb sorozat

mti | 2024. 06. 16. | 09:48:28
Kiosztották a magyar Oscarokat.
A Semmelweiss a legjobb film, a Tündérkert a legjobb sorozat
Katona Péter Dániel (bálra) Báthory Gábor szerepében a Tündérkertben (Fotó: Tündérkert)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon. A fesztivál szombaton rendezett díjátadó ünnepségén, a Veszprémi Petőfi Színházban Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott, hogy Veszprém és környéke ideális színtér a filmezéshez, ám jóval több ennél. Európa egyik kulturális fővárosa, ahol a kultúra az emberi közösségeket gazdagítja, erősíti.

Káel Csaba filmipari kormánybiztos arról beszélt, hogy a fesztiválon teret adtak a 110 éves magyar animációnak, hiszen számos animációs film szerepelt a kínálatban. Úgy fogalmazott, manapság egyre kevesebbet olvasnak az emberek, a mozgókép vált a fő információforrássá.

Huszonkét kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat a Nemzeti Filmintézet és Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szervezésében rendezett fesztiválon, melyet június 12. és 15. között tartottak Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza. A legjobb női főszereplő díját a Cicaverzumért Törőcsik Franciska vehette át, míg a legjobb férfi főszereplő díját Bezerédi Zoltán kapta a Lefkovicsék gyászolnak című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Gálffi Lászlónak ítélte a zsűri a Semmelweis-béli játékáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Mészáros Blanka vihette haza ugyanazért a filmért.
Idén először ítélték oda a legjobb producer díját, melyet Zákonyi S. Tamás kapott A nemzet aranyai című dokumentumfilmért. A diákzsűri díjat a Kojot négy lelke kapta. A közönség A nemzet aranyai című filmet találta a legjobbnak.

Ötfős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket és alkotóikat. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész volt. A zsűri tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Rohonyi Gábor vehette át a Bolond Istók című alkotásáért. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategória díját A nemzet aranyai című munkájáért Zákonyi S. Tamás kapta és szintén ő vehette át az idén először odaítélt legjobb producer díjat is. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Baska Barbara filmje, a Baska magyarul beszél nyert.

A legjobb kisjátékfilm díját Chilton Flóra alkotása, a Széllel szemben kapta. A legjobb egész estés animációnak Gauder Áron rendezésében a Kojot négy lelke bizonyult, mely a Diákzsűri díját is elnyerte. A legjobb rövid animáció díját Gellár Csaba vihette haza a Puskás Öcsi és barátai - Keserű csoki című munkájáért A legjobb tévésorozat kategóriában Madarász Isti rendezésében a Tündérkert - Kísértések korának ítélte a díjat a zsűri.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Agility pálya épül Debrecen belvárosában
Agility pálya épül Debrecen belvárosában
Egy alapítvány jóvoltából létesül két új kutyafuttató.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Megkezdődhet Debrecen keleti városrészének felvirágoztatása
Ilyen komplex fejlesztés Magyarországon először valósul meg.
Tényszerűen a személyi kölcsönökről: Mikor és kinek érdemes felvenni őket?
Fontos tudni, hogy a személyi kölcsönök kinek és mikor jelenthetnek jó megoldást.
A világ legnagyobb tojásrántottáját készítették el Debrecenben
A 75 ezer tojásból mintegy 30-35 ezer adag rántotta készült.
645 ezer forint a bruttó átlagkereset
A KSH adata, és a kormány embere kommentálja.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Technikusokat avattak a Mechwartban
Technikusokat avattak a Mechwartban
Több mint 250 bizonyítvány talált gazdára.
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Útravaló a nyári szünetre a Bethlenből
Avagy mit jelent a pénzügyi tudatosság a mindennapokban?
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Képzőművészeti, irodalmi és zenei tehetségfejlesztéstől volt hangos az Irinyi
Élményalapú ismeretbővítés és a kikapcsolódás a Debreceni Szakképzési Centrum intézményében.