Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A konyhán fertőződött meg a hajdúsámsoniak ebédje

| 2019. 10. 16. | 11:44:00
De azt még nem tudják, hogy a baktérium miként került a majonézes kukoricába.
A konyhán fertőződött meg a hajdúsámsoniak ebédje
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Immár bizonyos, hogy a halrudakkal felszolgált majonézes kukorica okozta a szalmonellafertőzést a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc iskola menzáján szeptember 18-án – erősítették meg a Cívishírnek a megyei kormányhivatalnál. Az is tény, hogy az ételt a tanintézmény főzőkonyháján készítették el, ám a beszállítók által vitt alapanyagokból vett termékminták laborvizsgálati eredményei negatívnak bizonyultak. Vagyis a több mint 300 megbetegedést okozó szalmonellabaktérium a konyhán került az ételbe annak elkészítése során.

Ám azt egyelőre nem tudják, hogy ki vagy mi által.

Mint a kormányhivataltól megtudtuk, jelenleg a tisztítószerek, fertőtlenítőszerek vizsgálata zajlik, aminek a célja kideríteni, megfelelő hatásfokúak voltak-e a konyhán alkalmazott anyagok. Ez azért is fontos, mert a tojások héján gyakran található szalmonellamaradvány, ezért a kézmosás kulcsfontosságú egy konyhán. Azt már említettük, hogy a beszállító vállalkozásokat nem terheli felelősség, s megtörtént a főzőkonyha általános és személyi higiéniájának, valamint a felületi tisztasági minták vizsgálata is. A személyi felelősség megállapításáról csak az összes eredmény birtokában döntenek, erre még valamennyi időt várni kell.

[Beillesztett cikk: Szalmonella Hajdúsámsonban: még vannak kórházi kezeltek]

A szalmonellás majonézes kukorica szerdai napon (szeptember 18.) került felszolgálásra, a megbetegedések pedig szeptember 19-én, csütörtökön kezdődtek el (a lappangási idő 4-48 óra, átlagosan egy nap). Aznap egy gyermekorvos jelzésére a kormányhivatal intézkedett: étel- és tisztasági, valamint járványügyi diagnosztikai vizsgálatokat rendeltek el. Ekkor fertőtlenítették a főzőkonyhát, de annak bezárásáról majd szeptember 24-én (kedden) döntöttek, amikor is a kormányhivatal laboreredményei a szalmonella élelmiszer-eredetűségét igazolták. Érdekesség: a kórházba került betegek (közel 100 gyerek, felnőtt szorult kórházi ellátására) székletmintáiban a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának szakemberei már egy nappal korábban, szeptember 23-án kimutatták a szalmonellát.

Nem kaptunk viszont megnyugtató választ arra a kérdésre, miszerint lehetséges-e, hogy a főzőkonyhán nem vagy nemcsak a beszállítóktól érkezett alapanyagokat használták fel, hanem mást is. Mire gondolunk? Arra, hogy beszállított termékeket nem helyettesíthettek-e esetlegesen házival? Efféle „nyomozás” azonban tudomásunk szerint nem zajlott, mivel az ügyben eljáró népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek meghatározott protokoll szerint dolgoznak. Az pedig közvetlen nyom hiányában nem feltétlenül mélyül el ilyen irányban.

Szintén ismert, hogy a nem megfelelően megmosott, majd a hűtőben, a konyhában ugyancsak nem megfelelően tárolt tojás héjáról is könnyen bekerülhet a szalmonella más ételbe. Ahogy a majonézről az is köztudott, hogy szobahőmérsékleten néhány órán belül elszaporodhatnak benne a fertőzésveszélyes baktériumok.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Dárdai vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától
Életre szóló klubtagságot kapott.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát